Jeden svět
ohodnotit

Chlapci a chlapi [TV seriál]

Rok:
1988
Délka:
60 minut, 11 dílů
„Parta vojáků zažívá radosti i strasti vojenského života a rozhodně se nenudí! Osudy mladíků a jejich rodin.“

Komentáře k filmu Chlapci a chlapi

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 51
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 16.8.2010
Jedním z kladů je velmi   hezká Eva Vejmělková,   poprvé jsem to před lety   sledoval hlavně kvůli ní, a   dávám za ni bod. Celou dobu   jsem měl s Kyslíkem soucit,   a proto bych nečekal, že se   v posledním dílu zachová   tak, jak se zachoval.
curil
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 26.12.2009
Provokace a urážka všech   slušných lidí, kteří byli   v sedmdesátých letech na   vojně. Všechno je velice   zkreslené, hlavně přístup   nadřízených k vojákům.   Byl jsem na vojně v Prešově   půl roku v PŠ a dodnes je mi   zle po pětatřiceti letech,   když si vzpomenu na   neskutečné ponižování ze   strany poddůstojníků,   hlavně Slováků. Na čatára   Štefana Štrofka nezapomenu   nikdy. Důstojníkům to bylo   jedno, ti jeli borovičku od   rána. Za půl roku žádná   vycházka, za dva roky   žádné vánoční nebo   novoroční svátky doma.   Seriál jsem viděl jednou a   stačilo to navždy. Je to   snad ještě horší než Muž   na radnici nebo Okres na   severu.
jarda53
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.7.2017
Když seriál prvně běžel v   televizi, kde byl výběr ze   dvou programů, běžely dva   seriály do roka, příběh   ještě něco znamenal, ale   dnes po 30 letech, kdy   většina mladých již neví,   co je dva roky vojny, seriál   mě nezaujme a přepínám.   Strávit 730 dní mimo domov,   přijít o nejlepší roky   života, běhat v těžkých   kanadách, proto nemám zájem   se k tomu temnému období   vracet. Příběh je   stupidní, nereálný, jedině   světlá stránka, krásná   herečka Eva Vejmělková, ty   kluci co hráli brance,   zřejmě na vojně nebyli a   měli modré knížky...
veverka-zrzka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.3.2008
Film, co pamatují ještě   moji rodiče, když byli   přibližně v mém věku! Ale   musím uznat, že i mě se   líbí, i když je to už   pěkně starý seriál.   Hlavně mě tam nejvíc mrzí   ta šikana Kyslíka!
Hortensie
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.9.2010
Obvykle zrovna nehýřím   chválou na tvorbu minulého   režimu, která byla   ideologicky zabarvená.   Nicméně, i možná proti   své vůli musím tento   seriál pochválit. Mně se   líbí. Není to nic   extrovního, rozhodně   nedosahuje laťky Dietlovy   Nemocnice, nicméně je to   dost slušný příběh ze   života mladých lidí. Vojna   určitě nebyla procházka   růžovým sadem, jako   ženská si vůbec nedovolím   hodnotit typické chlapské   záležitosti:-) Ale z   hlediska laického mě to   bavilo. Příběhy   zamilovaných párů, kde ti   dva sotva překročí hranici   dospělosti a už musí   řešit otázku budoucího   potomka, svádějí boje s   rodiči na obou stranách,   učí se zodpovědnosti -   takové příběhy píše sám   život a je vcelku jedno,   jaké zrovna politické   zřízení vládne. Takže já   dávám slušných 70 procent,   seriál si ráda zopakuji při   jeho reprízách, svého času   jsem byla zamilovaná do   závěrečné písně od   Michala Penka:-)
hvezdyn
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 13.5.2007
