Cesty (1968) [TV minisérie]

Cesty (Wege übers Land)
67.5 %
 
 

Wege übers Land

    Žánr: drama
    Země: NDR
    Délka: 438 min., (5 částí)
Agresi nacistického Německa proti Polsku v září 1939 začala druhá světová válka. Velká část polského území s Gdaňskem, Toruní, Poznaní a Lodží byla připojena k „třetí říši“ a zbytku byl dán koloniální statut „generálního gouvernementu“. Přibližně v této době se začíná odvíjet životní příběh Gerty Habersaattové, hlavní hrdinky pětidílného filmu televize NDR Cesty, v němž se autoři pokusili zachytit dějinný vývoj Německa od roku 1939 až po drtivou porážku fašismu.
Gerta, mladá, ambiciózní vesnická žena, ještě netuší, že právě Polsko se pro ní stane zemí, kde bude hledat naplnění slibů „vůdce“, kde bude hledět tváří v tvář té nejkrutější životní realitě, které dal fašismus podobu bestiálního, neuvěřitelného zločinu, kde bude podrobeno zkoušce její „člověčenství“. Zatím ještě spokojeně pracuje na statku doma v Německu a doufá, že její oddanost statkáři, který bojuje v řadách fašistické armády, a vzorně vedené hospodářství jí nepomohou postoupit na společenském žebříčku.
Nesplněné sny o manželství a majetku zachraňuje sňatkem s příslušníkem SS, kterému byl přidělen statek na území obsazeného Polska. Tady chce Gerta uskutečnit svá předsevzetí. Ale představa je jiná než realita. Fašismus se svým fanatismem a uplakané, bezradné oči malého ztraceného děvčátka – to je skutečnost, která ji otevírá dveře nového domova.
Toho, který Gertě dává každou maličkostí najevo, že je vetřelkyní, který jí, jednomu z neviditelných koleček obrovské mašinérie bezpráví a násilí, po právu odplácí osamělostí.
Musí projít mnoha zkouškami, než najde svou cestu. Tu cestu, která obohacuje lidský život novými hodnotami, novým poznáním. A současně odmítáním všeho, co pohrdá lidským životem, co v člověku umrtvuje přirozený cit pro dobro a spravedlnost.

režie:
Martin Eckermann
 
 
hraje:
Ursula Karusseit (Gertrud Habersaat), Armin Mueller-Stahl (Jürgen Leßtorff), Erik S. Klein (Emil Kalluweit), Christa Lehmann (The Old Habersaat), Angelica Domröse (hraběnka Palvnerová)
 
 
námět:
Helmut Sakowski
 
 
scénář:
Martin Eckermann
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.