Čtyři přátelé (1981)

Čtyři přátelé (Four Friends)
77.5 %
 
 

Four Friends

Další název: Georgia's Friends

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 114 min.
Vystěhovalec Danilo Prozor přijíždí se svou matkou do New Yorku, kde na ně čeká jeho otec. Vyrůstá v Indianě a jeho nejlepšími přáteli na střední škole jsou Tom Donaldson a David Levine. Posléze odchází Danny na Northwestersnskou univerzitu, kde se spřátelí s postiženým Louiem Carnahanem. Jeho dávná láska Georgia pozve Dannyho na svou svatbu, setkává se svými kamarády. S úžasem sleduje, že si Georgia bere Davida, ale dítě čeká s Tomem. Danny se seznámí se sestrou Louie Adrianou, jejichž rodina patří k nejbohatším v zemi. Požádá Adrianu o roku, ale megamolanskému otci se nelíbí a podmíní sňatek dostudováním Danila. Na Vánoce dochází k zásadnímu zvratu - Louieho stav se zhorší a Danny uvědomí jeho rodinu, zejména otce. V létě se chystá svatba Dannyho s Adrienou, ale vztahy mezi budoucím ženichem a otcem Carnahanem zůstávájí napjaté.

Při svatební hostině Carnahan vytáhne pistoli, zastřelí dceru, težce zraní Dannyho a pak obrátí zbraň proti sobě. Po propuštění z nemocnice se Danny dozvídá o Louiově smrti. Smrt jeho kamaráda ho těžce zasáhne. Nachází klid v Pensylvánii, kde pracuje jako ocelářský dělník. Jeho rodiče odjíždí do tehdejší Jugoslávie a Danilo se rozhlíží po místech svého mládí.  Autor: curil

režie:
Arthur Penn
 
 
hraje:
Craig Wasson (Danilo), Jodi Thelen (Georgia), Michael Huddleston (David), Jim Metzler (Tom), Scott Hardt (mladý Danilo), Elizabeth Lawrence (paní Prozorová), Miklos Simon (pan Prozor), Michael Kovacs (Prozorův soused), Beatrice Fredman (paní Zoldos), Pier Calabria (průvodčí), Zaid Farid (Rudy), David Graf (Gergley), Felix Shuman (Principal), George Womack (pan Bellknap), Todd Isaacson (Senior Kid), Glenne Headly (Lola)
 
 
scénář:
Steve Tesich
 
 
kamera:
Ghislain Cloquet
 
 
hudba:
Elizabeth Swados
 
 
kostýmy:
Patricia Norris
 
 
střih:
Marc Laub, Barry Malkin
 
 
zvuk:
Stan Bochner
 
 
produkce:
Gene Lasko, Arthur Penn
 
 
koordinátor kaskadérů:
Harry Madsen
 
 
výprava:
David Chapman
 
 
výkonný producent:
Julia Miles, Michael Tolan
 
 
kaskadér:
Victoria Vanderkloot
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.