Chlapci a chlapi je seriál z   konce osmdesátých let. Byl   natočen v produkci pro děti   a mládež. Ta byla také   hlavním cílovým publikem.   Svým způsobem se jedná o   náborové dílko. S   normalizačních seriálů   patří k těm, které jsem   docela rád sledoval. Byl   natočen v době, kdy se na   vojnu odcházelo na dva roky.   Seriál přináší celou   řadu zápletek a seznamuje   nás s různými osudy   hlavních hrdinů. Považuji   jej za průměr.
FLA
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 15.1.2012
Ideologická masírka
Další seriál,který se   musí brát s ohledem k době   kdy byl natočen.Samozřejmě   dnes působí hodně vtipně a   několik hlášek a momentů   rozhodně pobaví,tam kde to   tvůrci určitě   nechtěly:-))Nemají chybu i   některé   zápletky+dialogy,ale nebudu   dávat malé hodnocení jen   proto,že je to točeno za   komunistů,které   nesnáším,ale to je   druhořadé.Dávám 70% a   stojím si za tím!
M.A.G.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.3.2010
Správný   "komunistický"   seriálek o vojenské   základní službě. Mám ho   rád od malička. Je tu celkem   dobré herecké obsazení a na   svou dobu se seriál moc   povedl. I když to byla   samozřejmě propaganda.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 12.8.2013
Seriál o ZVS službě, byla v ČSSR, v NSR i jinde
Tenhle seriál nepatří mezi   mé oblíbené, ale svoje   kvality má, - minimálně v   tom, že ukazuje i civilům   prostředí vojny, sice jen   zhruba ne do hloubky, ale   přece. Ukazuje taky, že na   vojnu se dostávali kluci,   kteří byli různí -   sportovci,   "kyslíci",   srandisti, zádumčiví (ti to   měli těžší) atd atd.   prostě průřez   charakterů...Tenhle seriál   není propagandou, to by se   mohla označit za propagandu i   např seriál Mash (výborný   seriál), který ukazuje   práci a život doktorů v   korejské válce - taky   idealizovaně a s humorem a   nadhledem. Nebo seriál   Čtyři z tanku a pes, který   ukazuje život přímo ve   válce. Ano v seriálu   Chlapci a chlapi je   idealizovaná vojna, nicméně   řadu situací které seriál   ukazuje zažívalo   destitisíce vojáků ČSSR ve   svém reálném životě. Při   hodnocení seriálu   pamětníci vycházejí ze   svých osobních zkušeností   - co tehdy sami zažili. Za   mě - ano byl bych raděj,   kdybych na vojnu nemusel,   nicméně nemůžu si   stěžovat na své lampasáky,   ano někteří z nich byli   lidově řečeno "gumy,   zelené mozky", ale   většina z nich byli dobří   nejen vojáci, ale i lidé,   obvzlášť jeden, toho jsme   měli všici na rotě rádi.   Šikanu jsem nezažil, bufet a   saharu ano (pamětníci   vědí, že to zn. jídlo a   pití pro služebně   staršího   "mazáka". Taky   rajóny...Asi v některých   kasárnách existovala šikana   (prý tím byli vyhlášený v   Plzni). Co se týká celkově   vojny, nejhorší byl   přijímač, to byl náraz,   když člověk musel vydržet   zátěž na kterou nebyl   zvyklý. Seriál na mne   působí jako jakýsi průřez   vojnou v ČR té doby. ZVS ale   nebyl výmysl komustické   strany. ZVS existovala v té   době ve všech evropských   zemích. Měli jsme snad být   v ČSSR bez ZVS? A pak kdyby   nepřítel překročil   státní hranice, měli mu   snad lidi začít sprostě   nadávat a on by se nadávek   lekl a dal na ústup? U nás   byla ZVS bohužel mooc   dlouhá, dle mě by stačilo   12 měsíců, to stačí si   osvojit obranu vlasti, 24   měsíců bylo moc dloouhých,   pak někteří vojáci začali   dělat vylomeniny, a pak mohla   vznikat z toho někde šikana,   ale morálně pokřivit ZVS   nemohla nikoho, neboť na ZVS   už šli dospělí kluci,   které předtím vychovávali   doma, a tam je formovalo   prostředí ve kterém   vyrůstali. Vojna ze   slušnýho kluka grázla   nepředělala, ale ani z   grázla neudělala dobrého   člověka. Vždy vše končí   a začíná u člověka   samotného.

