Člověk z mramoru (1976)

Člověk z mramoru (Czlowiek z marmuru)
83.6 %
 
 

Czlowiek z marmuru

    Žánr: psychologický / drama
    Země: Polsko
    Premiéra v ČR: 1.3.1991        
    Délka: 150 min.
„Osudové drama člověka, který uvěřil své době.“
Studentka filmové školy Agnieszka s bezmála detektivní pílí sbírá materiál pro diplomní práci, dokumentu o zedníku Mateuszovi Birkutovi, úderníkovi z padesátých let. S jeho pohnutým osudem, zrcadlícím v sobě šílenství doby, se seznamuje prostřednictvím pseudodokumentárních záběrů a retrospektiv, výpovědí těch, kteří jej znali. Z počátku se jí jeví jen jako mramorová socha, pro kterou stál v době své slávy jako model. Postupně v něm ale nachází člověka, jehož přirozená morálka a vědomí spravedlnosti v souvislosti s vykonstruovaným procesem přivedly do vězení.

Film významného režiséra polského i světového filmu, Andrzeje Wajdy (Popel a démant, Březový háj, Země zaslíbená, Krajina po bitvě, Danton, Katyń) hovoří otevřeně nejen o společensko-politických deformacích padesátých let, ale pokouší se k nim rovněž nalézt paralelu v letech sedmdesátých.
Legendární snímek Člověk z mramoru patří k mistrovským dílům polské kinematografie a byl vyznamenán Cenou kritiky na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Pro své společensko-politické kritické vyznění se jen obtížně dostával do kin doma, ale i v dalších zemích tehdejšího východního bloku. Pokud čas ubral snímku něco na jeho někdejší pronikavé aktuálnosti, rozhodně neubral nic na jeho uměleckém vyznění a hlubokém humánním sdělení.

V polském znění s titulky.
Zdroj: ČT

režie:
Andrzej Wajda
 
 
hraje:
Jerzy Radziwiłowicz (Mateusz Birkut), Krystyna Janda (Anežka), Tadeusz Łomnicki (Burski), Michal Tarkowski (Witek), Piotr Cieślak (Michalak), Wiesław Wójcik (Jodla), Krystyna Zachwatowicz (Hanka), Magda Teresa Wójcik (střihačka), Boguslaw Sobczuk (redaktor v TV), Leonard Zajączkowski (kameraman), Jacek Domański (zvukař), Jerzy Moniak (inženýr Moniak), Zdzisław Kozień (otec Agnieszki), Jacek Łomnicki (Burski v mládí)
 
 
scénář:
Aleksander Ścibor-Rylski
 
 
kamera:
Edward Kłosiński
 
 
hudba:
Andrzej Korzyński
 
 
výprava-architekt:
Allan Starski
 
 
kostýmy:
Lidia Rzeszewska, Wiesława Starska
 
 
střih:
Halina Prugar-Ketling
 
 
zvuk:
Piotr Zawadzki
 
 
vedoucí produkce:
Barbara Pec-Slesicka
 
 
titulky-česká verze:
Helena Stachová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.