Cena odvahy (1986)

Cena odvahy
57 %
 
 
    Žánr: psychologický
    Země: Slovenská republika
    Premiéra v ČR: 1.7.1987        
    Délka: 79 min.
POZOR SPOILER

Otevírá se druhý ročník institutu vzdělávání. Přibyl zde nový pomocník, je to počítač, který mluví. Umí samozřejmě více věcí a má být zařazen do provozu. Udělal jej ing. Záruba. Ale počítači schází automatizovaná doprava. Na což někteří pracovníci hudrují. Chtějí pružný systém s indukčním vozíkem.

Předseda ROH Peter Vanák je s přáteli a svou manželkou Lenkou na horách. I zde řeší pracovní problémy, ale při tom se i rekreují. Je zde právě i ing. Záruba. Pak se spolu koupou nazí v bazénu. To Peter ještě netuší, že Lenka se Zárubou občas pospává.

V továrně se opět zastaví stroj – robot. Pak není materiál. Záruba se zamotává do vlastních lží, do nichž je zamotán i Lenčin otec. Ta se přiznává svému muži k tomu, že jej podvádí. Roboti se stále kazí a Zárubovi jsou dokázány podvody. Ten se kaje, ale bere při tom sebou i Vanáka v tom nejhorším slova smyslu. Lenka má pak „divadelní představení“, které má ukázat lidem cestu k robotizaci. Ještě před jeho začátkem se však dozví, že i její manžel pracuje místo pokažených robotických strojů. Udělá kolem toho rozruch a po „divadle“ končí s Andrejem na hotelu. Nepodlehne mu a odjede. Pak jí opět volá Záruba. Ona za ním jde, ale vše se vyvine jinak, než on očekával…  Autor: Pitryx

režie:
Ľudovít Filan
 
 
hraje:
Maria Probosz (redaktorka závodního časopisu Lenka Vanáková), Andrej Hryc (předseda ROH Peter Vanák), Michal Dočolomanský (inženýr Daňo Záruba), Július Pántik (ředitel podniku Štefan Sojka), Adriana Tarábková (Erika Hambálková), Vladimír Durdík (náměstek inženýra František Prokeš), Lucia Bernusová (Bognárová, Lenčina matka), Igor Čillík (inženýr Josef Bognár), Ivan Gogál (šofér Andy Lechan), František Desset (náměstek Košťál), Milan Kiš (mistr Ďurica), František Kovár (inženýr Marián Ruman), Ivan Giač (Imrich Kutaš), Anton Šulík (vedoucí technického zásobování Béla Brezina), Miriam Brochová (operátorka), Ján Kramár (hajný Leško), Martin Mikóczy (syn Peťko Vanák), Petronella Dočolomanská (operátorka), Štefan Bučko
 
 
námět:
Ľudovít Filan
 
 
scénář:
Ľudovít Filan
 
 
kamera:
Dodo Šimončič
 
 
hudba:
Štěpán Koníček
 
 
výprava-architekt:
Roman Rjachovský
 
 
kostýmy:
Mária Šilberská
 
 
střih:
Eduard Klenovský
 
 
zvuk:
Milan K. Némethy
 
 
vedoucí produkce:
Boris Jurech
 
 
dabing:
Zdena Studenková (redaktorka závodního časopisu Lenka Vanáková [za Mariu Probosz]), Ľudmila Mandžárová (Erika Hambálková [za Adrianu Tarábkovou])
 
 
II. kamera:
Martin Bartko
 
 
II. režie:
Milan Brucháč
 
 
dramaturgie:
Peter Jaroš
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Eva Deptová, Rudolf Fricman
 
 
asistent režie:
Milan Boháč
 
 
asistent kamery:
Viktor Fančovič
 
 
odborný poradce:
Jozef Pribiš, Milan Krajčí
 
 
fotograf:
Dušan Dukát
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček
 
 
vrchní osvětlovač:
Vladimír Reichbauer
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.