Ti,   kteří ZVS nezažili, těžko   můžou posoudit tenhle   seriál komlexně, ti, co ZVS   zažili a tenhle seriál   špiní a nadávají mu, měli   patrně špatnou osobní   zkušenost, přes kterou se   nedokážou dosud přenést a   dál na hřbětě táhnou   svůj bol, nemrazí mne z   nich, jen je mi (za ně   líto), že tomu tak je, že   nedošlo ke smíření,   odpuštění, zapomenutí. Ti,   kteří ZVS zažili a   neutrálně nebo rádi na ni   vzpomínají, tak z nich je   mi celkem dobře, neboť se   řadím mezi ty, kteří   vzpomínají neutrálě (i   přes drobné zádrhely,   které každý záklaďák na   vojně prožil). Seriál   Chlapci a chlapi doporučuji   ke zhlédnutí, těm co tu   dobu nezažili k i těm co tu   dobu zažili a mají na ni   svoje osobní vzpomínky,   leckdy smutné, leckdy   humorné, takový byl život   vojenský.

/   pro informaci hodně stručný   přehled historie ZVS v   Československu (Česku) -
1920 - V samostatném   Československu byl vyhlášen   branný zákon zahrnující   všeobecnou brannou povinnost.   Délka služby byla stanovena   zpočátku na 14 měsíců,   ovšem dočasně prodloužena.   Od roku 1924 se sloužilo 18   měsíců a od roku 1933 s   ohledem na mezinárodní   situaci dva roky. Po   ukončení základní   vojenské služby byl každý   povinen absolvovat čtyři   cvičení v celkové délce 14   týdnů, důstojníci a   rotmistři pět měsíčních   cvičení. Délka ZVS trvala   až do roku 1990 kdy byla   snížena doba ZVS na 18   měsíců , r. 1993 na 12   měsíců a r. 2003 byla ZVS   zrušena.
Agostino
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 2.1.2010
Tento seriál sa mi nikdy   nepáčil, dokonca na jeho   sledovanie som si nemohol   nikdy zvyknúť. Stále keď   ho vysielali v televízii   radšej som prepol na iný   kanál, v prípade keď nebolo   na čo iné prepnúť, radšej   som vypol televízor. Zhodujem   sa z názorom Jarda.ftr na   tento úbohý seriál.
BinLADIN
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 12.6.2010
Tento film je poplatní své   době herecké výkony   hodnotit moc nejde většina   herců studovala DAMU jinak   propadák.
New
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 27.5.2020
Docela by mě zajímaly   názory herců na jejich role   nyní po převratu ... co   vím, tak Kyslík má   dodneška se svojí rolí   problém. Rutkaj radši po   dotočení utek a v emigraci i   zemřel. Peter Pilz je   nedohledatelný. Kreuzmana   alias angažovanýho Ráže   už pak moc do filmů   neobsazujou. Halbich alias   Bílek, alias Žloudek taky   aý tak moc není vidět.   Záletnej Rumpík zmizel   úplně. Ale co největší   exot Tomáš Soukup, alias   Martin Zounar? Jeho názor by   byl zajímavej. Od   normálního kluka postupně   zelenající, až úplně   zelenej mozek? Ten seriál je   ukázkou toho, jak se dá s   lidma manipulovat, jak se   dají do hlav natlouct cizí   názory, jak se ze   svéprávnýho člověka stane   nesvéprávnej voják ...   Nemrzí mě, že jsem se   zelenýmu suknu nakonec   vyhnul. A to tenhle seriál je   ještě zkreslenej, pravdu   skrývá.
payo1555
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 16.7.2012
I přes všechnu tu rádoby   romantiku, tak tady teče   socialistický život proudem.   Kravina na entou. A herci mi   můžou tvrdit, že si to   neužívali, že to od nich   chtěla doba.Škoda času!
lion71
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 14.7.2008
no budiš
dost odvážné..v roce 88   natočit seriál o šikaně na   vojně,ale všechno to zkazilo   rádoby nadšení   vojáků..viz spartakiáda.Ale   realita byla ůplně někde   jinde,jen jedna černá   ovce?..prostě propaganda jako   kráva!!
Xpojntman
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.10.2018
Komunistiský   propagandistický seriál,   který má jen velmi slabý   děj, Herecké výkony nic   moc. Sice občas se tam něco   našlo.
Omnibus
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.8.2013
Propagandistické svinstvo.
Základní vojenská služba   nebyla nic jiného, než   státem posvěcený morální   teror, organizovaný   komunistickou stranou. Šlo o   to zlomit celé generace   mladých kluků. Naučit je   držet hubu a krok a   poslechnout bez přemýšlení   i sebedebilnější rozkaz,   aby pak tu hubu drželi i v   dospělosti (případně i na   stranických schůzích),   nelezli demonstrovat na   náměstí a zanadávali si na   režim tak nanejvýš v   hospodě. Naopak vypustit   páru a aspoň na někom se   pomstít, za ty ztracené dva   roky mládí, umožňoval   propracovaný mazácký   systém, který zároveň   šetřil práci neschopným   důstojníkům (čest   vyjímkám, ale těch moc   nebylo), kteří by často v   civilním životě nemohli pro   svou tupost šéfovat ani   partě kopáčů.

Mazácký systém ovšem   taky znamenal peklo šikany,   fyzické, ale zejména   psychické, dokud byl člověk   zobák. Kdo to nezažil,   nepochopí. To jsou   nesdělitelné a nepřenosné   zkušenosti. Bohužel spoustě   původně normálních kluků   toto ponižování a šikana   (většinou samoúčelná,   nezřídka až sadistická)   naprosto zkurvilo povahu a oni   se jen těšili, až budou   mazáci, jak si taky zařádí   na nováčcích. I díky   povinné vojně se tak   komunistům úspěšně   dařilo zlomit morálku   národa a připravit o ideály   velkou část populace hned na   prahu dospělosti   (samozřejmě nejen vojnou,   také využitím demagogické   propagandy na všech stupních   školství již od základky a   dalšími pákami).

