Jeden svět
ohodnotit

Constantine

Žánr:
Rok:
2005
Délka:
121 minut
Premiéra v ČR:
7.4.2005
„V sázce mezi Nebem a Peklem je Země.“
Popis / Obsah / Info k filmu Constantine
"Ten, kdo vlastní kopí osudu, má v rukou osud světa". Kopí osudu zmizelo na konci II. světové války.

Mexiko
Dva muži sedí u starého kostela. Jeden z nich Manuel (Jesse Ramirez) náhodou objeví kopí osudu zabalené do nacistické vlajky. Něco zvláštního se s ním stane a on se vydává do Los Angeles. Nic ho nezastaví. Žádná překážka.

Los Angeles
John Constantine (Keanu Reeves) je bojovník proti peklu, démonům a podobným záhadným jevům. Má také rakovinu plic, ale přesto od svých 15ti let dál kouří 30 cigaret denně. Teď přijíždí domu k dívce, do níž se převtělil démon, s nímž si jeho přítel Hennesay (P. T. Vince) nevěděl rady a proto Johna přivolal. Ten má sice s démonem také nejprve problémy, ale potom ho vymýtí.

Isabelu (R. Weisz), která leží v psychiatrické léčebně, probudí jednou v noci hlas, jenž ji nabádá, aby skočila ze střechy a spáchala tak sebevraždu. Omámená Isa poslechne a udělá to. Vyšetřování její smrti se na vlastní pěst ujímá její sestra, jednovaječné dvojče Angela (R. Weisz - dvojrole), která nevěří, že by Isa spáchala sebevraždu. John, jenž se dozvěděl, že jeho rakovina je v posledním stádiu, se setkává se svým přítelem Beemanem (M. Baker), který mu přinese zajímavé pomůcky a zbraně pro boj s démony a temnými silami. Potom jde John se svým mladým pomocníkem a učněm Chasem Kramerem (Shia LaBeouf) do kostela za hybridem archandělem Gabrielem (Tilda Swinton), se kterým má zajímavý rozhovor o tom, co se kolem děje. Chce po něm také odklad své smrti, alespň po tu dobu, než ty záhady vyřeší.
Angela mezitím jde za otcem Garretem (Francis Guinan), po němž požaduje pro svou sestru Isu katolický pohřeb. Ten je však proti, protože sebevražda je přece ten největší hřích. Tady se také poprvé setká s Johnem Constantinem.

John je na cestě z kostela k papá Midnitovi (Djimon Hounsou) a narazí na démona, jenž tentokrát zaútočil přímo na něj, což se do této chvíle ještě nestalo. V baru u Midnita se schází sorta různých lidí i nelidí..John potřebuje od Midnita službu, je však nevyslyšen, protože Midnit chce zůstat v neutralitě jako doposud. John zde také potká Balthazara (Gavin Rossdale), s nímž má menší konflikt.

Angela, která si prohlédla nahrávky z videokamer snímající Isabelinu sebevraždu, tam uslyšela jméno John Constantine a jede tudíž k němu s žádostí o pomoc. Ten je zprvu proti, ale pak jí ukáže něco hrůzného a začne s ní raději spolupracovat. Jdou spolu do jejího bytu a tam se John s pomocí vody a její kočky, o nichž se říká, že jsou tady i na druhé straně zárověň, přenese do světa Lucifera. Tedy do pekla. Tam se také potká s Isou, která mu předá svůj náramek - znamení pro Angelu.

Hennesey zatím přijde na stopu. V márnici objeví na Isiném těle znak Mammona - Luciferova syna. Ze strachu pak utíká do obchodu, kde se snaží otevírat láhve s alkoholem a napít se. Nedaří se mu to, z žádné láhve nevyteče ani kapka a on tuší, že zemře. Přesto ještě před svou smrtí stačí zanechat Johnovi vzkaz. V jeho smrti má prsty Balthazar, jenž se potuloval kolem. Na místo jeho úmrtí přijíždí Angela s Johnem, kteří spolu byli mezitím na jídlo. John jí tam vysvětlil, kdo vlastně doopravdy je a jak je to ve skutečnosti s bojem a rovnováhou mezi nebem a peklem. Řekl jí prostě pravdu. Detektiv Weisz (Jose Zuniga) řekne Angele, že se Hennesey upil k smrti, i když se ve skutečnosti alkoholu ani nenapil. John objeví vzkaz, jenž mu Hennesey zanechal.

