Jeden svět
ohodnotit

Den poté

The Day After Tomorrow

Další název:
Deň potom (SK)
Rok:
2004
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
27.5.2004
„Vědci se snaží vyřešit, jak zachránit lidstvo před novou dobou ledovou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Den poté
POZOR, SPOILER

Na pevninském ledovci Larsen B v Antarktidě pracuje skupina výzkumníků. Provádějí zde vrty. Tu začne praskat led a objeví se obrovská trhlina. Jack Hall přes ni skáče pro tubusy s materiálem a při skoku zpět se málem propadne do trhliny.

Na konferenci o globálním oteplení má profesor Hall plamenný projev, ve kterém varuje. Ale zdá se, že není brán moc a všemi vážně. Venku jej však osloví profesor Terry Rapson z výzkumu.

Klimatologické středisko pro výzkum podnebí v Hedlandu ve Skotsku sleduje neustále bóje, které hlásí do centra různé údaje. Jedna z nich vysílá data, která jsou hodně divná. Hlásí pokles teploty o třináct stupňů. Oba muži, co zde jsou, si myslí, že je to závada. A zrovna se sem vrací pan Rapson.

Ve čtvrti Chioda v Tokiu začnou padat ze vzduchu kusy ledu. Ale opravdu velké kusy.

Jack se vrací domů, je zde sám. Jeho žena pracuje v nemocnici a se synem Samem žije jinde. Proto si telefonují a on slíbí odvézt syna na letiště. Což sice stihne s odřenýma ušima, ale stihne.

Ve vesmírné stanici pozorují obří bouřkovou buňku. Právě do ní vlétne letadlo, ve kterém je Sam Hall se spolužáky. Letí na soutěž. S letadlem to pěkně mává, což Sam nemá rád.

K poklesu teplot se hlásí již tři bóje, takže porucha je vyloučena. Zvířata se začnou chovat velmi podivně.

Sam se spolužáky, černochem Brianem a spolužačkou Laurou vyhrává soutěž ve znalostech, a tak se slaví. O Lauru se pokouší mládenec z jiného družstva jménem J.D.

Profesor Rapson volá Hallovi, že to, co předpověděl, již přišlo. Jenže ta předpověď se měla naplnit za velmi dlouhou dobu. Jsme v Los Angeles a zde se dějí věci. Počasí se zbláznilo. Na scénu přichází Janet Tokadaová, specialistka na hurikány. Ty totiž řádí právě v Los Angeles.

Jack znovu varuje a získává Janet do týmu. Spolu s ostatními provádějí výpočty přes nějaký program. Výsledky jsou velmi alarmující.

V New Yorku se všude z kanálů valí voda. Jack chce mít Sama doma, ale lety jsou zrušeny. Sam s kamarády dostává návrh jít na hotel, kde má otec J.D. - syn milionáře pokoj. Jeho otec varuje již přímo vicepresidenta a žádá evakuaci. Není mu vyhověno. Mráz ve Skotsku zničí tři vrtulníky. Je tak silný, že jim zamrzne palivo.

New York je zasažen obří vlnou tsunami. Jack předpovídá, že až bouře skončí, bude zde všude doba ledová. Také se mu povede mluvit se synem, který se dovolal z telefonního automatu v knihovně. Otec chce ihned za ním, ale má možnost mluvit přímo s prezidentem a on toho využije. Zatím je v N.Y. tolik vody, že si tu klidně proplouvá loď.

Konečně je dán příkaz k evakuaci na jih. Lidé z knihovny jdou také a vůbec neposlouchají Samovo varování, že je bouře zabije. Ale on, a ještě pár dalších zůstávají. Sam neví, že jeho otec se dvěma dalšími se již vydává za ním na pomoc. Nyní se nastěhovali do pokoje s krbem a začínají topit knihami. Na cestě za synem přichází Jack o kamaráda, a tak jsou již jen dva. Lidé uprchlí z ohrožených oblastí mají v Mexiku svůj uprchlický tábor.