K samotnému   seriálu: Pro mě je to   propagandistický škvár   nejhrubšího zrna a   nejnižší možné hodnocení   je naprosto na místě. Bez   ohledu na to, kolik lidí, co   to nezažili, se u toho dnes   třeba i baví a směje.   Ovšem těmto mladým lidem to   nezazlívám. Holt   nepřenosnost zkušeností.   Naopak jim to přeju a jsem   rád za ně, že nezažili   dospívání za totality.   Netušíte, jak šťastní   jste lidé!

Ovšem z pamětníků,   kteří v těch dobách naší   socialistickou armádou   prošli a kteří tento   propagandistický seriál   brání či dokonce   vychvalují, mě mrazí.
mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 21.7.2016
Myslím
že na tenhle seriál můžou   koukat jen dva druhy lidí.
Jednak klasičtí   seriáloví diváci, což bylo   mimochodem za   "komárů" 99%   populace (teď už ne, teď   už jen 89%). a jednak ti,   kteří měli to   "štěstí", že se   téhle smutné anabáze   zúčastnili...
Tou   anabází myslím povinnou   vojenskou službu. Není tady   prostor polemizovat nad tím,   jestli současným chlapcům   zelená slušela, nebo ne. My,   kteří jsme si jí   "užili" se můžeme   dívat na tento seriál jako   na zábavný kabaret plný   roztomilých fabulací.
Třeba to, jak autoři   hodili problém šikany jen na   jednoho jednotlivce, zatímco   ostatní jí odsuzovali. Velmi   zábavné.
Nebo   politruk (politický   pracovník) jako slušný   člověk...
Prostě   vtip střídá vtip a zábava,   ač nechtěná, nebere   konce.
Ve finále lze   říci, že Chlapci a chlapi   nejsou až tak špatný   seriál, jak se tváří.   Patří prostě k době, ve   které vznikli.
Nicméně bych rád   věděl, nakolik je výsledek   ovlivněný autorskou naivitou   a nakolik vědomou   fabulací...
Krupe
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 27.6.2012
Seriál sakramentsky poplatný   své době, docela sračka   řešící "život"   záklaďáků a lampasáků v   ČSLA. Ten Zounarův   spokojený obličej na konci,   kdy po podpisu radí novým   mladým, mluví sám za   sebe...
Rene1
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 13.7.2007
Nudný, nezáživný seriál.   Typická propaganda oněch   let. Nevím, jestli   neštastníkům, kteří měli   tu smůlu, že se narodili   jako muži tahle sračka   osladila ony dva roky   zbytečného vězení   spojeného s předstíráním   jakési brannosti.Ale přece   jen, když to člověk srovná   s tím, co se lecky točí   teď...Ve srovnání třeba s   ultradementní ordinací je to   mistrovské umělecké dílo.
radegaster
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.9.2019
Abi omylem
Propagandistický škvár   plný blábolů a lží, je   tak odporně překroucený   vůči tehdejší realitě,   že nemá ani fous   dokumentární, natož   umělecké hodnoty. ČSLA   opravdu fungovala jinak, než   je zde vykreslo, ještě k   tomu v tupém   příběhu.Doporučuji   promítat na sjezdu Pirátské   strany , pro debilní děti a   jejich voliče, jinak   pochopitelně velkou oklikou   od téhle páchnoucí žumpy.
Jarda.ftr
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 29.7.2019
Chlapci a chlapi_Asi jeden z   nejpropagandističtějších   seriálů všech dob. Tak   neuvěřitelná a neskutečně   hloupá pohádka, že se až   nechce věřit, že něco tak   falešného a prolhaného   dokázali natočit naši   filmaři. Nikdy a nikde   nevypadala vojna tak jak je tu   líčena a komentáře   dalších co na skutečné   vojně byli to tu potvrzují.   Byly to dva roky v lágru bez   lidských práv, bez lidské   důstojnosti, bez špetky   zdravého rozumu. Většina z   nás vytěsnila spoustu   otřesných zážitků a nikdy   nikdo z nás o nich nebude   mluvit, zbude jen takové to   klasické povídání těch   zážitků co se vyprávět   dají. Mnozí z nás však   dodnes pocítí svírávé   pocity když uslyší jména   dnes už bývalých posádek   Sabinov, Sereď, Poprad atd.   Dva zničené roky mladého   života. Nedávno byla   zveřejněno otřesné číslo   kolik kluků vě věku 18-21   let přišlo o život od roku   1964 do roku 1987. Byly to   skoro 4 tisíce kluků,   kteří odešli na tu skvělou   seriálem vychválenou vojnu a   už nikdy je jejich rodiny   neviděly živé. Prakticky   každý týden tři mrtvý   kluci po celých těch 23   let!!! Příčinou smrti byly   nehody při výcviku, ale i   sebevraždy kvůli   psychickému i fyzickému   teroru, který leckde vládl.   Vše pečlivě zabaleno do   vojenského tajemství a tři   rodiny týdně dostávali   místo syna zpět jen   zapečetěnou zinkovou rakev   bez slůvka vysvětlení.   Tenhle příšerný seriál je   urážkou všech, kteří na   vojně byli a hlavně těch,   kteří se z ní už   nevrátili.
