Duben
ohodnotit

Cesta na Měsíc

Le voyage dans la lune

Další název:
Cesta na Měsíc - Podivuhodná cesta; A Trip to the Moon
Žánr:
Země:
Rok:
1902
Délka:
16 minut, čb nebo ručně kolorovaná verze
Premiéra v ČR:
18.10.2012
„Velké dobrodružství jednoho z průkopníků filmu. Poprvé v kinech barevná verze původní restaurované kopie.“
Popis / Obsah / Info k filmu Cesta na Měsíc
POZOR SPOILER!!!

V jakési hvězdárenské pozorovatelně vysvětluje muž, jakým způsobem se dostat na Měsíc. Je vyroben velký náboj a do něj jsou umístěni lidé. Je jich šest. Náboj jest mladými dívkami vtlačen do obří hlavně, následně vystřelen a dopadne na Měsíci. Pak všech šest výzkumníků-vědců objeví vchod do Měsíce. Zde nalézají rychlerostoucí houbu a i prvního Měsíčňana. Dalšími jsou napadeni a zajati. Dochází k boji a muži prchají. Dostanou se až k náboji a jeden z nich jej za lano stáhne dolů. Tak padají a padají, až dopadnou na Zemi do moře. Jsou slavnostně přivítáni a všude oslavováni.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta na Měsíc
Šest vědců se vydává na expedici na Měsíc. Cestují v raketě tvaru náboje, vystřelené na Měsíc z obřího kanónu. Po bezpečném přistání se setkávají s Měsíčany, Selenity, poté uniknou před jejich králem a vrátí se na Zemi, kde je po dopadu do moře vyloví jedním námořníkem.

Nikdo si nedokázal představit, že tento nejslavnější Mélièsův film stále existuje v barevné verzi. Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage zahájili v roce 2010 kompletní restauraci této kopie.

Součástí Cesty na Měsíc je také dokument Neobyčejná cesta, který vypovídá o díle Georgese Mélièse a restaurování jeho snímku Cesta na Měsíc.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta na Měsíc
Jeden z nejslavnějších a divácky nejúspěšnějších filmů v dějinách kinematografie byl nalezen v barevné verzi, komplikovaným způsobem restaurován a doplněn o chybějící výjevy. Jde také o první film v historii, k němuž byl napsán scénář. Fantastická cesta na Měsíc je ukázkou dobového okouzlení filmem a talentu Georgese Méliese, jenž se inspiroval u Julese Verna, Jacqua Offenbacha a H. G. Wellse. Z hlediska vývoje filmové řeči je pozoruhodné, jak je příběh vyprávěný, protože boří do té doby používané filmové postupy.
Hudební doprovod: Jan Plíhal
Multiinstrumentalista Jan Plíhal se dlouhodobě pohybuje v prostředí scénické hudby, je spjatý s olomouckým divadlem Divadlo Na Cucky, spolupracuje také s různými nezávislými umělci nebo Českým rozhlasem a Divadelní Florou Olomouc. Kromě scénické hudby se věnuje fenoménu coververzí. Proslul zejména anglickými předělávkami písní bratří Nedvědů nebo německými verzemi písní Beatles, Karla Gotta či Daniela Landy v rámci domovské kapely Akne auf der Stirn.
David Čeněk, Zdeněk Blaha, Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta na Měsíc
Film začíná vědeckým kongresem, na němž se profesor Barbenfouillis snaží přesvědčit své kolegy, aby se zúčastnili výpravy, která má prozkoumat Měsíc. Raketa podobající se obrovské patroně přistane přímo v oku Měsíce. Což naskýtá mnoho otázek. Jedná se o surrealistické dílo. Přistáli na něm? Napadli ho? Záhy po přistání se vědci střetnou s nepřátelskými obyvateli Slénity, kteří je odvedou ke svému králi. Po zjištění, že protivníci snadno mizí v oblacích kouře po prostém doteku děštníku se Francouzům podaří utéct a vrátit se na Zemi. Velice zajímavá je teze, jak byl chápán vztah planety Země a k jejímu souputníku Měsíci. I ono surrealistické ztvárnění přenocování a vyjádření efektu počasí na Měsíci bez diskuze stojí za povšimnutí.


Autor: DeFakTo

Popis / Obsah / Info k filmu Cesta na Měsíc
Velké dobrodružství jednoho z průkopníků filmu. Poprvé v kinech barevná verze původní zrestaurované kopie.

Georges Méliès je jedním z nejslavnějších "otců" filmu. Jako první si uvědomil sílu filmové iluze a využil jí i k výrobě prvního krátkého sci-fi. Ve své slavné Cestě na Měsíc tak vystřelil raketu dřív, než se to podařilo Rusům či Američanům, objevil Měsíčňany a setkal se i s prvními piráty. Neustálé kopírování jeho filmů v době, kdy ještě neexistovala právní ochrana, ho nakonec tak zdeptalo, že skončil v obchodě s hračkami a své dílo spálil.

Film Cesta na Měsíc byl uveden v květnu 1902. Do kin přišel v černobílé i barevné (ručně kolorované) verzi a v té době byl považován za celovečerní film - měl 14 minut. Sklidil celosvětový úspěch. Ve snímku se objevují akrobati, zpěváci z music hallu a tanečnice, protože profesionální herci nechtěli být spojováni s zatím neuznávanou formou umění - s filmem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto filmu. Jedna černobílá kopie však přežila, barevná verze se považovala za ztracenou - až do roku 1993. Po osmi letech mravenčí ruční práce a čekání na technický pokrok se dílo v roce 2010 dočkalo kompletního zrestaurování, a to zásluhou společností Lobster Films, Groupama Gan Foundation for Cinema a Technicolor Foundation for Cinema Heritage. Barevná verze původně zrestaurované kopie, doplněná o zvuky, ruchy i hudbu se poprvé objevila v kinech 6. 9. 2012. Méliesův snímek Cesta na měsíc se v kinech promítal společně s dokumentem Podivuhodná cesta (2011), který mapuje celou výrobu tohoto legendárního filmu.

Zdroj: Film Europe Media Company


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Excursion dans la lune (1908)

 Excursion dans la lune (1908)
Excursion dans la lune n
 
Žánr: sci-fi
Země: Francie
Režie: Segundo de Chomón

(remake)

TV Program

ČT1 - Na cestě po Amerických Panensk...

16:45 - 17:15

13 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Největší apokalypsy dějin

16:20 - 17:15

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

1 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2003/1) [TV pořad]

16:40 - 17:55

18 minut již uběhlo
57 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190545
Osobností: 697835
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178274

Poslední komentáře

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10