Duben
ohodnotit

Ďábel v Praze [TV seriál]

Rok:
1996
Délka:
380 minut, 5 x 75 až 80 min.
„Televizní cyklus na náměty staropražských legend“
Popis / Obsah / Info k filmu Ďábel v Praze
Pětidílný seriál o lásce, ďáblovi, lidském svědomí a inspekci v jezuitském klášteře s vloženými příběhy...
Epizody:
O cizinci Petrovi, staviteli chrámu a jeho smlouvě
O mistru Hanušovi, zázračném horologiu a věrolomných konšelích
O alchymistovi Scottovi, Rudolfu II. a elixíru života
O Golemovi, topiči Markertovi a císaři šílenství
O katu Mydlářovi, strašlivé popravě a očarovaném meči

Velký dramatický příběh, který v sobě nese ještě pět dalších. Děje se vzájemně propojují a ovlivňují a míří k jedinému cíli – k vyprávění o člověku, jeho vlastnostech a jeho víře.

1. O cizinci Petrovi, staviteli chrámu a jeho smlouvě
První část je příběhem o mladém staviteli Petrovi, kterému Karel IV. zadal úkol dostavět v Praze gotický chrám. Petr se pouští do odvážného díla. Před jeho dokončením se však rozšíří zpráva, že chrám je dílo ďáblovo a že se zřítí. Aby mohl Petr smělou chrámovou stavbu dokončit, spojí se s Ďáblem, který mu slíbí pomoc. Zato získává Petrovu duši jako svou odměnu.

2. O mistru Hanušovi, zázračném horologiu a věrolomných konšelích
V pražském jezuitském klášteře je zaset duch úzkosti a neklidu. Hieronymus objevuje další pověst – o mistru Hanušovi, která opět přináší přítomnost Ďábla, jenž rozvrací lidské charaktery a stává se zkouškou věrnosti a odvahy. Zkouškou neprocházejí jen hrdinové staré pověsti, ale i jezuité v klášteře stojí na počátku svých soužení. Nejvíce otec Pavel, který se vinou inspekce dostává do vážného dilematu, zda má dát přednost příteli nebo Bohu. Nakonec zradí inspektoru Hieronymovi přítele, který poté skončí život sebevraždou. To poruší rovnováhu sil, dosud v klášteře panující, a rozbíhá se drama zrad, nenávisti, závist, ale i vášně.

3. O alchymistovi Scottovi, Rudolfu II. a elixíru života
Třetí legenda je příběhem stárnoucího alchymisty Scotta. Hieronymus, inspektor a koadjuktor jezuitského řádu, pátrá dál – a nachází dvě rudolfínské pověsti. Ta o alchymistovi Scottovi, Rudolfu II. a elixíru života vypráví o podvodníkovi, který přichází do Prahy, aby se obohatil podvodem císaře. Najde však zcela jiné bohatství – císařovo přátelství, za které nakonec v souboji s Ďáblem obětuje i život.

4. O Golemovi, topiči Markertovi a císaři šílenství
I další rudolfínská pověst dohání inspektora Hieronyma k extatickému běsnění nad zrůdnou metafyzikou alchymie, která je na hony vzdálena lásce Boží – i nad novými, nepředpokládanými podobami Ďábla, který jako by z pověsti vystupoval a ovlivňoval osudy mnichů v klášteře. Vztahy se stávají stále napjatějšími, žádný z mnichů neví, kdy se zloba inspektora obrátí právě proti němu. Objevuje se myšlenka, že bude třeba nějak tomuto běsnění, na jehož konci vidí zničení kláštera, za každou cenu zabránit. A cestou k tomu může být už jen vzpoura ve jménu svědomí.

5. O katu Mydlářovi, strašlivé popravě a očarovaném meči
Česká země prohrává rozhodující bitvu svých dějin a není jisté, zda Ďábel zcela nezvítězí, zda si nepodmaní lidskou touhu, vášeň a lásku, zda se lidská přirozenost vykořeněná z podstaty nestane jen ďáblovým nástrojem. Zda to nebuje jen kat a Ďábel, kteří budou vládnout dějinám, a císař bude jen jejich nástrojem. Otec Pavel, který se vzbouřil proti Hieronymovi, byl poražen inspektorovou schopností zasévat strach. Nikdo mu už není schopen čelit, ani představený kláštera, zdá se, že s klášterem je skutečně konec. V té nejkritičtější chvíli přichází na pomoc sám Kristus, symbol – i člověk.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Černé ovce (1992) [TV pořad]

17:40 - 18:00

13 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Velké stroje zblízka

17:20 - 18:10

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

23 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

73 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178286

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmu se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10