rimmerova-motorka
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.10.2018
Seriál jsme sledovali na   vojně a už tenkrát jsme se   pobavili u naprostých   hovadin, kterými je celý   seriál prošpikován. Koukat   se tam dá akorát na zadeček   Sabiny Laurinové. Scénář   psali asi chlapi v hospodě a   museli se u toho trumfovat,   kdo do filmu propašuje   větší blbinu, nebo kýč.   Protože ten co to napsal,   vojnu neviděl ani z   rychlíku! Za sebe se pamatuju   na desátníka Sobotku z   naší roty. To byl tak   hrozný kokot (jinak napsat   nelze), že měl obrovskou   kliku, že mě převeleli.   Už jsme byli dohodnuti, kde a   jak dostane nakládačku. A   debil jako byl   Kyslík...neštěstí pro   celý útvar.
Rocky4
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 17.3.2008
20 let starý seriál, patří   k mím oblíbeným, a když to   tak sleduju, jsem na jednu   stranu rád že už na vojnu   nemusíme, i když někomu by   prospěla. Ale ukazuje nám to   vše co se na vojně dělo, at   už kamarádství, lásku,   nebo šikanu Voříška. A   opět je i tady jako ve   Třetím patře patříčně   potrestána, ale pochybuju že   by se toto dnes dostalo ven.   Je to kvalitní seriál a dá   se na něj podívat.
Papaja73
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.11.2010
Svého času hodně oblíbený   seriál.Ostatně kdo z   tehdejších diváků nebyl na   vojně,které z divaček   nepřipadaly dlouhé dva roky   čekání jako   věčnost?Oblíbenosti   seriálu neubere ani   příšerná ústřední   píseň v podání Ivety   Bartošové,či nabubřelé   komunistické řeči.Bohužel.
hlavsa5
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 19.7.2012
Jeden z posledních   záchvěvů socialistického   zkreslování současnosti -   naštěstí !!! Člověk se na   to koukne snad jen ze   zvědavosti, aby viděl, jak   současní herci zestárli.
thefj
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 9.9.2010
Příšerné, děsné a   zoufalé. Proč u všech   plantážníků musí ty naše   televize opakovat tyto   prolhané stupidnosti,   zkreslující život za   komančů.
Medousek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.4.2008
Seriál Chlapci a chlapi mám   hodně ráda. Vím, že hodně   scén je tu příliš   nadsazených, ale i tak na   něj nedám dopustit a při   každé repríze se k něj   ráda vracím. ;-)A že to ve   skutečnosti bylo jinak? Je to   televizní seriál a v mnoha   seriálech, filmech,   pohádkách... se dějí věci   v mnoha směrech odlišné od   skutečnosti.... Tak z toho   takovou vědu nedělám!
martas_v
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.5.2008
Před 20lety jako malý jsem   tenhle seriál hltal, ale to   byla i jiná doba. Dnes je to   spíš jenom pro zasmání,   takový hezký náborový   seriál do ČS armády. Z   nostalgie dávám za 5/10.
RaR
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 18.10.2008
S odstupom času   súhlasím,že to je docela   slušne natočené...(pre   divákov neznalých pomerov   dvojročnej vojenskej   služby).1987-89,tak to sú   roky mojej voj.služby a tento   serial sme museli povinne   pozerať,takže aj po   dvadsiatich rokoch si ho   pamätám.Slabé hodnotenie   kvôli absolútnej nezhode so   skutočnosťou...
vendy13
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.11.2009
Seriál režiséra Evžena   Sokolovského si zaslouží   velkou pochvalu od úvodní   znělky až po herecké   obsazení.
Na tento   seriál se určitě rádi   podívají naši tátové a   dědečci,kteří na vojně   byli a zavzpomínají na   ni.
Spoustu lidských   osudů jsou zapleteny v tomto   seriálu,jedná se o páry,ale   také o šikanu Ctibora.
Gruberova
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.4.2011
Je to opravdu skvělý   seriál. Je zde ukázán   popravdě život vojáků   základní vojenské služby   za bývalého režimu.   Nejedná se o žádnou   provokaci,jak je uváděno v   některých předchozích   komentářích. Více není k   tomu co dodat.
Petr1984
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.12.2008
Chlapci a chlapi jsou pro mě   hodně dobrým seriálem. Svou   povinnou školní docházku   jsem započal až těsně po   převratu, takže dobu   totality nemůžu z vlastního   pohledu posoudit. Asi je v   něm hodně ideologie a   propagace socialismu. Zřejmě   to asi v armádě vypadalo   úplně jinak, než se to   snaží divákovi   předestřít seriál. Z   tohoto pohledu to neposuzuji.   Líbí se mi ústřední   příběh mladé dvojice v   podání sympatického Zounara   a Vejmělkové i osudy   dalších vojáků a jejich   rodin. Líbí se mi, že je to   hodně o lidech, jejich   charakterech i starostech.   Politiku nechávám úplně   stranou.
