Cassius Clay (1970)

Cassius Clay (A.k.a. Cassius Clay)
80 %
 
 

A.k.a. Cassius Clay

Další název: Muhammad Ali a.k.a. Cassius Clay / Muhammad Ali alias Cassius Clay

    Žánr: dokument
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 76 min.
„Dokumentární příběh o slavném Muhammadu Alim, šampiónovi v těžké váze, jehož boxerský styl a odvaha si získaly celý svět.“
Dokument Cassius Clay, kombinující černobílé záběry s barevnými, vypráví o šampiónovi v těžké váze Muhammadu Alim (před konverzí k černým muslimům známého pod jménem Cassius Clay). Vypravěčem dokumentu je Richard Kiley, což spolu s osobními výpověďmi Joea Louise i samotného Aliho vytváří plastický obraz boxera, který neodmyslitelně patří do elitní skupiny šampiónů a kterého do popularity a významu předčil pouze Joe Louis. Záběry z utkání z filmové sbírky režiséra Jima Jacobse ukazují Aliho v zápasech, kdy proti němu stáli např. Henry Cooper, Floyd Patterson či Jerry Quarry, i kontroverzní knokaut Sonnyho Listona. Ali tvrdí, že je nejlepší i nejatraktivnější boxer všech dob. Legendární trenér Cus D’Amato je vždy nablízku, aby svého svěřence udržel v koncentraci a uvádí jeho sebestřednou chválu do patřičného kontextu. O Alim hovoří také Malcolm X a šampión se setkává také s jedním ze svých hrdinů z dětství, komikem Stepinem Fetchitem, z jehož filmů údajně odkoukal knokaut.

režie:
Jim Jacobs
 
 
scénář:
Bernard Evslin
 
 
kamera:
Isidore Mankofsky
 
 
hudba:
Teo Macero
 
 
střih:
Edward P. Bartsch
 
 
účinkuje:
Muhammad Ali (sám sebe), Cus D'Amato (sám sebe), Richard Kiley (vypravěč), Joe Louis (sám sebe (archivní materiály)), Jim Jacobs (sám sebe (archivní materiály)), Drew Bundini Brown (sám sebe (archivní materiály)), George Chuvalo (sám sebe (archivní materiály)), Henry Cooper (sám sebe (archivní materiály)), Howard Cosell (sám sebe (archivní materiály)), Stepin Fetchit (sám sebe (archivní materiály))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.