Duben
ohodnotit

České století [TV cyklus]

Žánr:
Rok:
2013
Délka:
66 minut, díly v rozsahu 66-84 minut (celkem 9 dílů)
„České století je otevřenou sérií autorsky zpracovaných televizních dramat, která se vracejí ke klíčovým událostem českých dějin z pohledu jejich hlavních aktérů.“

Obsah filmu České století

 
Televizní cyklus, vytvořený podle scénáře spisovatele Pavla Kosatíka, nabídne nezvyklý pohled na mezní okamžiky moderních dějin naší země od roku 1918 do roku 1992. V každém z devíti dílů se zaměří na jedno datum a klíčové aktéry, jejichž tehdejší rozhodnutí měla mít osudové důsledky pro celý národ, i pro ně samotné. Každý hráč měl v rukou nějaké karty a rozhodoval se, jaký trumf vynese. Autoři Českého století nehodnotí, jestli šlo o dobrý, nebo špatný tah, spíše je zajímá osobní příběh „národního“ aktéra své doby. „Cyklus České století nebude usilovat o rekonstrukce nejpravděpodobnějšího průběhu tehdejších událostí, nýbrž o vytvoření...
 
Související odkaz
 
RECENZE: Klaus a Mečiar ukončí stát i České století. Díky, ať si jdou

Ať si jdou. Tak se jmenuje závěrečná část cyklu České století, kterou ČT1 uvede v neděli večer. Poslední z vleklých schůzí popisuje rozpad společného státu roku 1992. číst dál

Hodnocení: 50 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV cyklus]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu České století >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

yerzi
Hodnocení:
Přidáno: 25.10.2015
konečně někdo kdo se nebál zobrazit historii   ve své nahotě. děkuji za jiný úhel pohledu na   lidi jako byli TGM a Beneš. kdo se zajímá o   historii neměl by tuhle tv sérii ignorovat   protože určité náznaky souvislostí vás   motivují zapátrat po faktech a nakonec budete   velice překvapeni o čem se raději nemluví.To   co učí naše děti ve školách je jen a pouze   masáž hlav.
Ondrus21
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.12.2014
Docela jsem se těšil, ale bohužel jsem celkově   zklamán. Čekal jsem, že půjde o důkladné   zmapování významných milníků v české   historii, čehož jsem se nakonec nedočkal.   Každý díl se takřka celý odehrává za   jednacími stoly a je plný z kontextu   vytržených, většinou nezáživných a někdy   naprosto milných či lživých dialogů a scén,   na úkor čehož v seriálu chybí některé   důležité (a takřka bych řekl pro celkové   pochopení děje naprosto klíčové) momenty.   Např. v díle \"Veliké bourání\" mi   schází Masarykova cesta do Ameriky; v části   \"Den po Mnichovu\" zase marně čekám   na samotnou mnichovskou konferenci s jejími   hlavními aktéry; v díle \"Kulka pro   Heydricha\" mi chybí minimálně samotný   atentát a když jsem se díval na ztvárnění   událostí ze srpna 1968, neviděl jsem ani jeden   sovětský tank ani boje a ani jsem se   nedověděl, jak to celé vlastně začalo a jak   to dopadlo. A tak bych mohl pokračovat dál a   dál. Řekl bych, že divák příliš neznalý   širších souvislostí a faktů se při snaze   pochopit děj zřejmě trochu ztrácí. Z   historické stránky je děj většinou dost   zjednodušený, a navíc plný faktických chyb a   nepřesností, že by se pod takový paskvil   nepodepsal žádný seriózní historik. Ke   srovnání fyzické a charakterové podoby   jednotlivých postav se skutečnými historickými   osobnostmi, jež představují, je taky občas   potřeba dosti bohatá fantazie. Co se mi naopak   místy docela líbilo, byly herecké výkony   některých herců ve vedlejších rolích, třeba   Karla Dobrého či Oldřicha Kaisera.
Yahis
Hodnocení:
Přidáno: 29.11.2014
České století.. opět další počin, který   byl z velké části vytvořen jenom proto aby se   zase házela špína na komunisty!
enejčel
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.5.2014
Na to jsem se hrozně těšil. Nejvýznamější   úsek českých dějin je tak dokonale spatlán a   taková nuda! Dopředu musím říct, že tato   minisérie je dělána spíše, jako dokument, ale   to se filmařům rozhodně nepovedlo. tolik   nudných žvástů, tolik nudných nesmyslů se   prostě nedá smlsat. Proto jsem viděl jen dva   díly, víc už nechci!
Hanba těm, co to   točili. Takhle spatlané české dějiny jsem   ještě neviděl!
Ještě, že herecké výkony   byly na úrovni.
ricky4
Hodnocení:
Přidáno: 1.1.2014
1. 70 %, 2. 70 %, 3. 80 %, 4. 80 %, 5. 90 %.   Škoda některých zbytečně zdlouhavých scén,   kdy zejména střih vázne. Hudba je příjemná.   Snímek má stoupající tendenci. Obrovská   pochvala pro Novotného
ender
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2013
Popisované události jsem nezažil a vím o nich   jen něco málo ze školy a podobně. Historickou   věrnost proto soudit nemohu, ale vybudovat   atmosféru se v tomto cyklu daří. Sledujeme   osobní příběhy na pozadí pro naši zem   významných historických událostí. Forma   nemusí být úplně lehce stravitelná pro   každého, přeci jen se tu hodně mluví, a pokud   neznám širší historické souvislosti, asi mě   to bavit nebude. Připomínání nepěkných   skutků minulosti se zase nebude líbit lidem   politicky nebo i jinak spřízněným s jejich   pachateli.
České století tedy možná není   historicky přesné, když zobrazuje věci, o   kterých nevíme, jak přesně se staly, ale   nabízí témata k zamyšlení a diskuzi. Témata,   která mladší generace jako je ta moje příliš   nezajímají a na školách se probírají   povrchně. Mé kladné hodnocení kromě   hereckých výkonů a budování atmosféry   zohledňuje také společenský dopad díla.
jirry
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 26.11.2013
Nikdo nikoho nenutí tuhle verzi pánů Kosatíka   a Sedláčka nekriticky přijímat. České   století má podnítit zájem lidí o historii   svého vlastního národa a ukázat určité   okamžiky, které jeho další osudy formovaly.   Nejde o ucelenou historickou fresku, jde jen o   sondu do zlomových okamžiků. Seriál   předpokládá alespoň základní znalosti   historie, což klade určité nároky na diváka.   Ale to je správné, právě to je fce.   veřejnoprávní televize, má společnost   vzdělávat, ne jen prvoplánově bavit. Proto   tenhle projekt vidím jako výborný počin. K   úrovni zpracování může být mnoho   připomínek, ale minimálně některé herecké   výkony vyčnívají vysoko nad úroveň   seriálové tvorby.