Tnegad
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 18.1.2014
kyslík vstávat!osobní poplach pro bonzáky!
Jeden z mála či dokonce snad   jediný seroš který se   odehrává na vojně.Pro mě   osobně je to dobrý seriál   na který se rád podívám i   dnes i když některé postavy   mě velmi iritovali.např. ta   "zelená guma" co ho   hrál Zounar s tou jeho   sádrovou princeznou   Vejmělkovou,nebo ten   žiarlivý slovačisko nervák   a psychouš Vlatko Rutkay nebo   jak se jmenoval.Ale na druhou   stranu se mi líbily role   třeba toho fešného playboye   toho boxera kterého vydírá   a nutí ke krádeži samopalu   největší gauner   J.Krampol,šikanovatel   Hassmann který si vzal do   parády V.Javorského kterému   už od těch dob přezdívku   "kyslík" nikdo   neodpáře.
Thomax
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 31.3.2008
Tak tenhle seriál je úplně   mimo. Kdo byl na vojně, tak   ví jak to tam chodilo.   Rozhodně ne tak, jak se nám   to snaží předhodit tahle   hrůza. Odpad.
remky3
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 22.6.2009
Patřím mezi lidi, kteří si   tuto dobu prožili přesně   jak je popsáno v tomto   seriálu. Je to jako by jsem   to prožíval sám.   Spartakiády jsem se shodoou   okolností v tomto roce   zúčastnil jako voják,   takže tenhle seriál je mi   obsahově velmi blízký.
Filmuska
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.6.2011
Na svou dobu špičkový   seriál.Ti , kdo měli na   vojně problémy jsou   zatrpklí a budou jej   shazovat, ti,kteří na   vojenskou základní službu s   odstupem času vzpomínají v   dobrém se rádi na něj znovu   podívají.
fantomas1
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Začal jsem postupně dle   abecedy hodnotit filmy (abych   vyhrál domácí kino) a zde   musím své hodnocení poprvé   vysvětlit-na jednu stranu   bych dal 0 jako totální   socialistické vypatlanině a   škváru, na druhou stranu až   možná 9 jako zvláštní a   příjemné vzpomínce na ony   časy... Na podobné kousky   (Zeman, Čtyři z tanku a pes   atd.) se prostě rád   podívám a dobře se u nich   pobavím, chce to nadhled a   zvláštní masochismus.   Takže 5!
TarabasCz
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Nudný serial z 80-tych   let.
Pravdou je že   poprvé když jsem to videl mi   mohlo bejt kolem 10-ti let -   tehdy mě to moc bavilo no jo   mladej a blbej :-)
Pak   za par let jsem se sám dostal   na ZVS (1997) a zrovna si   vzpoměl na tenhle serial pač   se vůbec v kasínach nic   nezměnilo :-) a už   naštěstí jenom pouze rok   zabitej nikoliv dva jako vtom   serialu.
Takže i když   nás nikdo nenatáčel taky   sme si zahráli na blbečkov   typu chlapci a chlapy. Teď   když na to koukám po letech   mě to docela pobaví jak   celá ZVS je primitivní věc   a jakou važnostou se to tehdy   bralo.
Viki9
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 13.4.2010
Většina seriálů   natočených za Komančů v   sobě nese nějaké zkreslení   dobových reálií. Někdy   více, někdy méně. Tento   seriál je však rarita...tady   se lže úplně o všem.   Autoři snad museli absolvovat   vojnu jako politruci nebo v   kantýně na Dukle. Nejhorší   je, že kdo to nezažil,   může historii vnímat   opravdu takhle.....
cesta64
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.9.2010
Když zhodnotím výborné   herecké obsazení, přidám   trošku nostalgie a   vzpomínek, odečtu ten   politický balast - vychází   mi vcelku slušná podívaná.   Jediné co jsem nedával byl   "divný" slovák   Rutkaj, jeho uknikaná   manželka a primitivní   předseda s jeho bratrem.   Čili celá slovenská část   obsazení.
Dr.film
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 15.1.2008
Jen pro pravidelné sledovače   Prima vařečky. Ano   přátelé, kdysi dávno   (ačkoliv se to zdá   neuvěřitelné) se Martin   Zounar podobal člověku.
freddy
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.6.2007