Potom se Angela s Johnem přesunou do Isina pokoje, kde mu Angela vypráví o jejich společném dětství. Pak taky Angela najde vzkaz, který jí Isa zanechala na okně.

John telefonuje Beemanovi a řekne mu o Mammonovi, který se s pomocí boží chce dostat na lidský svět, žádá po něm, aby toho pro ně o něm co nejvíc zjistil. Angela s Johnem jedou za Beemanem. Pozdě - je mrtvý. A zase Balthazar. Mexičan Manuel jde celou dobu svým směrem i s kopím osudu v ruce. Angela se rozhodne, že chce také vidět peklo na vlastní oči - John jí to nakonec umožní.

John se vyzbrojí a jede i s Angelou za Balthazarem, jehož John v bitce téměř zabije. Dozví se od něj, co potřebuje a Balthazara pak dodělá někdo jiný. Angelu, ve které se po smrti Isabely probudilo velmi mocné médium, někdo unese. John jde i s Chasem znovu k Midnitovi. Ten mu konečně pomůže a John se dozví, to co potřebuje. Pak jde s Chasem bojovat do psychiatrické léčebny. Tam se rozdělí. John díky Chasově pomoci zlikviduje v cestě mu stojící démony a poté oba dva objeví Angelu. V Angele teď převtělený Mammon.

Oba dva s ním začnou bojovat tím, že nad Angelou odříkavají motlidby. Jenže se tady objevil i archanděl Gabriel, který zradil a tím narušil rovnováhu mezi nebem a peklem. Zabije Chase, Johna odhodí pryč z místnosti a snaží se dostat Mammona z Angelina těla ven na tento svět. Uchopí kopí osudu a chce bodnout. Ruka se mu ale zůstane ve vzduchu a on i všechno kolem něj znehybní.........zastavil se čas..........protože si John podřezal žíly a ví, že on je jediná duše, pro kterou si přijde sám vládce pekel Lucifer (Peter Stormare) osobně. Tak se také stane. Čas se zastavil a on Lucifer tu je tady v plné parádě. Bílé sako, bílá košile - no, prostě elegán.

Začne Johnovi vyprávět, jak se na něj těší a co všechno si pro něj přichystal za nádherné mučeníčko. Dokonce i cigárko Johnovi zapálí a je velice moc rád, že konečně získá Johnovu duši. Ten mu však řekne o tom, co se dějě vedle. Lucifer se tam jde podívat a když vidí, co se má stát, tak rázně zakročí a nastolí pořádek. A to dokonce i s pomocí boží, protože Gabriel za svou zradu přijde o křídla a o čest sloužit nebi. Chvíli nato se Lucifer vrátí k Johnovi a ptá se jej, co požaduje. Odklad? Ne. John chce jenom, aby Lucifer propustil Isu z pekla do nebe. Stane se a tím pádem se John obětuje a Lucifer si jej nemůže odvést do pekla.

Po Johnovi už sahají síly nebeské, když se Lucifer (velice moc touží po Johnově duši a urputně ji chce) naštve přitáhne si jej zpět a daruje mu znovu život. Dokonce mu i ty plíce vyléčí - pevně totiž věří tomu, že Johnova hříšná duše nakonec propadne jemu. Peklu.

Angela už se také probrala a odchází spolu s Johnem. Potkají také bývalého archanděla Gabriela a ten poprvé pozná, co znamená v lidském světě bolest. Dostane totiž od Johna přes hubu. John odevzdá Angele kopí osudu s tím, aby jej ukryla tak, aby ho už nikdy nikdo nenašel, ani John.

