Crime by Night (1944)

Crime by Night
    Žánr: drama / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 72 min.
Jak již originální název filmu v anglickém jazyce napovídá, jedná se zde o zločin spáchaný v nočním čase. V tomto kriminálním snímku s mysteriózními prvky je hlavní postavou detektiv Sam Campbell, který zprvu vyšetřuje se svým pomocníkem jménem Robby Vance vcelku rutinní spor. Celý příběh však začne nabírat nečekané obrátky ve chvíli, kdy je zavražděn bývalý tchán jejich klienta. Zavražděný představuje velmi známou a váženou osobnost, stál v čele chemického závodu. Útočník jako vražedný nástroj použil sekyru. Smrt muže je obestřena mnohým tajemstvím, klíčem k rozřešení zločinu může být tajný vzorec, který zřejmě byl také hlavním motivem vraždy bohatého podnikatele.
Kriminální snímek z roku 1944 byl natočen podle románu „Forty Whacks“ spisovatele a scénáristy Daniela Mainwaringa (1902 – 1977). Nejedná se o jediné zfilmované dílo tohoto autora, který je též známý pod pseudonymem Geoffrey Holmes. V roce 1947 byl do filmové podoby převeden jeho další román „Build My Gallows High“, jehož filmový název zní „Out of the Past“, v němž hlavní roli ztvárnil Robert Mitchum. Tento snímek se řadí do žánru film – noir.  Autor: Hortensie

režie:
William Clemens
 
 
hraje:
Jane Wyman (Robbie Vance), Jerome Cowan (Sam Campbell), Faye Emerson (Ann Marlow), Charles Lang (Paul Goff), Eleanor Parker (Irene Carr), Stuart Crawford (Larry Borden), Cy Kendall (šerif Max Ambers), Charles C. Wilson (okresní prokurátor Hyatt), Roy Brent (číšník Roy), Jack Cheatham (zmocněnec), George Guhl (dozorce Jailer), Creighton Hale (Horace Grayson), Fred Kelsey (otec Martin), Bill Kennedy (zaměstnanec nemocnice), Frank Mayo (zmocněnec), Buddy Messinger (hotelový poslíček), Jack Mower (majitel hotelu), Eddie Parker (zmocněnec), Juanita Stark (Maisie, operátorka telefonní ústředny), Jack Stoney (zmocněnec), Jack Wise (barman Jimmy)
 
 
námět:
Daniel Mainwaring
 
 
scénář:
Richard Weil, Joel Malone
 
 
kamera:
Henry Sharp
 
 
hudba:
William Lava
 
 
kostýmy:
Leah Rhodes
 
 
střih:
Doug Gould
 
 
zvuk:
Robert B. Lee
 
 
masky:
Perc Westmore
 
 
producent:
William Jacobs
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.