Já zcela nepokrytě   přiznávám, že mám rád   starší české seriály.   Zcela nepokrytě přiznávám,   že mi v těchto seriálech   nevadí přikrášlování   skutečnosti. A zcela   nepokrytě přiznávám, že   seriál má jisté kouzlo,   které však nelze vyjádřit   slovy. A zcela nepokrytě   také přiznávám, že se   rád kouknu na Evu   Vejmělkovou, které to před   kamerou vždy slušelo a   Martin Zounar patří mezi mé   nejoblíbenější české   herce. Nevkus? Možná. Ale   koneckonců ruku na srdce: I   když je tohle komunistická   propaganda, není to lepší   než nějaká přeslazená   Ordinace v růžové zahradě.   Já bych řekl, že je to   milionkrát lepší, než   Ordinace. A proto po tomto   seriálu rád sáhnu kdykoli   znovu.
Iva39
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 17.9.2009
klidně těch deset bodů   dám..
Myslím,že   seriál vůbec nebyl pojatý a   zahraný zle,myslím,že se to   dost podobalo skutečnosti,ač   nejsem chlap a na vojně jsem   nebyla..různé typy   kluků,různě se s vojnou   potýkající a lidé kolem   nich...mám ten seriál ráda   a ráda se k němu vracím.
Whiskyman
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.7.2018
Klaban a jeho parta
Já mám tenhle seriál rád.   Sám jsem byl dva roky na   vojně 84-86 a tak vím jak to   doopravdy bylo , ale stejně   říkám, že to není zas tak   špatný. Ovšem boží je   pitomec číšník Klaban   který společně s kuchřem a   servírkou plánuje, jak se s   jedním sapíkem a dvackou   nábojů prostřílí na   západ a tam pak budou   všichni happy. Kyslík nemá   chybu. Lojdovka vybalí   pěkný kozy a Vejmělková je   po jednom pichu zbouchnutá   :-). Je to agitka, ale   odpočinková a člověk se   zasměje a o to jde.
zdeluk
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.5.2007
Tak nevím, jak se mám   rozepsat o něčem minimálně   250 znaky, když se jedná od   ílko celkem o ničem, k   němuž by mi stačilo   použít pouze emotikon :o(.   Nicméně v době vzniku   tohoto seriálu jsem byl   dítkem školou povinným,   měl jsem radost, když jsem   rodiče přemluvil a ti mi   výjimečně dovolili dívat   se 2x týdně na nový díl   tohoto seriálu...pamatuju si   dokonce, že jsem si vystál   frontu na jeho knižní podobu   a dokonce jsem nemohl sehnat   úvdní a závěrečnou   písnčku, které   doprovázejí titulky   seriálu...dneska očima 30ka   mi přijde mé konání, ale i   seriál samotný úsměvným   (a ejhle...máme tady 566   znaků:)
MKlejzarova
Hodnocení:
Přidáno: 14.1.2010
Hezký seriál, vždy na něj   koukám, nejvíc je mi tam   líbil Mário Kubec. A   krásná pisniška na úvod,   moc se k tomu sreiálu hodí.
detone
Hodnocení:
Přidáno: 21.4.2010
Mne sa ten film-seriál nepáči.
Rozumiem tomu,že niekomu je   tento film sympatický,najmä   ženám,ktoré majú o   vojenskej službe   sprostredkované a svojské   predstavy.Kto bol na vojne v   Čechách,tzv.západní   vojenský okruh a chodil na   cvičenia na Doupov,Jince a   pod.,musí mať pri pozeraní   tohto paškvilu čudné   pocity.Ináč,pán,ktorý   nižšie písal,že tí zlí   boli najmä Slováci,môže   byť rád,že nebol na vojne v   Moste,Stříbre,   Čáslavi,Lounech,Domažlicíc   h a pod. a že nepoznal mená   ako   Čáp,Petr,Slížek,Hřebačka   ,Brabec,Kaderka,Tittl a pod.
maggie_H
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.5.2008
Jsem mladá holka (studentka   VŠ) a seriál jsem měla   možnost vidět poprvé.   Nejsem filmomil, ale z tohoto   seriálu jsem byla nadšená.   Každou neděli jsem se   výborně bavila, ten jejich   humor.. Neříkejte, že Vám   vojna nic nedala. Kamarády,   zážitky a vzpomínky.   Chápu, že to bylo mnohdy   absurdní. Ale dnešní mladé   kluky bych tam posílala dál.   A klidně bych šla taky.
Denny84
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.8.2012
Nostalgie
Tento seriál mám rád díky   té nostalgické vzpomínce na   minulý režim a ta 80.léta   kdy jsem byl ještě kluk a   Spartakiádu znám jen z   televize.Škoda.
kiowa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.9.2009
Taky jsem patřil do skupiny   chlapů, kteří v tu dobu   byli na vojně. mě se zase   naopak nezdá, že by se to   neslučovalo se skutečností,   byla tam politika, šikana,   krádeže v kuchyni. hospody,   kamarádi, holky, vojenský   cvičení, docela dost toho,   co se opravdu na vojně dalo   zažít. dobrě natočený,   dobře obsezený, mě se to   líbí a vždycky se na to   rád podívám.
MARLUN
Hodnocení:
Přidáno: 22.5.2011
ja jsem sloužil 2roky takto   si možna vojnu představovali   gumy ale realita bzla uplně   jiná mimochodem kasarna a   kuchyň a vchod se natáčel v   Prachaticích kde jsem byl   chvili po natačeni převelen   z Budějic jezdili jsme někam   do lesa stavět nějaky tajny   bungr nebo co to bylo buď na   podzim 88 nebo z jara 89

