Dědička (1949)

Dědička (The Heiress)
74.7 %
 
 

The Heiress

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 115 min.
„Má bohatství, ale musí se vzdát muže, kterého miluje... Americký film oceněný čtyřmi Oscary“
Příběh krásné Catherine je situován do New Yorku poloviny 19. století. Catherine žije sama s otcem, dr. Sloperem. Svou matku nikdy nepoznala, neboť Catherinina maminka zemřela krátce po dívčině narození. Catherine se tak stala dědičkou matčina majetku. Předmětem zápletky filmu jsou samozřejmě hmotné statky, nicméně Catherine zdědila též matčinu krásu, neboť její matka byla považována za nejpůvabnější ženu v New Yorku. Není tedy divu, že do mladičké Catherine se zamiluje šarmantní muž jménem Morris Townsend. Láska je opětována a mladí zamilovaní lidé touží být spolu. V cestě jim však stojí dr. Sloper. Dívčin otec je přesvědčen, že mladý muž má zájem o jeho dceru jen a jen z důvodu jejího dědictví a současně zde figuruje i jeho vlastní sobecká pohnutka, neboť nechce, aby rodinný majetek přešel do rukou kohokoliv jiného. Morris je čestný muž, bohužel však chudý, alespoň v porovnání s majetkem rodiny své vyvolené. Otec Catherine právě tuto skutečnost Morrisovi nejvíce vytýká a doufá, že lásku mladých milenců navždy překazí. Morris se milované dívky nechce vzdát, avšak současně si uvědomuje, kterak svou láskou Catherine ubližuje. Ona však též nechce od své lásky upustit. Otec tedy zvolí cestu tvrdosti a vydírání. Hrozí dívce, že ji vydědí, pokud od svého milého neustoupí. Dokážou dvě mladá srdce překonat nelehkou zkoušku, kterou jim osud přichystal?

Romantické drama Williama Wylera mělo ve Spojených státech premiéru dne 6. října roku 1949.

Krásný historický snímek získal 4 Oscary v těchto kategoriích: Nejlepší herečka v hlavní roli (Olivia de Havilland), Nejlepší výprava v černobílém filmu (John Meehan, Harry Horner, Emile Kuri), Nejlepší kostýmy v černobílém filmu (Edith Head, Gile Steele) a Nejlepší hudba (Aaron Copland). Vyjma těchto čtyř sošek byl ještě snímek nominován v dalších čtyřech kategoriích, a sice: Nejlepší herec ve vedlejší roli (Ralph Richardson), Nejlepší kamera (Leo Tover), Nejlepší režie (William Wyler) a Nejlepší film.

Olivia de Havilland získala také jeden Zlatý globus za nejlepší ženský herecký výkon a dále zde byly dvě nominace na Zlaté globy: režie (William Wyler) a ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Miriam Hopkins).  Autor: Hortensie

režie:
William Wyler
 
 
hraje:
Olivia de Havilland (Catherine Sloperová), Montgomery Clift (Morris Townsend), Ralph Richardson (Dr. Austin Sloper), Miriam Hopkins (Lavinia Pennimanová), Vanessa Brown (Mariah), Ray Collins (Jefferson Almond), Mona Freeman (Marian Almondová), Betty Linley (Mrs. Montgomeryová), Selena Royle (Elizabeth Almondová), Paul Lees (Arthur Townsend), Harry Antrim (pan Abeel), Russ Conway (Quintus), David Thursby (Geier), Lester Dorr (Groom), Sam Harris (host na večírku), Donald Kerr (prodavač ryb), Ray De Ravenne (francouzský číšník)
 
 
námět:
Henry James (Washington Square (román, 1881)), Augustus Goetz (The Heiress (hra, 1947)), Ruth Goetz (The Heiress (hra, 1947))
 
 
scénář:
Augustus Goetz, Ruth Goetz
 
 
kamera:
Leo Tover
 
 
hudba:
Aaron Copland
 
 
kostýmy:
Edith Head, Gile Steele (mužské)
 
 
střih:
William Hornbeck
 
 
zvuk:
Leon Becker (supervize), John Cope, Hugo Grenzbach
 
 
zvláštní efekty:
Gordon Jennings (fotografické)
 
 
masky:
Hal Lierley, Wally Westmore (supervize), William Woods
 
 
výprava:
Harry Horner
 
 
producent:
William Wyler
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.