Černé perly (1958)

Černé perly (Crni biseri)
60 %
 
 

Crni biseri

    Žánr: drama
    Země: Jugoslávie
    Premiéra v ČR: 14.10.1958        
    Délka: 96 min., 2650 metrů
„Příběh z ostrova ztracených“
Hrdiny tohoto filmu jsou mladí provinilci, které vláda umístila na malý ostrov na Jadranu. Jako ředitele tam dosadí mladého Marka, který je přesvědčen, že tyto děti potřebují důvěru a lásku, a nejenom stravu a byt.
Film byl na V Filmovém festivalu v Pule 1958 oceněn diplomem za úspěšné umělecké vyjádření.

Stručný obsah.
Na malém ostrově na Jadranu je na ženský klášter. Hned po válce sem vláda umístila nebo spíš z kláštera udělala )stav pro mladé nezletilé provinilce. Vládla tam tvrdá disciplína, chlapci byli hrubí a neurvalí, svými kousky neustále ztrpčovali život ředitele ústavu. Přestože to byl zkušený pracovník s dětmi, tady si nevěděl rady. Když chlapci na protest vyhlásili hladovku, podal ředitel resignaci. Od jeho odjezdu žili chlapci v napětí, jaký bude nový ředitel.
Seznámili se mladým mužem, kterého považovali za turistu a potapěče. Spolu s ním chystali uvítání pro nového ředitele. Mladík dostal přezdívku Marťan nebo mu kluci jen tak prostě říkali Marko.

Jaké bylo jejich překvapení, když se z onoho Marťana nakonec vyklubal nový ředitel ústavu. Chlapci se na několik stáhli ale když viděli, že Marko nehodlá na jejich vztahu nic měnit, postupně si navykali na nový režim. Společně začali opravovat starou loď, aby mohli jezdit na výlety
Někdy sice kluci neuhlídali svou "minulost" (zvlášť tehdy když došlo ke rvačkám a na nože) ale Marko to vyřešil po svém. Dotyčný mu nesměl zhruba tak asi tři dny tykat, říkat mu Marťane, nesměl se zůčastňovat společných prací. To mělo napodiv některých vychovatelů )spěch, kluci nechtěli přijít o práci na lodi.
Marko musel před dokončením opravy lodi do města, a tak vzal kluky sebou. Nikdo se nepokusil o útěk. Ale aniž by to tušil, vyvstal jeden problém- jeden z chlapců Mutilo, potkal ve městě své staré kumpány a hlavně jejich šéfa "Crniho" (Černého). Černý ho nutil, aby mu pomohl při krádeži na ostrově, ale Mutilo už nechtěl.
Oprava lodi byla dokončena, a Marko chlapcům oznámil, že i úřady povolily výjezd na moře. A dokonce dostali i nějaké peníze jako náhradu nákladů na opravu. Jenže peníze se ztratily, v budově ústavu byl nalezen raněný Černý a Mutilo zmizel. Okamžitě se ozvaly hlasy, že Markovy metody byly stejně nanic. To už nevydrželi chlapci, kteří byli přesvědčeni o Mutilově nevině a začali pátrat po pachatelích. Našli zbytek Černého party a přivedli je zpět z z penězi, které ještě nestačili utratit. A tak dokázali jednak Mutilovu nevinu, a jednak i správnost Markovy metody výchovy.
Film byl natočen podle skutečných událostí, těsně po válce zničené Jugoslávii.
Filmem Černé perly debutoval na plátnech kin režisér krátkých filmů Svetomir "Toma" Janić.
Mladí představitelé nezletilců byli vybrání z domovů pro nezletilé provinilce a pro mnohé z nich to byla první a jediná zkušenost z filmem.  Autor: Edward52

režie:
Svetomir Janić
 
 
hraje:
Severin Bijelić (Marko), Franjo Tuma (Mutilo), Milivoje Jevremović (Saška), Rajko Jovanović ("Crni"), Mihajlo Viktorović (Špiro), Zdravko Romanović (kluk z děcáku), Zoran Ibišbegović (kluk z děcáku), Predrag Dzudović (kluk z děcáku), Josip Tomić (kluk z děcáku), Branislav Miladinović (kluk z děcáku), Miloš Kandić (kluk z děcáku), Drakče Popović, Djordje Jelisić (milicionář), Luje Vetma (kuchařka Betina), Zeno Hakl, Katica Labaš (sekretářka na milici), Milan Ajvaz, Jovan Jeremić
 
 
scénář:
Jug Griželj
 
 
kamera:
Eduard Bogdanić
 
 
hudba:
Bojan Adamič
 
 
zvuk:
Ljubomir Petek
 
 
titulky-česká verze:
Václav Kubásek (Režie českého znění)
 
 
masky:
Sonja Zečević
 
 
asistent režie:
Mate Relja
 
 
výprava:
Veselin Badrov
 
 
vedoucí výroby:
Dana Nikiforović
 
 
asistent střihu:
Blanka Jelić
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.