Chlapec z majera (1980) [TV hra]

Chlapec z majera
60 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.4.1980        
    Délka: 90 min.
Vzpomínky bývají pro člověka zdrojem poučení, zkušeností a životní moudrosti. Každý vzpomíná trochu jinak. Někdo z melancholií, sentimentálností, se slzami v očích. Někdo jiný zase s úsměvem, s inspirující jasnozřivostí, s pohledem upřeným do budoucna. Hrdina tohoto televizního filmu patří k těm druhým.

Televizní dílo je poplatné době svého vzniku. Hlavní hrdina jako zralý padesátník přichází na rodný statek, kde po válce bojoval vášnivě za socialistickou orientaci vesnice. Chtěl zde prosadit a uskutečnit odvážný projekt zemědělské velkovýroby. V křehké skladbě vyprávění se objevuje obraz mládí – doba lásky, nadšení, konfliktů a převratných proměn, obraz doby, kdy se formulovala podobo socialistické společnosti. Mladý Petr Ganda tehdy musel zápasit nejen se zbytky starého politického systému, ale i s konzervativností v myšlení vesničanů. Někdy se sice vinou nezkrotné povahy a přílišné horlivosti dopustil i chyb, ale jeho houževnatost a opravdové revoluční nadšení dokázaly strhnout i lidi, kteří pochopili pokrokové ideje až mnohem později. Roky uplynuly a nadšení dvacetiletého chlapce kultivovalo vzdělání, myšlenky a činy prověřil čas a přesvědčivě potvrdil správnost nastoupené cesty.

Příběh Petra Gandy nehovoří jen o minulosti, upozorňuje diváky, že člověk se nemá spokojovat s dosaženými výsledky.

Zdroj: Za pomoci Týdeník ČST 17/1980, str. 4  Autor: hvezdyn

režie:
Stanislav Párnický
 
 
hraje:
Ondřej Pavelka (role neurčena), Ján Greššo (role neurčena), Alena Michalidesová (role neurčena), Andrej Mojžiš (role neurčena), Ivan Mistrík (Tomáš), Dušan Tarageľ (role neurčena), Štefan Mišovic (role neurčena), Emília Došeková (role neurčena), Adela Gáborová (role neurčena), Anton Januš (role neurčena), Vladimír Kostovič (role neurčena), Božena Slabejová (role neurčena), Anton Živčic (role neurčena)
 
 
scénář:
Ondrej Šulaj
 
 
kamera:
Laco Kraus
 
 
hudba:
Jaroslav Filip
 
 
výprava-architekt:
Viliam Gruska (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Milan Čorba (výtvarník kostýmů), Dagmar Vobořilová, Mária Bieliková
 
 
střih:
Čestmír Církva
 
 
zvuk:
Eduard Palček
 
 
masky:
Juraj Steiner
 
 
pomocná režie:
Vladimír Macko
 
 
výprava:
Štefan Satury
 
 
vedoucí výroby:
Luboš Zaťka (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Zdena Klochaňová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.