Deník princezny (2001)

Deník princezny (The Princess Diaries)
71 %
 
 

The Princess Diaries

Další název: Denník princeznej (SK); Plötzlich Prinzessin!; Pamietnik ksiezniczki

    Žánr: komedie / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 29.11.2001        
    Délka: 114 min.
„Princeznou proti své vůli“
Americká středoškolačka Mia Thermopolisová je trochu nesmělá, a navíc vinou nemoderního účesu, nevzhledných brýlí a bazarového oblečení patří spíš k outsiderům. Přesto žije spokojeně s matkou, svobodomyslnou malířkou Helen, a nejlepší kamarádkou Lilly. Celý její život však převrátí naruby příjezd babičky Clarissy. Mia se překvapeně dozvídá, že babička je královnou malého evropského království Genovie, že její otec byl korunní princ a že je dědičkou trůnu. Matka jí vysvětlí, že podle dohody s otcem se o svém původu měla dozvědět až v osmnácti letech, babička se jí snaží objasnit, že její nástup na trůn ovlivní budoucnost malé země, protože o trůn se ucházejí i další zájemci. Navíc povolá šéfa bezpečnosti Joa, aby na princeznu dohlížel. Mia nakonec souhlasí, že bude brát lekce správného chování a získá tím čas rozhodnout se, zda přijme genovijský trůn. Mezitím musí řešit i běžné školní starosti, výsměch pohledného spolužáka Joshe, o jehož objetí sní, výčitky Lilly, že na ni nemá čas. Na ambasádu dorazí vizážista Paolo, který se svými asistentkami promění tuctovou středoškolačku v atraktivní dámu. Proměna má však i nemilé důsledky. Znechucená povykem je Mia rozhodnuta vzdát se trůnu. Jenže pak jí babička předá deník, a v něm Mia objeví dopis od svého otce.

Zdroj: Nova

režie:
Garry Marshall
 
 
hraje:
Julie Andrews (královna Clarisse Renaldiová), Anne Hathaway (Mia Thermopolisová), Hector Elizondo (Josef), Heather Matarazzo (Lilly Moscovitzová), Mandy Moore (Lana Thomasová), Caroline Goodall (Helen Thermopolisová), Robert Schwartzman (Michael Moskovitz), Patrick Flueger (Jeremiah Hart), Sean O'Bryan (profesor O'Connell), Sandra Oh (zástupkyně ředitele), Kathleen Marshall (Charlotte), Bianca Lopez (roztleskávačka), Greg Lewis (baron von Troken), Bonnie Aarons (baronka Joy von Trokenová), Jane Morris (Lady Evergreen), Gary Combs (lord Flicker), Sandra Taylor (Suki Sanchezová), Shannon Wilcox (reportérka), Tracy Reiner (tisková mluvčí Spencer), Ethan Sandler (řidič autobusu), Mindy Burbano (tělocvikářka), Kim Leigh (učitelka zpěvu), Beth Anne Garrison (roztleskávačka), Tamara Levinson (roztleskávačka), Joel McCrary (ministerský předseda Motaz), Clare Sera (paní Motazová), Juliet Elizondo (Marissa Motazová), Darwood Chung (císař Sakamoto), Julie Paris (princezna Palisades), Jeff Michalski (skotský vévoda), Erin O'Reilly (vévodova žena), Steve Restivo (hrabě Vitello), Brian Phelps (DJ Brian), Willie L. Brown, Fat Louie, Mark Thompson (DJ Mark)
 
 
námět:
Meg Cabot (román Princezniny deníky)
 
 
scénář:
Gina Wendkos
 
 
kamera:
Karl Walter Lindenlaub
 
 
hudba:
John Debney, Dawn Soler (supervize)
 
 
výprava-architekt:
Mayne Berke
 
 
kostýmy:
Gary Jones
 
 
střih:
Bruce Green
 
 
zvuk:
Keith A. Wester
 
 
produkce:
Whitney Houston, Debra Martin Chase, Mario Iscovich
 
 
titulky-česká verze:
Lenka Pospíchalová
 
 
zpěv:
Nelly Furtado (performer: "Trynna Finda Way"), Backstreet Boys ("What Makes You Different Makes You Beautiful"), " Pink" ("Split Personality"), Mandy Moore ("Stupid Cupid")
 
 
choreografie:
Scott Grossman
 
 
zvláštní efekty:
Larz Anderson (koordinátor)
 
 
II. režie:
Scott Marshall
 
 
koproducent:
Ellen H. Schwartz
 
 
koordinátor kaskadérů:
Gary Combs
 
 
vizuální efekty:
Darin Hollings (supervize), The Secret Lab
 
 
nahrál:
Tom Boyd (hra na hoboj)
 
 
kaskadér:
Donna Evans, Larry Rippenkroeger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.