John přemýšlí nad tím,co se to všechno vlastně stalo a potom si dá místo cigarety......žvýkačku.

Jak se praví v Písmu: "Cesty Páně jsou nevyzpytatelné."


Pozn. aut: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Constantine
Film natočený podle komiksů Hellblazer vypráví příběh Johna Constantina (Keanu Reeves), muže, který doslova prošel peklem a vrátil se z něj. Tento muž se dá dohromady se skeptickou policistkou Angelou Dodsonovou (Rachel Weisz), aby společně vyřešili záhadnou sebevraždu jejího dvojčete. Jejich vyšetřování je dovede do světa démonů a andělů, který existuje těsně pod povrchem současného Los Angeles. Hlavní hrdinové se stanou zajatci série katastrofických událostí z jiného světa, díky čemuž se nevyhnutelně sblíží a pokusí se najíst vlastní klid za jakoukoli cenu …


Popis / Obsah / Info k filmu Constantine
Narodil se s darem, o který nestál. Má schopnost vidět anděly a démony, skryté lidským zrakům, kteří se volně pohybují po Zemi. Ve snaze utéct před svými vizemi si chce Constantine vzít život. Ale to se mu není dopřáno, a tak se coby znovuzrozený chytá druhé šance. Vrací se zpět – rozhodl se střežit pozemskou hranici mezi nebem a peklem a vést válku s pozemským přisluhovačem pekla. Marně doufá, že si aspoň tím zaslouží spásu…

Constantine ale není svatý. Zklamaný světem a životem, jaký musí žít, začíná bez výčitek propadat alkoholu. Pokud už někomu pomůže, nedělá to kvůli hrdinství nebo vděčnosti, chce jen jedno: dostat se odtud pryč…

Jednoho dne se na něj obrátí skeptická detektivka Angela s prosbou o pomoc při vyšetřování záhadné smrti její sestry-dvojčete. Pátrání je zavede do světa andělů a démonů, který existuje jen na místě současného Los Angeles. Constantine a Angela zažívají neuvěřitelné věci a zároveň se oba snaží neztratit sebe samé…

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Constantine
Akční horor Constantine debutujícího režiséra hudebních videoklipů Francise Lawrence vychází z úspěšných komiksových sešitů Hellblazer z nakladatelství DC Comics/Vertigo. Mladý tvůrce těží ze svých znalostí filmů noir, místo jejich střídmosti však do své prvotiny vkládá mnoho nadbytečného a bere titulního hrdinu i sám sebe až příliš vážně. – John Constantine je vyděděnec, který vidí démony a který se věnuje jejich vymítání. Ví totiž, že Bůh a Satan uzavřeli sázku o lidstvo a že právě tato sázka udržuje svět v křehké rovnováze. Andělé ani ďáblové nemohou zasahovat do našeho světa, ale mezi lidmi se vyskytují tzv. kříženci, tedy bytosti, v nichž se s člověkem pojí buď démon nebo anděl. Zmíněnou rovnováhu se pokusí narušit Satanův syn Mamon a Constantine s pomocí policistky Angely Dodsonové s ním musí svést tuhý boj. – Autoři pracují s běžnými schématy komiksových filmů, jež kombinují s neméně běžnými motivy ze snímků o vymítačích. Na své si tak přijdou milovníci akčních scén i ctitelé různých monster. Ovšem jen pokud jim nebude vadit, že dílko je překombinované a rádoby „sofistikované“. Ponurost vyprávění nevyváží ani občasné vtipné promluvy či některé nadsazené epizodky.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2005/5


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Boží mlýny (2020) [TV seriál]

20:10 - 21:05

54 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Stezka Českem

20:50 - 21:20

14 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

44 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:35

49 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697526
Fotografií: 763185
Plakátů: 375842
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10

Shromáždění starých mužů (1987) ...

Shromáždění starých mužů
Jestli máte rádi čistou   filmařskou práci, natočenou   podle výborné literární   předlohy, jste fanoušky   prvotřídního herectví v   podání více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10