Celebrity (1998)

Celebrity
65.4 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 15.4.1999        
    Délka: 113 min.
„Základní otázka zní: "Když jsem vcelku úspěšný, proč nejsem šťastný?" Shakespeare Manhattanu Woody Allen předvádí, jak lze z "Hamleta" Kennetha Branagha vyklonovat Woodyho Allena.“
Manhattanská smetánka pod satirickým mikroskopem geniálního neurotika. Americký film s Kennethem Branaghem v hlavní roli (1998).

Terčem osobitého útoku scenáristy a režiséra Woodyho Allena jsou v tomto snímku ti, kteří patří mezi oblíbence a miláčky davu. Jsou to filmové hvězdy, známé osobnosti, jednoduše řečeno celebrity. Jejich životní styl, morálka, myšlení vystupuje na povrch v příběhu, který vypráví neúspěšný spisovatel a žurnalista Lee Simon. Se světem slavných zůstává propojen nejen profesně, ale i díky svým osobním vztahům. Právě se mu rozpadlo manželství, život mu tiše proklouzává mezi prsty a on poněkud bez rozmyslu navazuje nejrůznější milostné známosti…

Intimní propletenec postav je promyšleně rafinovaný, jízlivě ironický a nabitý svérázným humorem. Velká část děje se odehrává během různých společenských událostí a mezi celebritami fiktivními i skutečnými (například Donald Trump). Černobílá filmová stylizace posiluje ráz autentičnosti a působivosti „reality“, v níž hollywoodské hvězdy vlastně mnohdy zobrazují samy sebe.

Roli neurotického Lee Simona tentokrát ztvárnil Kenneth Branagh, který převzal i některá typická gesta a hlasové intonace Woodyho Allena (ten ve filmu nevystupuje).

I další úlohy vytvářejí známé herecké osobnosti: Leonardo DiCaprio (poživačný mladý herec Brandon Darrow), Judy Davis (uťápnutá manželka Robin Simonová), Winona Ryder (svobodomyslná začínající herečka Nola) a Famke Janssen (značně pragmaticky uvažující redaktorka Bonnie).

Zdroj: ČT

režie:
Woody Allen
 
 
hraje:
Kenneth Branagh (Lee Simon), Hank Azaria (David), Judy Davis (Robin Simonová), Leonardo DiCaprio (Brandon Darrow), Melanie Griffith (Nicole Oliverová), Famke Janssen (Bonnie), Michael Lerner (dr. Lupus), Joe Mantegna (Tony Gardella), Bebe Neuwirth (prostitutka Nina), Winona Ryder (Nola), Charlize Theron (supermodelka), Sam Rockwell (doprovod Brandona), Gretchen Mol (Vicky), Sonita Henry (host), Kevin Scullin ((neuveden)), Ian Somerhalder, Polly Adams (Exercise Tape Fan), Robert Cuccioli (Monroe Gordon)
 
 
scénář:
Woody Allen
 
 
kamera:
Sven Nykvist
 
 
výprava-architekt:
Santo Loquasto
 
 
kostýmy:
Suzy Benzinger
 
 
střih:
Susan E. Morse
 
 
zvuk:
Les Lazarowitz
 
 
vedoucí produkce:
J.E. Beaucaire, Jack Rollins, Charles H. Joffe
 
 
produkce:
Jean Doumanian
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
zpěv:
Robert Cuccioli ("The Impossible Dream")
 
 
zvláštní efekty:
Industrial Light & Magic
 
 
koproducent:
Richard Brick
 
 
vizuální efekty:
Michael Gleason, Matt Wallin
 
 
výkonný producent:
Letty Aronson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.