K příspěvku   jmenuji.se.libor
Váhal jsem poměrně dlouho,   zda na tenhle jedovatý výkřik něco   psát.
Použití výrazů jako   "Hérci", Bernd Posselt a jeho   kameráden, modroptákově historicky upravené,   ukazuje na úroveň politické agitky ze serveru   novinky.cz.
Kritika by měla být věcná,   přinášet názory a hodnocení. Tyhle   šablonovité výkřiky nikomu mnoho neřeknou.   Nechci útočit na autora, ale sám ve svém   profilu ukazuje své zahledění do doby minulé,   která nám všem předkládala svou pokřivenou   verzi historie. Pokud tedy teď o tomhle seriálu   mluví jako o vymývání mozků, co si myslet o   dílech jako např. Major Zeman nebo Dny zrady.   jmenuji.se.libor nejspíš nic špatného,   perfektně se shodují s ideovou linií strany a   tak ho to učili ve škole, takže to MUSÍ být   pravda.

Podobné příspěvky jsem četl např.   pod Zdivočelou zemí, podobně pobuřovala   určitou skupinu diváků stejně tak jako teď   České století. Ani ve Zdivočelé zemi to však   nebyl oficiální výklad historie.

Nakonec   podobně jedovaté příspěvky by se daly brát   jako lakmusový papírek, když se někde objeví   rudé jedovaté plivance, dochází k nápravě   pokřivené historie. Poděkujme tedy   jmenuji.se.libor za vyznamenání pro tohle dílko   ;-)
____

Nutno podotknout, že můj   komentář směřuje k původní verzi komentáře   jmenuji.se.libor, ze kterého se nyní zachoval se   pouze první odstavec.
Jak jsem psal, nikdo   nikomu nevnucuje výklad podaný v Českém   století. Tak ani vy nevnucujte svůj pohled   autorům. Vaše hodnocení odpovídá spíše   nesouhlasu s obsahem, nikoliv formou. Nebo je to   opravdu takový brak, že nestojí za víc než   jeden bod?
PORTER
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 5.11.2013
Zajímavá série ani né tak co se týče   filmového zážitku jako spíše z historie   Čech.Zase jsem se něco dozvěděl z historie o   čem jsem nevěděl.
payo1555
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 4.11.2013
Já myslím velice dobrá věc, jak oživit   historii této země,tu novější. Taky si   uvědomuji,že je těžké hledat podobné herce,   kteří by hráli historické osobnosti. Ostatně   o to zase tak moc nejde, ale o pohled na těžká   politická i lidská rozhodnutí. Zatím jsem   viděl dva díly a dodívám vše a tleskám tomu.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih35814minih35814Gothika (2003) 
Gothika n
minih40501minih40501Saw 2 (2005) 
Saw II n
minih21506minih21506Tváří v tvář (1997) 
Face/Off n
minih77149minih77149Kruh Osmi (2009) 
Circle of Eight n
minih62708minih62708Fighter (2010) 
The Fighter n
minih27630minih27630Tarzan (1999) 
Tarzan n
minih49005minih49005Hanebný pancharti (2009) 
Inglourious Basterds n
minih153909minih153909Mulan (2020) 
Mulan n
minih83086minih83086Naprostá sebedůvěra (2012) 
Maximum Conviction n
minih33382minih33382Fantastická čtyřka (2005) 
Fantastic Four n


Hodnocení:n12345678910
České století (2013) [TV cyklus]Petr Dvořák a Robert Sedláček představují České století.České století (2013) [TV cyklus]
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190566
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376593
Obsahů a biografií: 178281

Poslední komentáře

Body Bags - Historky z márnice (...

Body Bags - Historky z márnice
Proč tak nízký hodnocení   na jiných stránkách? Dyť   je to celkem velká kultovní   klasika devadesátek...

Autor: svitani

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10