Božská Julie (2004)

Božská Julie (Being Julia)
70.8 %
 
 

Being Julia

Další název: Božská Julia (SK)

    Žánr: adaptace / komedie / drama / romantický
    Země: Velká Británie / Kanada / Maďarsko / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 7.4.2005        
    Délka: 104 min.
„Láska je sladká, pomsta ale bývá mnohem sladší.“
Celý svět je jedno obrovské jeviště a ona je jeho hlavní hvězda. Tak alespoň chápe svou existenci všemi zbožňovaná, dnes už ovšem pětačtyřicetiletá primadona Julie Lambertová. Více než dvacet let kraluje londýnské divadelní scéně a nedokáže si připustit, že by to někdy mohlo být jiné. Jenomže čas se pro nikoho nezastaví. Na jevišti může stále ještě bez problémů hrát třicítku, v zrcadle a v očích svého dospívajícího syna však občas zahlédne krutou pravdu. Možná že ji ze všeho nejvíc způsobuje ten stále stejný životní stereotyp, pomalounku se měnící v nudu. Ze všeho nejvíc by to chtělo nějaký životabudič, nějaký nový impulz. A kupodivu i v Londýně druhé poloviny třicátých let jej lze najít. Pro Julii se jím stane mladičký Tom Fennel, Američan, který složí k jejím nohám celý svůj upřímný obdiv a mladou, dravou lásku. Impulz ale, jak známo, bývá záležitost krátkodobá, a probuzení z krásného snu může být někdy velmi nepříjemné. Julie ovšem celým svým založením patří k lidem, vyznávajícím heslo: co tě nezabije, to tě posilní. A silná Julie dokáže být velmi nebezpečná.

V pořadí již čtvrtá filmová či televizní adaptace románu „Theatre“ (u nás vyšlo pod názvem „Julie, ty jsi kouzelná“) W. Somerseta Maughama, který bývá pro svůj úsporný a cynický styl často srovnáván s Guy de Maupassantem. Nejznámější z nich je nepochybně film Alfreda Weidenmanna z r. 1962 s Lilli Palmerovou a Charlesem Boyerem v hlavních rolích.

Tvůrci této nejnovější verze dokonale znají divadelní prostředí, v němž se děj odehrává. Scenárista Ronald Harwood (nositel Oscara za film Pianista) je autorem slavného dramatu Garderobiér, režisér István Szabó má na svém kontě již několik děl z divadelního prostředí (Mefisto, Setkání s Venuší). Božská Julie je sice na rozdíl od výše zmiňovaných děl pouze ryze zábavná podívaná, ovšem maximálně profesionálně odvedená, s dokonalou výpravou i kostýmy a všemi dobovými reáliemi. Zajímavostí je, že Londýn třicátých let minulého století našel režisér Szabó v dnešní Budapešti. Ke mnoha kladů filmu patří výkon Annette Bening (Valmont, Americká krása a mnoho dalších) v titulní roli, za kterou získala Zlatý glóbus a oscarovou nominaci.

Zdroj: ČT

režie:
István Szabó
 
 
hraje:
Annette Bening (Julia Lambertová), Shaun Evans (Tom Fennel), Jeremy Irons (Michael Gosselyn), Bruce Greenwood (lord Charles), Miriam Margolyes (Dolly de Vriesová), Juliet Stevenson (Evie), Lucy Punch (Avice Crichtonová), Tom Sturridge (Roger Gosselyn), Maury Chaykin (Walter Gibbs), Sheila McCarthy (Grace Dexterová), Michael Gambon (Jimmie Langton), Leigh Lawson (Archie Dexter), Rosemary Harris (paní Lambertová), Rita Tushingham (teta Carrie), Michael Culkin (Rupert), Julian Richings (pan Turnbull), Mari Kiss (sekretářka pana Gosselyna), Ronald Markham (majordomus), Terry Sach (řidič), Catherine Charlton (slečna Philipsová), Max Irons (vyvolávač potlesku), Andrew Paton Story Busher (zpěvák), George Lang (vrchní Antoine), Marsha Fitzalan (Florence), Denzel Sinclaire (zpěvák / pianista), Teresa Churcher (Cynthia), István Komlós (nápověda), Bruce Anderson (prodavač v klenotnictví), Bryan Burdon (pouliční muzikant 'Chamberlain'), Alison Jiear (zpěvačka), Barnabás Réti (přítel lorda Charlese (neuveden))
 
 
námět:
W. Somerset Maugham (román Julie, ty jsi kouzelná (1937, česky naposledy Erika, Praha 1993))
 
 
scénář:
Ronald Harwood
 
 
kamera:
Lajos Koltai
 
 
hudba:
Mychael Danna, Liz Gallacher (supervize)
 
 
kostýmy:
John Bloomfield
 
 
střih:
Susan Shipton
 
 
zvuk:
Simon Kaye
 
 
produkce:
Robert Lantos
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
zpěv:
Andrew Paton Story Busher (písně "Yes, Yes, My Baby Said Yes, Yes", "Life is Just a Bowl of Cherries"), Denzel Sinclaire (písně "Mad about the Boy", "They Didn't Believe Me"), Alison Jiear (písně "They Didn't Believe Me", "Smoke Gets in Your Eyes")
 
 
zvláštní efekty:
Ferenc Ormos (supervize), Gabor Kiszelly
 
 
koproducent:
Julia Rosenberg, Mark Musselman, Sandra Cunningham, Lajos Óvári
 
 
výprava:
Luciana Arrighi
 
 
výkonný producent:
Mark Milln, Marion Pilowská, Donald A. Starr, Daniel J.B. Taylor
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.