Český Robinson (2000) [TV minisérie]

Český Robinson
61.6 %
 
 
    Žánr: rodinný / drama
    Země: Česká republika
    Délka: 180 min., 3 x 60 min.
„O osudech českého emigranta, který se po letech se svou rodinou vrací natrvalo domů“
Světová literatura zná celou řadu robinzonád, příběhů v nichž trosečníci dokáží v cizích a nepřátelských podmínkách opuštěných ostrovů nejenom přežít, ale často i najít nový smysl, novou kvalitu života. Hrdinové seriálu Vlastimil Mates a jeho rodina - čeští Robinzoni - se od podobných příběhů liší tím, že nepotřebují ke ztroskotání pustý ostrov. Stačí jim selská usedlost kdesi v Čechách.
Mates emigroval koncem šedesátých let z Československa. Projezdil kus světa, aby nakonec zakotvil v usedlém Švýcarsku, kde se i oženil. Jeho tchán je úspěšný stavitel. Mates i jeho žena mají o životě jiné představy než on. Už dvakrát se pokusili odjet někam, kde by mohli žít svým vlastním životem. Podaří se jim to až napotřetí. Rodiče manželky, původem také Češi, ale dnes již dávno naturalizovaní Švýcaři, jsou proti tomuto dobrodružství, Mates si ale prosadí svou. Vrací se do Čech po dvaadvaceti letech, jeho žena a děti sem přijíždějí poprvé. V Čechách zakoupil dům, který se chystá renovovat. Od této chvíle naráží na překážky jak ze strany domorodců, tak ze strany svých blízkých.

Jmenuje se Mates. Je emigrant („Odešel jsem z Československa v roce 1970. Postupně jsem žil ve Velké Británii, v Austrálii a nakonec ve Švýcarsku.“), nedostudovaný matematik – trochu idealista, trochu ironik, trochu ňouma – v podstatě sympaťák, který nikdy nezbohatne. I když se o to v nejrůznějších částech světa několikrát pokoušel. Spousta lidí si o něm myslí, že „je vůl, protože nedokáže být svině…“
Ale je v něm především něco hluboce lidského, pochopitelného pro každého z nás – jako by se v něm koncentrovaly všechny naše průšvihy, tužby, nové a nové prohry, ze kterých je třeba se vzpamatovávat. Je zkrátka pro normální život nepraktický, nepoužitelný. Tak si to myslí nejen jeho švýcarský tchán (taky kdysi býval Čechem), ale i spousta vychytralých rádobypodnikatelů, s nimiž se setká během své odysei v Čechách. Jediná bytost, která dokáže ocenit a omluvit všechno, co není tak akorát, je Bertha – jeho křehká, trpělivá žena. Sdílí s ním dobré i zlé, a i po letech jej bezvýhradně miluje. Ale není to vždy snadné – jestliže se všechno hroutí pod rukama, a její Mates jako už tolikrát v životě se opět řítí do podnikatelského průšvihu. Dá se to vydržet, dá se mu vůbec pomoci?

I když můžeme brát tento film v podstatě jako zobrazení reality a jejích problémů v mírně humorné nadsázce, diváka patrně zaujme především postižení jednotlivých charakterů a jejich vzájemné střetávání. Především je tu česká povaha nazírána z různých stran – autor Čechy rozhodně nešetří, na druhé straně ale ukazuje, jak je v nich v kontrastu ke „sterilním“ Švýcarům daleko více přirozenosti, lidskosti v pravém slova smyslu.
Do této galerie českých charakterů tak přirozeně zapadne, jak dobrácký trouba, tak vychytralý podnikatel, který neváhá oškubat ani svého nejbližšího přítele zlodějíček, rezignovaný alkoholik, který všechno vzdal či naivní kluk, který se dostává do průšvihů, ani neví jak. I když se tu ze všeho nejvíc mluví o penězích (resp. jejich nedostatku, vydělávání či „tunelování“), jde tu především o lidi, jejich vztahy, schopnost dohodnout se, nezpronevěřit se sobě samému.

Česká televize

režie:
Dušan Klein
 
 
hraje:
Miroslav Donutil (Vlastimil Mates), Vilma Cibulková (Bertha Wagnerová - Matesová), Sandra Nováková (Marianna Matesová), Radek Škvor (Samuel Mates), Tomáš Materna (Felipe Mates), Otakar Brousek (děda Wagner), Libuše Švormová (babička Wagnerová), Adam Novák (Varga), Ljuba Krbová (přítelkyně Helga), Simona Stašová (Věra Matesová), Oldřich Navrátil (zedník Janda), František Němec (Walter), Martin Faltýn (chlapík), Oldřich Vlach (zedník Čada), Jiří Strach (zedník Marek), Martin Štěpánek (Procházka), Rudolf Hrušínský (zedník Voves), Jan Budař (Hubert), Zdeňka Sajfertová (Jandová), Otakar Brousek (Vícha), Yvetta Kornová (Vargová), Norbert Lichý (Sacher), Jitka Smutná (Blažková), Jiří Havel (zedník Zounar), Ondřej Brousek (Lukáš), Stanislav Zindulka (Haloun), Marta Olšrová (spolužačka), Jindřich Hrdý (celník), Jana Altmannová (úřednice), Tomáš Borůvka (policista), Dana Černá (manažerka), Petr Meissel (prodavač), Jožka Lakatoš (člen kvarteta), Tomáš Jírovec (člen kvarteta), Jan Alán (člen kvarteta), Ondřejka Dlouhá (člen kvarteta), Zlata Adamovská (zpěvačka), Karel Gott (zpěvák), David Freedom, Johanna Steiger-Antoš
 
 
scénář:
Martin Šafránek
 
 
kamera:
Peter Beňa
 
 
hudba:
Vadim Petrov, Vadim Petrov, Stephan Diez, Arthur Glenn, Christoph Willibald Gluck, Vladimír Popelka, David Freedom, Miloš Holeček (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Luděk Souček
 
 
kostýmy:
Libuše Pražáková, Dana Bláhová, Hana Plzáková
 
 
střih:
Jiří Brožek, Marie Maršálková (střih záznamu), Jiří Friedrich (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
produkce:
Dagmar Bautzká
 
 
zpěv:
Zlata Adamovská, Karel Gott
 
 
II. kamera:
Vladimír Dousek
 
 
masky:
Jiřina Kozlová, Milada Marková
 
 
dramaturgie:
Eduard Verner
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Marie Rosenthalová
 
 
asistent režie:
Monika Zavadilová
 
 
asistent kamery:
Filip Král
 
 
pomocná režie:
Ivana Soukupová
 
 
spolupráce:
Emilie Holečková, Libuše Šamonilová, René Sládek, Jan Petřík, J. Šebek
 
 
asistent architekta:
Jitka Hanicová
 
 
výprava:
Lukáš Máslo, Petr Zůza
 
 
asistent produkce:
Johana Vejvodová
 
 
skript:
Marika Brodilová
 
 
vrchní osvětlovač:
Zdeněk Polesný, Karel Zavadil
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Silvester Čermák, Milan Hrabovský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.