Cromwell (1970)

Cromwell
75.9 %
 
 
    Žánr: historický / drama
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 5.7.1974        
    Délka: 145 min.
„Portrét muže, který porazil krále.“
Oliver Cromwell byl výraznou osobností v dějinách Anglie. Narodil se v roce 1599 v Huntingtonu jako selský šlechtic a oddaný puritán. Mládí prožil v Anglii, kde panovaly církevní rozkoly.

Cromwell byl roku 1628 zvolen do parlamentu, ale již v následujícím roce se král Karel I. rozhodl parlament rozpustit a vládnout zemi sám. Znovu byl parlament vytvořen roku 1640, Cromwell byl opět jeho členem a požadoval záruku ochrany toho, aby opět nedošlo k rozpuštění parlamentu a neomezené moci krále. Karel I. nehodlal ustopit, tudíž se v roce 1642 rozpoutala válka mezi královským vojskem a stoupenci parlamentu, na jehož straně byl samozřejmě Cromwell. Válka skončila po čtyřech letech uvězněním krále. Nově vzniklé republice vládla státní rada, jíž byl Cromwell předsedou. Královi stoupenci se postavili na stranu králova syna, budoucího krále Karla II. Z nových bojů vyšel roku 1652 Cromwell opět vítězně.

Cromwell mohl opět stanout v čele nové vlády, nicméně k jejímu úplnému sestavení již za jeho života nedošlo. Byl sice výborným vojevůdcem, ale již nedokázal plně řešit různé sociální a náboženské konflikty. Navržené ústavy se nepodařilo prosadit, Cromwellova vláda připomínala spíše vojenskou diktaturu. Na druhou stranu vyznával náboženskou toleranci a povolil Židům, aby se mohli usadit v Anglii, všechny zákony, které vydal, nebyly rozhodně špatné. Zemřel v roce 1658 v Londýně na malárii. Jeho osobnost je dodnes předmětem sporů historiků – jedni ho považují za pokrytce a diktátora, druzí za jednoho výrazných průkopníků demokratického zřízení.

Zpracováno s využitím publikace:
HART, Michael: 100 nejvlivnějších osobností dějin, Knižní klub, Praha, 1994, 1. vydání, ISBN: 80-7176-083-8  Autor: Petra.Barbie

režie:
Ken Hughes
 
 
hraje:
Richard Harris (Cromwell), Alec Guinness (Karel Stuart I), Robert Morley (lord z Manchestru), Dorothy Tutin (Jindřiška Marie Bourbonská, královna anglická), Frank Finlay (John Carter), Nigel Stock (sir Edward Hyde), Patrick Magee (Hugh Peters), Michael Jayston (Henry Ireton), Anna Cropper (Ruth Carterová), Robin Stewart (princ Waleský), Patrick Wymark (lord Strathford), Richard Cornish (Oliver Cromwell ml.), Anthony May (Richard Cromwell ml.), Timothy Dalton (princ Rupert), Charles Gray (lord z Essexu), Douglas Wilmer (Thomas Fairfax), Victor Harrington (assesor)
 
 
scénář:
Ken Hughes, Ronald Harwood
 
 
kamera:
Geoffrey Unsworth
 
 
hudba:
Frank Cordell
 
 
kostýmy:
Vittorio Nino Novarese
 
 
dabing:
Sylva Turbová (Elisabeth Cromwellová (CZ dabing))
 
 
masky:
Colin Jamison (účesy)
 
 
producent:
Andrew Donally, Irving Allen
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.