David Copperfield (2000) [TV film]

David Copperfield
71.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 180 min.
„Chlapec, ztracený ve světě lakoty a bezcitnosti, bojuje o své právo žít. Americká adaptace světoznámého Dickensova románu.“
Chlapec jménem David Copperfield přijde na svět šest měsíců po smrti svého otce a až do devíti let vyrůstá jen s milující matkou. Na krásné dětství však jednoho dne padne stín v podobě surového a cynického lovce věna Murdstonea, jenž sňatkem připraví Davidovu maminku o majetek a dožene ji k smrti. Bezmocný chlapec se tak zcela ocitá v rukou cizích lidí, ať už v internátní škole nebo v přístavní dílně. Postava Murdstonea a jeho ďábelské sestry provází celým dětstvím a dospíváním. Na světě jsou však i vlídní a přátelští lidé. Díky nim David kdesi ve skrytu duše cítí, že i on má právo na důstojný život…

Slavný anglický spisovatel, mistr psychologické drobnokresby Charles Dickens (1812–1870), považoval Davida Copperfielda (1850) za své nejlepší dílo. Příběh mladíka, jenž se vyznačuje velkým, avšak „neukázněným“ srdcem, je částečně autobiografický (zejména v části, popisující hrdinovo dětství).

Dvoudílná americká adaptace režiséra Petera Medaka, nominovaná na cenu Emmy za kostýmy, maximálně respektuje literární předlohu, i když poněkud zmírňuje syrovost líčení a brutalitu některých scén.

Zdroj: ČT

režie:
Peter Medak
 
 
hraje:
Hugh Dancy (David Copperfield), Michael Richards (Wilkins Micawber), Sally Field (teta Betsey Trotwoodová), Anthony Andrews (Edward Murdstone), Eileen Atkins (Jane Murdstoneová), Edward Hardwicke (pan Wickfield), Emily Hamilton (Agnes Wickfieldová), Julie Cox (Dora Spenlowová), Sarah Smart (Klára Copperfieldová), Paul Bettany (James Steerfoth), Freddie Jones (Barkis), Nigel Davenport (Dan Pegotty), Judy Cornwell (Klára Peggottyová), Murray Melvin (doktor Chilip), Dudley Sutton (pan Dick), Lesley Manville (paní Micawberová), Vernon Dobtcheff (Quinion), Simon Delaney (dospělý Tommy Traddles), Aislín McGuckin (Emily), Morgane Slemp (mladá Clara), Sarah Farooqui, Frank MacCusker (Uriáš Heep), Max Dolbey (malý David Copperfield), Alan Howard (pan Spenlow), Peter Woodthorpe (pan Creakle), Laura Dunne (malá Agnes), Alec McGowen (pan Jorkins), Laura Harling (malá Emily), Emily McKenzie (Janet), Oliver Milburn (Steerforth), Richard Howard (doktor)
 
 
námět:
Charles Dickens (román (1850, česky poprvé 1903))
 
 
scénář:
John Goldsmith
 
 
kamera:
Elemér Ragályi
 
 
hudba:
Shaun Davey
 
 
výprava-architekt:
Michael Pickwoad
 
 
kostýmy:
Joan Bergin, Samantha Horn (kostymérka - supervize)
 
 
střih:
Ron Davis
 
 
zvuk:
Simon J. Willis
 
 
produkce:
Greg Smith, John Davis
 
 
titulky-česká verze:
Zuzana Schulzová
 
 
koproducent:
Morgan O'Sullivan
 
 
výkonný producent:
Robert Halmi, David V. Picker
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.