Cyrano z Bergeraku (1950)

Cyrano z Bergeraku (Cyrano de Bergerac)
83.8 %
 
 

Cyrano de Bergerac

    Žánr: dobrodružný / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 112 min.
Mušketýr, rváč a zároveň poeta Cyrano de Bergerac je i v pozdějších letech oblíbeným filmovým hrdinou. Cyrana ztělesnil úspěšně José Ferrer, který za svůj výkon obdržel Oscara v roce 1951.

Příběh filmu se odehrává v Paříži v sedmnáctém století, kdy se všichni posmívají báječnému šermíři a básníkovi Cyranovi z Bergeracu pro jeho velký nos. Ke vší smůle se hrdina zamiluje do krásné Roxany, která ale má oči jen pro sice krásného, ale bezduchého krasavce Christiana. Cyrano ve snaze alespoň trochu se přiblížit své milované skládá zamilované verše a dopisy, které předává svému rivalovi, který tak úspěšně dobývá srdce krásky. O mnoho let později Roxana terpve zjišťuje, kdo byl nepoznaný pisatel dopisů, a koho vlastně milovala.  Autor: curil

režie:
Michael Gordon
 
 
hraje:
José Ferrer (Cyrano z Bergeraku), Mala Powers (Roxana), William Prince (Christian de Neuvillette), Morris Carnovsky (Le Bret), Ralph Clanton (Antoine Comte de Guiche), Lloyd Corrigan (Ragueneau), Virginia Farmer (Duenna), Edgar Barrier (kardinál Richelieu), Elena Verdugo (Orange girl), Albert Cavens (vikomt de Valvert), Arthur Blake (Montfleury), Don Beddoe (The Meddler), Percy Helton (Bellerose), Virginia Christine (sestra Marta), Philip Van Zandt (muž s úřední listinou), Eric Sinclair (strážník), Paul Dubov (kadet), Jim Mason (kavalír)
 
 
námět:
Edmond Rostand (hra)
 
 
scénář:
Carl Foreman (a dialogy)
 
 
kamera:
Franz Planer
 
 
hudba:
Dimitri Tiomkin
 
 
kostýmy:
Dorothy Jeakins, Joe King (supervize), Ann Peck (ženské)
 
 
střih:
Harry W. Gerstad (jako Henry Gerstad)
 
 
zvuk:
Jean L. Speak
 
 
produkce:
Stanley Kramer (neuveden)
 
 
masky:
Gustaf Norin, Josef Norin, Helen Turpin (účesy)
 
 
výprava:
Rudolph Sternad
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.