Collateral (2004)

Collateral
77.7 %
 
 
 
Film na Blu-ray
    Žánr: thriller
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 21.10.2004        
    Délka: 119 min.
„V nesprávný čas na nesprávném místě“
Černoch Max křižuje se svým taxíkem ulice Los Angeles už dvanáct let. Na tuhle deštivou noc však nezapomene. Poté, co odvezl sympatickou státní zástupkyni Annie k budově ministerstva spravedlnosti, nabere šedovlasého elegána Vincenta. Ten tvrdí, že musí navštívit několik přátel, a najme si Maxe na celou noc. Hned první zastávka však znamená pro Maxe šok, když na vůz dopadne mrtvé tělo. Vzápětí zjistí, že muže zabil Vincent, který pracuje jako nájemný zabiják. Byl najat vlivným drogovým kartelem, aby zlikvidoval svědky a právníky, kteří hrají důležitou roli v soudním jednání proti jeho bossům. Hned po první vraždě se do věci vloží detektiv Fanning z oddělení narkotik a Vincent s Maxem mají brzy v patách policii i FBI. Přesto se Vincent nechá odvézt na druhou adresu, kde zabije pana Clarka. Venku pak chladnokrevně zastřelí dva zloděje, kteří okradli Maxe, připoutaného k volantu. Další cesta vede do jazzového klubu, kde připraví o život majitele podniku Daniela. Cestou k další oběti se dvojice zastaví v nemocnici, kde musí Max navštívit nemocnou matku. Vystresovaný taxikář ztratí nervy a uprchne i s jeho kufříkem, který pak hodí pod kola projíždějícího kamionu. Protože tak zničil laptop s informacemi o dalších obětech, vrah ho donutí, aby se vydal za majitelem nočního klubu Felixem a získal od něj potřebné údaje, které nahraje do počítače Maxova vozu. Taxikáři znovu selžou nervy a havaruje. Když na místo nehody dorazí policejní hlídka, je ve voze sám. Nebrání se zatčení, ale pak si všimne na displeji poslední naplánované oběti. Je to Annie a Max se rozhodne zachránit ji.

Zdroj: Nova

režie:
Michael Mann
 
 
hraje:
Tom Cruise (Vincent), Jamie Foxx (Max), Mark Ruffalo (Fanning), Jada Pinkett Smith (Annie Farrellová), Peter Berg (Richard Weidner), Bruce McGill (Pedrosa), Irma P. Hall (Maxova matka), Barry Shabaka Henley (Daniel), Richard T. Jones (dopravní policista), Jamie McBride (dopravní policista), Bodhi Pine Elfman (Maxův zákazník), Debi Mazar (Maxova zákaznice), Klea Scott (federál), Wade Williams (federál), Paul Adelstein (federál), Javier Bardem (Felix), Emilio Rivera (Paco), Thomas Rosales (Ramone), Jason Statham (muž na letišti), Angelo Tiffe (Sylvester Clarke), Troy Blendell (zřízenec v márnici), Corinne Chooey (servírka), Melissa Gomez (tanečnice salsy), Brandon Molale (řidič limuzíny), Ken Ver Cammen (agent FBI), Charlie E. Schmidt (agent FBI), Omar Orozco (ochranka), Edgar Sanchez (ochranka), Cosme Urquiola (ochranka), Jessica Ferrarone (kriminalistka), Inmo Yuon (Peter Lim), Robert Deamer (seržant), Daniel Luján, Addie Yungmee (tanečnice)
 
 
scénář:
Frank Darabont, Stuart Beattie
 
 
kamera:
Dion Beebe, Paul Cameron
 
 
hudba:
Antonio Pinto (dodatečná), Chris Cornell ("Shadow On The Sun"), James Newton Howard, Tom Rothrock (dodatečná)
 
 
kostýmy:
Jeffrey Kurland
 
 
střih:
Jim Miller, Paul Rubell
 
 
zvuk:
Lee Orloff, Elliott L. Koretz
 
 
produkce:
Michael Mann, Julie Richardson
 
 
titulky-česká verze:
Kateřina Hámová
 
 
zpěv:
Antonio Pinto ("Iguazu", "A Roda"), Groove Armada ("Hands Of Time")
 
 
zvláštní efekty:
Thomas L. Fisher (koordinátor)
 
 
II. režie:
Bryan H. Carroll, Gusmano Cesaretti
 
 
koproducent:
Michael Waxman
 
 
koordinátor kaskadérů:
Joel Kramer
 
 
vizuální efekty:
Big Red Pixel, Howard Anderson Company, Pacific Title Digital, Pixel Magic, John E. Sullivan (supervisor), David Sosalla (supervisor: Pacific Title & Art Studio)
 
 
masky:
Jake Garber
 
 
asistent architekta:
Curt Beech
 
 
výprava:
David Wasco
 
 
výkonný producent:
Frank Darabont, Chuck Russell, Robert N. Fried, Peter Giuliano
 
 
kaskadér:
Ming Qiu, Sophia Crawford, Darlene Ava Williams, Simone Boisseree, Angela Meryl, Lisa Dempsey, Boni Yanagisawa, Gary McLarty, Tom Elliott, Johnny Nguyen, Stuart Quan, Irene Tanaka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.