Den a noc (2004)

Den a noc (Dag och natt)
78.9 %
 
 

Dag och natt

Další název: Day and Night; Dag og nat

    Žánr: drama
    Země: Švédsko / Dánsko
    Délka: 95 min.
"Pro většinu lidí bylo úterý 9. září 2003 dnem, jako každý jiný. Alespoň pro jednoho člověka to ale byl den mimořádný. Toho dne si čtyřicetiletý Thomas Ekman, uznávaný architekt a vážený otec rodiny, ve 20.03 vstřelil do mozku kulku z pistole Walther GSP, kterou pro tento účel zakoupil."

Thomas dosáhl všeho, po čem ostatní vždy toužili – dobře placené práce, krásného auta, rodiny i velkého počtu milenek. Přesto je jeho život naplněný emočním chladem, bylo tohle všechno štěstí?
Nyní se psychicky zhroutil. Odjíždí do New Yorku a chce se se všemi rozloučit. Nikdo však netuší, že nemá ve skutečnosti v úmyslu jet do New Yorku, ale na mnohem vzdálenější místo, kde už bude jenom sám. Během krátké doby si položí mnoho existenčních otázek a pokusí se najít ve svém životě aspoň nějaký smysl. Proveze svým luxusním autem všechny své nejbližší – syna, současnou milenku, nejlepšího přítele, manželku, sestru, matku... Koho z nich však v životě doopravdy miloval? A znamenal vůbec On pro někoho něco nebo byl všem lhostejný? Thomasovo rozloučení tak bude v první řadě velkou tečkou za životem a vypořádáním se s těmito lidmi, kterým ubližoval a nikdo teď neposlouchá jeho naléhavé volání o pomoc...  Autor: Mlapiska

režie:
Simon Staho
 
 
hraje:
Mikael Persbrandt (Thomas Ekman), Sam Kessel (Emil, Thomasův syn), Maria Bonnevie (Sarah, Thomasova milenka), Michael Nyqvist (Jacob, Thomasův kamarád), Lena Endre (Anna, Thomasova žena), Hans Alfredson (muž andělského ducha v dopravní zácpě), Pernilla August (Eva, Thomasova sestra), Fares Fares (Kristian, fotbalový trenér), Marie Göranzon (Thomasova matka), Tuva Novotny (Desiré, prostitutka)
 
 
scénář:
Simon Staho, Peter Asmussen
 
 
kamera:
Kim Høgh Mikkelsen
 
 
hudba:
Joachim Holbek
 
 
střih:
Åsa Mossberg
 
 
zvuk:
Peter Albrechtsen, Gadou Naudin, Rune Palving
 
 
mluví:
Erland Josephson (vypravěč)
 
 
koproducent:
Helena Danielsson, Tomas Eskilsson, Peter Possne
 
 
výprava:
Kia Nordqvist
 
 
výkonný producent:
Peter Aalbæk Jensen
 
 
producent:
Jonas Frederiksen, Anne Katrine Andersen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.