Cesta na severozápad (1940)

Cesta na severozápad (Northwest Passage)
77.5 %
 
 

Northwest Passage

    Žánr: dobrodružný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 125 min.
Režisér King Vidor přenesl na filmové plátno formálně zajímavý western, který líčí dobrodružství britského koloniálního šlechtice.
Skupina anglických vojáků putuje americkou divočinou a pronásleduje indiány. V nelítostném souboji na život a na smrt vojáci zlikvidují jeden celý indiánský kmen.

Výborně obsazený film Kinga Vidora se drží obsahově známých vzorů, ale přetváří je do sugestivních obrazů. Pionýrský duch časů výprav na Divoký západ, role "bílého muže" jako dobyvatele a krvavá likvidace indiánů dostává ve filmu - podobně jako ve většině westernů této doby - podobu neproblémového příběhu.  Autor: curil

režie:
King Vidor
 
 
hraje:
Spencer Tracy (Major Rogers), Robert Young (Langdon Towne), Walter Brennan ("Hunk" Marriner), Ruth Hussey (Elizabeth Browne), Nat Pendleton ("Cap" Huff), Louis Hector (rev. Browne), Robert Barrat (Humphrey Towne), Lumsden Hare (lord Amherst), Donald MacBride (seržant McNott), Isabel Jewell (Jennie Coit), Douglas Walton (por. Avery), Addison Richards (por. Crofton), Regis Toomey (Webster), Montagu Love (Wiseman Clagett), Lester Matthews (Sam Livermore)
 
 
námět:
Kenneth Roberts (román)
 
 
scénář:
Sidney Howard, Talbot Jennings
 
 
kamera:
William V. Skall, Sidney Wagner
 
 
hudba:
Herbert Stothart
 
 
produkce:
Hunt Stromberg
 
 
masky:
Jack Dawn
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.