V knihovně se odehrává drama, Laura má totiž zranění na noze a nyní jí hrozí otrava krve. Proto se Sam rozhodne jít pro léky a kluci s ním. Jenže nepočítají s vlky, kteří na ně zaútočí. A to není jediné nebezpečí. Blíží se sem bouře, která zabíjí prudkým mrazem. Zabíjí vše živé. Už je zde oko tohoto hurikánu a postupuje. Sam s kamarádem to vědí a jeho otec také. Stihnou se ukrýt, nebo je zadáví mrazivá ruka smrti?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Den poté
Výzkumy klimatologa Jacka Halla (Dennis Quaid), naznačují, že by globální oteplování mohlo spustit prudkou a katastrofální změnu zemského klimatu. Všechno začalo, když se Hall stal svědkem odlomení ledové kry o velikosti Rhode Islandu z antarktického ledového pole. Na celé zeměkouli následovaly prudké změny počasí: v Tokiu padaly kroupy o velikosti grapefruitu, rekordy lámající hurikán řádil na Havaji, v Dillí napadl sníh a přes Los Angeles se přehnala ničivá série tornád. Profesor Rapsona (Ian Holm) potvrdil Jackovy nejhorší obavy: tyto prudké změny počasí jsou příznakem velké globální změny. Množství vody z tajících polárních ledovců narušilo mořské proudy stabilizující náš klimatický systém. Globální oteplování posunulo planetu na pokraj nové doby ledové, která nastane během jedné globální superbouře….
Zatímco Jack varuje Bílý dům před blížící se klimatickou změnou, jeho sedmnáctiletý syn Sam (Jake Gyllenhaal) uvízl v New Yorku. Obyvatelstvo je evakuováno na jih, avšak Jack míří na sever zachránit Sama. Ale ani Jack není připraven na to, co se stane - jemu, jeho synovi a jeho planetě.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Den poté
Režisér Roland Emmerich se často zaměřuje na katastrofické velkofilmy. Po mimozemšťanech ve Dnu nezávislosti (FP 9/96) a bájném monstru v Godzille (FP 8/98) ohrožuje ve Dni poté lidstvo prudká změna teploty, přinášející během několika dní novou dobu ledovou. – Klimatolog Jack Hall marně varuje před důsledky globálního oteplování. Změna podnebí však i pro něj přijde nečekaně rychle. Severní polokouli zasáhne ledová superbouře. Ve Spojených státech stačí vláda alespoň část obyvatelstva evakuovat. Jack se těsně před kulminací vydá z Washingtonu do New Yorku, aby zachránil syna Sama. Ten s dívkou Laurou, s přáteli J.D. a Brianem a s několika dalšími lidmi přežije peklo v knihovně na Manhattanu. Zachrání se i Jackova manželka, obětavá dětská lékařka Lucy. – Tvůrci postupují podle osvědčeného modelu. Sledují vývoj situace od příznaků až po kataklyzma prostřednictvím osudů několika typizovaných postav. Podstatná je přitom hollywoodská politická korektnost. Dominující složkou filmu jsou ovšem velkolepé zvláštní efekty. – Autoři si fakta uzpůsobili potřebám vyprávění: vědci se shodují, že obraz změny klimatu není sice nepravděpodobný, vše by však probíhalo v nesrovnatelně delším časovém období.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2004/7


Popis / Obsah / Info k filmu Den poté
Výzkumy klimatologa Jacka Halla (Dennis Quaid), naznačují, že by globální oteplování mohlo spustit prudkou a katastrofální změnu zemského klimatu. Všechno začalo, když se Hall stal svědkem odlomení ledové kry o velikosti Rhode Islandu z antarktického ledového pole. Na celé zeměkouli následovaly prudké změny počasí: v Tokiu padaly kroupy o velikosti grapefruitu, rekordy lámající hurikán řádil na Havaji, v Dillí napadl sníh a přes Los Angeles se přehnala ničivá série tornád. Profesor Rapson (Ian Holm) potvrdil Jackovy nejhorší obavy: tyto prudké změny počasí jsou příznakem velké globální změny. Množství vody z tajících polárních ledovců narušilo mořské proudy stabilizující náš klimatický systém. Globální oteplování posunulo planetu na pokraj nové doby ledové, která nastane během jedné globální superbouře..
DVD Express


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190380
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375848
Obsahů a biografií: 178011

Poslední komentáře

Gilmore Girls: A Year in the Lif...

Gilmore Girls: A Year in the Life
Zajímavý pohled na postavy   (a herce) po deseti letech.   Někteří se téměř   nezměnili, jiní jo... K   hrdinkám mám rozpolcený   "vztah". Je více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10