Cesta z města (2000)

Cesta z města
68.1 %
 
 
    Žánr: komedie / romantický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 5.10.2000        
    Délka: 116 min.
„Může počítačový expert najít štěstí v lůně přírody?“
POZOR SPOILER

 Honza sedí u počítače v práci. Je programátor. Pak si vymodlí u šéfa volno, aby se mohl věnovat svému synovi Honzovi. Bývalá žena Honzu tedy s otcem pouští. 
Při jízdě srazí srnu, a pak mají konflikt s hajným. Otec a syn se toulají přírodou až na razí na bunkr, kde si hrají. Pak však najdou stavení a kolem něj samé jabloně. Je tam mladá dívka Markéta a stará paní Jiřina Jouzková, zvaná Babočka. Ta pozve otce i syna dovnitř a začíná je učit přírodním moudrostem. Dostanou skvělý „tee“, jak říká Honza starší a pak ve sklepě ochutnávají domácí alkohol.  
Další den při jízdě na koni tatík spadne a ztratí mobil. Následuje oheň a opékání hub. Z těch pro dospělé má Honza starší výbornou náladu.  
Ovšem pak se opozdí do školy a Honza si bere dovolenou. Tudíž má čas se spráskat v místní putyce a poté také dostane na hubu od traktoristy.
Přespí u místního homosexuála a druhý den se potlouká s Markétou, synem a jeho kamarádkou po lese. Navštíví i včelaře. Potom jim někdo zastřelí jejich psa. 
Traktorista trestá syna za krádež. On ukradl faráři tři tisíce a nastrkal je do automatů. 
Honza se konečně vyspí s Kristýnou. Ten starší, pochopitelně. A pro toho mladšího si přijela jeho matka. Jenže Honzík protestuje a uteče na strom. Matka odjíždí i s novým partnerem sama.  
Babočku nalézají mrtvou pod jejím ořechem. I ve smrti se usmívá.
Jejím odchodem jako by odešlo všechno dobré, co tu bylo. Začínají hádky o dědictví, které vyřeší Honza tvrzením, že dědice vyplatí. Za Markétou přijede její mládenec. Když sem přijde i Honza, dochází ke rvačce.  
Další návštěva je Honzův šéf i s psychologem. Tak se Honza dozví, že přes jeho počítač bylo smazáno spoustu dat a firma tak má milionové škody. Data smazal Honzík, ale to otec neví. Takže jeho otec musí nones volens zpět do firmy. Zůstat nemůže, protože by mohl klidně skončit i v kriminále.  
Situace je velmi vážná. I Markéta se rozhoduje pro návrat, a tak se nakonec všichni rozjedou do města. Každý do toho svého. Sejdou se ještě někdy? 
   Autor: Pitryx

režie:
Tomáš Vorel
 
 
hraje:
Tomáš Hanák (Honza), Bára Nimcová (Markéta), Michal Vorel (syn Honzík), Bolek Polívka (Ludva), Eva Holubová (Vlastička), Luba Skořepová (babička), Milan Šteindler (myslivec), Tomáš Vorel (Ludva ml.), Daniela Kolářová (matka Markéty), Jiří Ornest (otec Markéty), Leoš Suchařípa (včelař), Petr Čtvrtníček (rybář), David Vávra (Jarda), Alena Štréblová (Helena), Ján Sedal (bratr), Ondřej Trojan (šéf Václav), Luboš P. Veselý (Bambas), Tomáš Vorel (Petr), Aleš Najbrt (coca-cola dealer), Barbara Trojanová (role neurčena), Marie Kubalová (bába Husa), Tomáš Klíma (zablokovaný muž), Anežka Kušiaková (Anička), Radek Uhlíř (farář Hnilička), Iveta Vojtová (žena zablokovaného muže), Jiří Hruška (Kočí), Pavel Šrob (psycholog), Martin Lang (role neurčena), Filip Vorel (role neurčena)
 
 
námět:
Tomáš Vorel
 
 
scénář:
Tomáš Vorel, Bára Nimcová (spolupráce), Ondřej Trojan (spolupráce), Jan Gogola (spolupráce), David Holub (spolupráce)
 
 
kamera:
Marek Jícha
 
 
hudba:
Michal Vích
 
 
výprava-architekt:
Milan Býček
 
 
kostýmy:
Soňa Nemcová
 
 
střih:
Vladimír Barák
 
 
zvuk:
Jan Čeněk, Ivo Špalj (mix)
 
 
produkce:
Tomáš Vorel, Ondřej Trojan, Pavel Borovan, Michaela Jarošová (vedoucí)
 
 
dabing:
Lumír Tuček (Rančera), Michal Vích (hospodský), Věra Víchová (hospodská)
 
 
mluví:
Oldřich Hajlich (Honzík), Jiří Fero Burda (Kočí), Jiří Macháček (Bambas)
 
 
text písně:
Tomáš Vorel
 
 
II. kamera:
Jan Jirák
 
 
dramaturgie:
Petr Jarchovský
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jana Kabátová
 
 
osvětlovač:
Otto Kobylák
 
 
výkonný producent:
Ondřej Trojan, Marcela Vránová
 
 
vrchní osvětlovač:
Jan Školník
 
 
ostřič:
Jan Jirák
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.