Romantický poutník - Veltrusy a Krásný Dvůr (1997) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
70 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 15 min.
Druhá polovina 18. století přinesla do Evropy osvícenství. Myšlenky filosofů a vědců nacházely odezvu i mezi šlechtou. Díky tomu začaly vznikat přírodní parky jako kulturní mikrokosmy kolem šlechtických sídel.

Dnešní podoba veltruského zámku je výsledkem úsilí hraběcího rodu Chotků. V roce 1785 Jan Rudolf Chotek využil terénní situace a ve spolupráci s botanikem a zahradníkem Richardem van der Schottem vybudoval u zámku velký park. Stavební doplňky navrhl architekt Matyáš Hummel. V parku se odrážely duchovní tendence doby, cesta parkem byla jakýmsi cestopisem v čase a prostoru. Nalezneme zde antický chrám nebo egyptskou sfingu, prohlédneme si pavilon "Přátel venkova a zahrad". Jan Rudolf Chotek byl propagátor manufaktur a nových metod hospodaření. V parku byla uspořádána první průmyslová výstava v Evropě, kterou navštívila i císařovna Marie Terezie. Na její počest tu byl později postaven stejnojmenný pavilon.

Zámek Krásný dvůr je spjat s rodem Černínů. Jan Rudolf Černín byl význačný botanik a milovník umění. Podnikl cestu po Evropě v roce 1779 a po svém návratu spolu se zahradníkem Frankem a myslivcem Vachtlem založil kolem zámku velký romantický park, který byl prvním tohoto druhu. V parku se nachází velice zajímavá stavba - gotický templ, který sloužil současně jako kaple i rozhledna a byl dominantou tzv. Velké louky. Dále se zde nachází Poustevníkova rokle s kaplí, hrobkou a jeskyní. Park kromě korunovaných hlav také navštívil Johann Wolfgang Goethe, v pavillonku Belvedere je umístěna jeho busta.

režie:
Petr Kaňka
 
 
scénář:
Petr Kaňka
 
 
kamera:
Martin Kubala
 
 
střih:
Filip Issa
 
 
produkce:
Petra Urbanová
 
 
odborný poradce:
Jiří Kotalík
 
 
spolupráce:
Barbora Drahoňovská, Marcela Týcová, Jiří Friedrich, Václav Hála
 
 
účinkuje:
Jiří Kotalík
 
 
vedoucí projektu:
Vladimír Darjanin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.