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih17459minih17459Případ Pelikán (1993) 
The Pelican Brief n
minih9852minih9852Kachní polévka (1933) 
Duck Soup n
minih7064minih7064Dva na cestě (1967) 
Two for the Road n
minih137539minih137539Marguerite (2015) 
Marguerite n
minih33521minih33521Hvězda (2002) 
Zvezda n
minih48448minih48448Až tak moc tě nežere (2009) 
He's Just Not That Into You n
minih32425minih32425Lord of the Dance (1996) 
Ronan H., Flatley M. / Lord of the Dance n
minih52950minih52950Jack Hunter: Prokletí hrobky Achnatona (2008) [TV film] 
Jack Hunter and the Quest for Akhenaten's Tomb n
minih63371minih63371Těžký návrat (2003) [TV film] 
Aftermath n
minih49229minih49229Alvin a Chipmunkové 2 (2009) 
Alvin and the Chipmunks II n


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190378
Osobností: 697528
Fotografií: 763185
Plakátů: 375846
Obsahů a biografií: 178001

Poslední komentáře

Deník malého poseroutky: Výlet z...

Deník malého poseroutky: Výlet za všechny peníze
Narozdíl od předchozích   dílů,tohle byl propadák.   Nesympatičtí herci,   stupidní námět, špatný   scénař, žádný humor,   absolutně nepochopitelné   scény. Prostě bída...

Autor: Máša13 | Hodnocení: 2 / 10

Cesta za králem trollů (2017)

Cesta za králem trollů
Já mám pro dobrodružné a   fantasy filmy tak trošku   slabost, takže mě tohle   docela zajímalo. No, byť to   není žádné veledílo v   podobě více >

Autor: Karius | Hodnocení: 7 / 10

Knight Rider 2000 (1991) [TV fil...

Knight Rider 2000
Já nemůžu dát pár hvězd   ani z nostalgie, leda by tam   byl pravý, původní KITT v   černém obalu. To bych byl i   štědřejší, ale takhle?   více >

Autor: Karius | Hodnocení: 1 / 10

Býčí oko (1990)

Býčí oko
Ona je to obsahově vlastně   úplná pitomost, ale je to   taky docela nápadité,   vtipné a má to správný   švih. No a když vám tu   pitomost více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Expend4bles: Postrad4telní (2023...

Návrat v dobrej forme...

Expend4bles: Postrad4telní
V nejakom článku som čítal   vyjadrenie Dolpha Lundgrena o   sklamaní zo štvrtého   pokračovania   Expendables.Určite mal na   mysli finančnú více >

Autor: pigal | Hodnocení: 8 / 10