Člověk jde za sluncem (1961)

Člověk jde za sluncem (Čelovek iďot za solncem)
90 %
 
 

Čelovek iďot za solncem

Další název: Человек идёт за Солнцем, Man Follows the Sun, Chelovek idyot za solntsem

    Žánr: poetický
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 1963        
    Délka: 72 min.
„Poetický příběh malého chlapce cestujícího za sluncem“
Malý člověk se dozvěděl, že slunce obchází kolem země a že kdyby šel za ním, mohl by obejít celou zeměkouli a vrátit se z druhé strany. Rozhodl se tedy, že za ním půjde. Vzal si s sebou barevné sklíčko a obruč. Hnal obruč před sebou a díval se na svět sklíčkem. A všechno bylo hned podivné a zvláštní.

Chlapec běžel za sluncem. To se rozumí, daleko neuběhl. Prošel všeho všudy několik ulic svého města. Ale ulice byly neobyčejné a také jeho setkání byla neobyčejná. Dospělí byli podivní, hodní i zlí, hezcí i oškliví, hloupí i moudří. Město bylo krásné a nepodobalo se žádnému jinému městu, protože se na ně díval barevným sklíčkem.

A pak najednou nastal večer a chlapec se lekl, že slunce ztratí. Utíkal za ním, co mu síly stačily, ale slunce neúprosně zapadalo. Nadešla noc a chlapec usnul plný lítosti, že to slunce nechal uniknout. Pak se probudil v náruči člověka, který jej nesl domů.

Tento snímek je filmovou básní. Epizody se v něm vytvářejí jakoby náhodou. Chlapec běží a žene před sebou kolo. Na své cestě se setkává s celou řadou lidí.

režie:
Michail Kalik
 
 
hraje:
Nika Krimnus (Sandu), Taťjana Bestajeva, Nikolaj Volkov, Georgij Georgiu, Jevgenij Jevstignějev, Valentin Zubkov, Lev Kruglyj, Valentina Tělegina, Anatolij Papanov, Larisa Lužina, Grigorij Bělov, Konstantin Kramarčuk
 
 
scénář:
Valeriu Gažiu
 
 
kamera:
Vadim Děrbeňov
 
 
hudba:
Mikael Tariverdijev
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.