Burácení (2014)

Burácení
62.4 %
 
 
    Žánr: road-movie / drama
    Země: Česká republika / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.1.2015        
    Délka: 91 min.
„Život je závod. Nejde o rychlost, ale o to, jak dlouho vydržíš v sedle.“
POZOR SPOILER

Mladý motorkář a sochař Adam Werner úmyslně použil proti Jurkovičovi, otci své dívky, úder, kterým jej zabil. Tedy jej úmyslně usmrtil a odsuzuje se ke dvanácti letům. Ve vězení se dozví od advokáta Viktora, že jeho dívka Valérie je mrtvá.

O osm let později je propuštěn a vrací se do Prahy, i když má trvalé bydliště v Paříži. Sejde se s kamarády, také motorkáři. Ti jej sice zvou na drink, ale on odmítá. Vydává se sám do baru, kde se setká se svou bývalou kamarádkou. Ta už má malého kluka, Denise, kterého Adam znal, když mu byly dva roky. Adam také navštíví paní Jurkovičovou, kterou její muž týral. Byla to právě ona, která žádala tehdy Adama o pomoc, a on vyhověl. Ovšem zasáhl příliš tvrdě. Ale její muž měl v ruce nůž. Jenže ten před příjezdem policie zmizel, a Jurkovičová nevypovídala pravdivě. Navštíví také manželku kamaráda Viktora, který jej u soudu zastupoval, aby se dozvěděl, že je mrtev. Nechal po sobě jen dopis. Účastní se také motorkářského srazu. Zde má menší nedorozumění s Denisovým otcem. Z dopisu od Viktora vyčte, že mu někdo volal ze slovenské vesničky Kolibov. Adam tam ihned vyráží. A zde nalézá Valerii. Adam se pak vrací a u benzínové pumpy je svědkem přepadení. Jeden lupič vevnitř a druhý venku. Proti němu nechtěně otec dítěte. Zasáhne Adam? Použije své umění? Nebo je již „vyléčen“ režimem a odjede pryč…?  Autor: Pitryx

režie:
Adolf Zika
 
 
hraje:
Tomáš Hájíček (Adam Verner), Vica Kerekes (Valerie), Jana Kolesárová (Miriam), Martin Stránský (Deny), Vladimír Javorský (Viktor Stach - právník), Chantal Poullain (matka Jurkovičová), Oldřich Navrátil (Gustav Sindl - ředitel věznice), Zuzana Bydžovská (paní Stachová), Stanislav Zindulka (slepec), Zdeněk Podhůrský (Šváb - šéf gangu), Jakub Kohák (číšník), Kryštof Michal (spoluvězeň), Richard Müller (traktorista), Branislav Bystriansky (taťka v lacláčích, Valeriin manžel), Stanislava Ziková, Mikuláš Křen (Málek - dozorce), Ondřej Kavan (pečovatel), Robert Vano (správce divadla), Matyáš Svoboda (malý Adam), David Horváth (vězeň), Denis Dobrý (syn Miriam), Martina Fialková (barmanka), Jan Pavel Filipenský (fakír), Dana Ulrichová (striptérka na srazu), Jitka Binková (motorkářka), Pavlína Tůmová (motorkářka), František Zika (motorkář), Daniel Procházka (motorkář), Stanislav Hnilička (motorkář), Petr Berit (motorkář), Petr Chaloupka (motorkář), Erik Hiršl (motorkář), René Zelenka (motorkář), Miroslav Bartoš (motorkář), Petr Chroňák (motorkář), Mar Bliss (motorkář), Fanda Binka (motorkář), Jan Javůrek (motorkář), Roman Jeřábek (motorkář), Zdeněk Tušek (motorkář), Jakub Paitl (motorkář), Petr Buriánek (motorkář), Marcel Oravec (vítězný boxer), Michal Souček (poražený boxer), Nikol Gruberová (boxerka), Barbora Vinařová (boxerka), Petr Schel (dozorce u dveří), Miroslav Navrátil (spoluvězeň Bahule), Robert Zeman (jezdec na jawě), Blanka Koubová (dívka na sprintu), Michaela Mišková (dcera slepce), Iveta Bambasová (lékárnice), Kristýna Jandová (dívka v lékárně), Josef Šefčík (motorkář podél vlaku), Standa Rubáš (redaktor rádia), Petr Širc (policista), Michal Němeček (policista s brýlemi), Karin Štěpánová (prodavačka na čerpací stanici), Daniel Bodlák (lupič), Ivan Drbohlav (lékař záchranné služby), Petr Kopsa (ošetřující lékař), Petr Hradský (asistující lékař), Anita Dušková (přítelkyně Švába), Naty Dio (policejní psycholog), Helena Petřinová (policejní psycholožka), Zdeněk Dvořák (policejní fotograf), Michaela Mišková (slepcova dcera)
 
 
námět:
Adolf Zika
 
 
scénář:
Adolf Zika
 
 
kamera:
Jan Cabalka, Mark Bliss
 
 
hudba:
Krucipusk, Petr Brant, Richard Müller, Nobody Knows, Portless, Nano, The Picturebooks
 
 
výprava-architekt:
Stanislava Ziková
 
 
střih:
Petr Hasalík, Alois Fišárek (supervize)
 
 
zvuk:
Pavel Dvořák, Dominik Dvořák (zvukové efekty)
 
 
výtvarník:
Petr Schel (sochy)
 
 
masky:
Nevena Thielová
 
 
asistent režie:
Kryštof Michal
 
 
asistent kamery:
Jáchym Kocman, Michal Krbeček, Jiří Kubík, Tommy Toy
 
 
nahrál:
Nobody Knows
 
 
výkonný producent:
Stanislava Ziková
 
 
producent:
Adolf Zika, Tomas Loewy, Jiří Matela
 
 
skript:
Nikola Bochová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.