Zari
ohodnotit

Cirkus

The Circus

Žánr:
Rok:
1928
Délka:
72 minut
„Dělat legraci a smích není vůbec jednoduché.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus
Charlie je bez práce. Čirou náhodou se ocitá v blízkosti cirkusu. Jeho svoboda je ohrožena, když se nevědomky stává komplicem kapesního zloděje. Získává ale místo v cirkuse jako údržbář a zamiluje se do dcery majitele cirkusu. K cirkusové společnosti však nastupuje nový mladý a přitažlivý akrobat, Dívka, kterou má rád Charlie, se do akrobata zamiluje, aniž ví o hlubokém citu, který k ní chová Charlie. Charlie je však schopen udělat v manéži téměř cokoli a zaskočit za kohokoli...


Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus
Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně…

Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka.

V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin.

ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Cirkus
Tato méně známá Chaplinova komedie vyniká přesně vystupňovanými gagy a navíc i nahořklým vyzněním, které se tentokrát vyhýbá jakkoli ironizovanému happy-endu: tulák z vlastního rozhodnutí zůstává sám, když nechá skrovný zdroj obživy, jakým je cirkus, odjet i s dívkou, jíž pomohl ke sňatku s milovaným artistou. Chaplin se dotýká zábavního průmyslu, ukazuje, jak macha vede ke zprůměrnění výkonů, které publikum přestávají zajímat, ukazuje, jak největší ohlas mají výstupy, jejchž komičnost jakoby vyvěrá z mimoděčného počínání, z intuice a okamžitého nápadu. Příznačné je, že z nezajímavých komických čísel, předváděných tulákovi jako vzorové příklady, se stanou bravurní gagy teprve v okamžiku, kdy je má zopakovat i tulák, jenž je však neustále kazí, protože si není schopen zapamatovat, co všechno má dělat. Film obsahuje několik bravurně rozehraných scén - počínaje tápáním v zrcadlovém prostoru, který vrhá zmnožené, nepřehledné odrazy, a konče provazochodeckým vystoupením, kde protagonistu obtěžuje horda neposedných opiček.
Letní filmová škola


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

64 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

ČT2 - Kachna na pomerančích (1975)

23:40 - 01:25

14 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

23:30 - 00:10

24 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama