Duben
ohodnotit

Bourneův odkaz

The Bourne Legacy

Další název:
Bourneov odkaz (SK); Das Bourne Vermächtnis
Rok:
2012
Délka:
135 minut
Premiéra v ČR:
9.8.2012
„Nikdy nebyl jen jeden“

Komentáře k filmu Bourneův odkaz

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 24
curil
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.12.2019
Film si dává do názvu   agenta Bournea, ale i když   nyní je pronásledovaný   agent Cross (asociace na   romány Jamese Pattersona?),   nejde o stejně kvalitní   příběh. Film je podobně   napínavý jako stejné s   Mattem Damonem, ale chybí to   pravé napětí a divák   nechtíc srovnává. V   hereckém ansámblu se objeví   několik filmových   vyloužilých hereckých   veličin v podružných   rolích jako Albert Finney,   David Strathairn, Stacy Keach   (toho mám nejraději), Scott   Glenn nebo Joan Allen. Tolik   akcí ve filmu zase není,   Aaron řeší pořád nějakou   medikaci, ale to chápu. Dnes   je polovina z nás od rána na   nějakých prášcích, to je   lékařská lobby. Renner si   určitě zaslouží pozornost,   i když mu chybí Damonovo   charisma, ale oproti Nortonovi   vyčnívá.
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 14.1.2013
Bourneovky mě nikdy moc   nebraly, nikdy jsem totiž   Matta Damona nepovažovala za   typ vhodný na agenta. Možná   klamal tělem, tak zmátl i   mne. Ale odkazu jsem docela   přišla na chuť. Rachel   Weisz mi dlouho chyběla a   Renner od Avengers postoupil v   kariéře opět o kus dál.   Což je dobře, protože ve   "smrti" mi vadil.   Zákulisní techtle mechtle   jsem vypouštěla, spíš jsem   si užívala akční věci,   honička na motorkách byla   luxusní. Jasně otevřený   konec, doufejme, že Rachel   nečeká stejný osud jako   Franku, za pilulky jsem strhla   hvězdu. A to nejen z toho   důvodu, že chtěli tvůrci   dělat b..bce ze mě jako z   diváka, ale že měli   vycvičené špičkové   agenty, kteří tupě věřili   a 100% z nich přešlo na   jiný typ pilulek bez dotazů   a nevyzkoušelo je na   "vhodném" objektu,   tak to teda měli brát těch   pilulek na inteligenci sakra   víc, aby se jim rozbřesklo.   Uvidíme, jak bude Cross   pokračovat dál.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.1.2018
Čtvrtý snímek s Bourneova   světa, avšak bez Bournea.   Zajímavý tah především   ukazující, že se v oblasti   tajných služeb dějí i   jiné věci, avšak mající s   tím kolem Bournea nemálo   společného. Atmosféra   krapet polevila, ale o nudu se   v žádném případě   nejedná. I očekávané   adrenalinové honičky, kterou   je Bourneova série   pověstná, se divák dočká.   Jason Bourne je tedy v tomto   příběhu pouze jmenován.   Události se však vlastně   odehrávají současně s   ´Bourneovo ultimátum´. Dalo   by se říci, že se tímto   filmařsky parazituje na   předchozí trilogii ve snaze   vyždímat z tématu co se   dá, ale nakonec, proč ne? I   když souhlasím, že bez   Bournea to už prostě nějak   není ono. Na druhou stranu to   však na kvalitě nijak   neubralo a i Aaron Cross v   podání Jeremyho Rennera má   co ukázat.
M.A.G.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2013
Nikdy jsem nebyl extra velký   fanoušek Bourn.   série.Důvodem byl M.D. v   hlavní roli.I přes mé   nesympatie k němu považuji   tu sérii přinejmenším za   dobrou a tak jsem byl   samozřejmě zvědavý na toto   pokračování.
Tvůrci   mě velmi mile překvapili   návazností a propleteností   děje s předchozími   filmy.
Také Jeremy   Renner byl dobrá volba - ten   chlapík se mi líbí film od   filmu víc - určitě má   nášlápnuto na velkou   kariéru.
No a nesmím   opomenout Edwarda Nortona.Ten   mě ovšem ani moc   nepřekvapil, u něho už beru   jeho bezchybný herecký   výkon jako samozřejmost   :-).
A podle toho konce   by mě ani nepřekvapilo,   kdyby byl další film.
prvosenka
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.9.2014
BOURNEŮV ODKAZ

Série o tajném agentovi   Jasonu Bourneovi získala   velký ohlas a nečekanou   oblibu. Je tedy logické, že   se tvůrci snaží na tento   úspěch navázat. Nakonec   série o Bondovi má dílů   mnohem více a taky to nikomu   až tak nevadí. Tak proč ne,   proč vymýšlet nové   postavy, když máme postavu   sympatickou, prověřenou a   oblíbenou.

A   tady je právě ten kámen   úrazu, protože tady se nám   Jason vytratil. Děj nás   zavádí do pozadí   událostí, které se   nepodařilo celé dostat a   náležitě vysvětlit v   předchozím díle. Bourneův   odkaz lehce pokulhává za   předchozími filmy. Když   jsem se předem dívala na   jeho hodnocení, měla jsem z   toho docela strach, ale musím   říct, že zas až tak moc   zklamaná jsem nakonec nebyla.   Má touha po vědění mi   podala jakési vysvětlení   celého pozadí a to se mi   líbilo. Je pravda, že divák   je ochuzen o trochu toho   překvapení, protože on už   vlastně spoustu informací   dostal nebo si je sám   domyslel.
Proto má   film bohužel menší spád,   už nemá tu naléhavost ani   dravost. Nový hlavní hrdina   v podání Jeremy Rennera jde   sice také zarputile za svým   cílem, ale postrádá ten   „šmrnc“, který měl Matt   Damon. Takže když to shrnu,   byl to slabší díl, ale   rozhodně si nezaslouží být   zatracen. Do série patří a   vyloženou ostudu Bourneovi   nedělá. Doufejme, že ani   další pokračování   „Untitled Jason Bourne   Sequel“, které se chystá   na rok 2016, rovněž s Jeremy   Rennerem, nebude propadákem a   udrží nastavenou úroveň   série.
PORTER
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.8.2016
Pro mě osobně nejslabší   díl série,možná i   výměnou hlavního hrdiny   ,díl kde vlastně Bourne ani   nehraje působí trochu   nudnější,méně napětí   ,akce o něco méně, i   přesto se na to nechalo   dívat.
Langley
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.12.2012
Takže tu máme další díl   oblíbené špionážní   série s novým hrdinou od   režiséra/scénáristy,   který stojí za všemi   dosavadními filmovými   bourneovými   dobrodružstvími. Bourneův   odkaz je situovaný do   časového období, které se   souběžně odehrává s   Bourneovým ultimátem a   několik zmínek o samotném   Bourneovi zde je. Bohužel   jsem byl trošku zklamán   příběhem, ten mě nějak   nezaujal, Jeremy Renner mi   však do role skvěle seděl   (začínám ho mít čím dál   tím radši). Musím ale   říci, že mi film odsýpal   vážně rychle, akčních   sekvencí ubylo a více se tu   cílí na dialogy. Ty jdou   panu režisérovi lépe než   samotná akce. Připusťme si   to, Tony Gilroy není Paul   Greengrass, jeho   nezaměnitelné podání   akčních scén tvořilo jeden   z klíčových prvků filmu. I   když vezmu v potaz, že i v   Odkazu pomocný režisér Dan   Bradley dohlížel na akční   sekvence, tak tady něco   postrádaly. Když došlo na   zápasení, tak co úder to   střih, a někdo to nemusí   skousnout, ale vyznat se v tom   dá, co se právě na plátně   děje. Finální honička na   motorkách se povedla. Hudba   mi na zážitku zrovna   nepřidala, John Powell a jeho   hudební motivy jsou pryč a z   tvorby James Newtona Howarda   jsem nezaznamenal žádný   vyčnívající hudební   moment.
enejčel
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.12.2012
Pomalý začátek mě   přesvědčil o osudu tohoto   filmu. Vůbec mě nenatchnul a   vlastně divákovi neukáže   nic nového. Zase je tu   partička vyspělých   amerických vědců, kteří   jdou po krku hlavnímu   hrdinovi, jako u předchozích   dílech Bourna. Toto je   naprosto zbyteční a   Američané už jsou s tím   fakt trapní. Klišé od   začátku do konce a samotná   myšlenka je ubohá. Já   říkám NE.
Zklamání.
T2
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 16.9.2018
║Rozpočet   $125miliónov║Tržby USA   $113,203,870║Tržby   Celosvetovo $276,608,758▐   Tržby za predaj Blu-ray v USA   $23,013,382 //počet   predaných kusov 1,056,036║   Tržby za predaj DVD v USA   $19,038,237 //počet   predaných kusov 1,037,511║   Tak nakoniec to Tony Gilroy(po   otrasnom počine Dvojitá hra   ) celkom zvládol, drží sa v   zabehnutých šľapajách   stanovených Paulom   Greengrassom, na ktorého   aspoň v medziach trošku   siaha, príbehovo to slušne   odsýpa, akcia fajn, herci a   ich vzťahy fungujú, takže v   rámci série dosť dobrý   doplnok. /videl v kine: 80%/
roox
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2019
Bourna s Bournem můžu. Ale i   tenhle Bourne bez Bourna je   podařenej biják. Moc jsem   toho nečekal, ale dobrá   dějová linie, strhujíci   honičky, překvapivé zvraty.   Fajn. Může být, proč ne,   užil jsem si to a klidně na   to mrknu znovu ;-). 8/10
pigal
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 2.12.2013
Aaron Cross ide v Bournovych slapajach...
O Bournovi bez Bourna /M.   Damona/,tak tohoto som sa   obaval.Zbytocne pokracovanie s   cielom vytrieskat par   dolarov-takych tu uz bolo   neurekom.Nastastie obavy sa   nepotvrdili.Solidny akcny film   so zaujimavou hereckou   dvojicou Jeremy Renner a   krasnou,i ked pomaly vadnucou   Rachel Weisz nesklamal.Slusna   rezia a pomerne logicky   scenar+akcne sceny,dramaticky   spad a dobra hudba
dostali tento snimok do   nadpriemeru,aj ked nie na   vrchol.Nevadi.Kazdy z nas moze   mat vrchol
niekde inde   :)
Film doporucujem.
karlosphonic
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 1.12.2012
Vůbec by mě nevadilo,kdyby   film o Bourneovi byl bez   Bourna,když děj snímku   nabídne něco   zajímavého.Bourneův odkaz   je ale podprůměrný   špionážní film bez   sebemenšího momentu   překvapení nebo opravdové   hloubky s prvky okoukaného   akčního žánru.
Abych se úplně neukousal   nudou,tak amíci přidali k   hlavnímu hrdinovi půvabnou   osamělou vědkyni.Tohle   nejotřepanější klišé   americké kinematografie na   mě působí jako červená na   býka.K hercům se vyjadřovat   nebudu,protože jakmile ve   filmu vystupuje nějaký   hodně známý nebo   populární herec,tak si   automaticky v komentářích   přečtu,že hrál skvěle   (ikdyby třeba mlčel).
Tušil jsem,že Bourneův   odkaz nebude dobrý   špionážní thriller,musel   jsem ho ale vidět.Prý   kolují zvěsti,že film byl   vyroben, aby příště Bourne   a Cross spojili svoje   síly.
Když má   člověk rozkoukanou druhou   sérii špionážního   seriálu Homeland (a navíc po   famózním osmém díle) a pak   vidí tohle,je to jako dostat   drátem do oka.
stanko
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.12.2012
Naprosto vynikající,   dynamická a akčně   natřískaná podívaná,   která se po všech   stránkách dokázala   absolutně vyrovnat první   trilogii s Mattem Damonem.   Místo něj, je zde jiný   charismatický herec Jeremy   Renner, který do role skvěle   padne a je tak více než   důstojnou náhradou.
movie-freak
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.8.2013
Sérii s Jasonem Bournem mám   rád. A toto považuji za   podařený kousek. I když je   těchto filmů v poslední   době možná až příliš a   tím se okoukají, tento mě   bavil.
majkronyk
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 29.11.2016
O Bournovi se tam jen mluví.
Snažili se, ale bez Bourna???   Není to ono. Přesto to není   špatný film. Je zase trochu   jiný a není to určitě na   škodu. Minimálně jednou se   to určitě vidět dá.
LucyStar
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.9.2012
Obrovské zkalmání
Bourneovu trilogii mám   opravdu ráda a všechny tři   díly jsem viděla   několikrát, ale čtvrtý   díl mě totálně zklamal.   Naprosto zbytečný film.
Nymeria
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 30.12.2012
som fanúšik Bournoviek a   mám ich už zopár aj   prečítaných, preto mi   príde divné, že tento film   nazvali ako Bourne   Legacy...ale ani filmy pred   tým sa vôbec nedržali   kníh, tak teda fajn... :D
je však hneď vidieť,   že nový Bourne (film,   keďže sa jedná o hlavnú   postavu iného mena :D) nemá   s tými starými veľa   spoločné...Jeremy ako herec   mi nevadí a ako tajný agent   mi vyhovuje, ale problémom je   režisér, ktorý nevie   natočiť akčné   bitky...Jason Bourne zmláti   chlapa aj s rolovaným   časopisom, z Aarona Crossa   ten pocit nemám, naháňačka   tiež nič moc, viac sa tu   omielajú záhadné   dialógy...
čo ma   však vytočilo najviac sú   "super lieky", to mi   tu vadí najviac!pokazili mi   tým zážitok z celého   filmu!čo to vymysleli za   sprostosť??? v ďalšom diely   si vymyslia čo, budú   nesmrteľní???
najlepšia scéna sa   odohráva v dome, inak nič   moc...
ale potešila   hudba počas záverečných   tituliek, tá je proste   nezabudnuteľná :)
stačil by iný názov,   neviazať sa na Bournovky a   mohlo byť hodnotenie   lepšie...
POMOthy
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.9.2018
Pre bournovskú sériu   potrebné asi ako Červený   drak pre tú o Hannibalovi   Lecterovi. Hviezdne obsadený   americký thriller, remeselne   dobre zvládnutý. Ale bez   výnimočnej súhry   zaujímavého hlavného   hrdinu, originálneho   režijného prístupu a   strhujúcej zápletky nemá   voči svojim predchodcom   šancu. Na to je príliš   všedný a ničím sa nelíši   od agentských žánroviek   nápríklad s Harrisonom   Fordom, ktoré sa časom   stanú iba fajn výplňou do   telky. Greengrassovky žáner   ozvláštnili a niekam   posunuli.
Jiftach
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.9.2013
bourne
Musím říct, že jsem se na   film koukal s jistým   despektem, byl jsem ale   nakonec docela mile   překvapený. V tomto   případě mě ale totálně   dostaly herecké výkony.   Scénář je průměrný, nebo   spíš horší, modrá,   zelená, bla bla bla, ale to   co předvedla herečka Rachel   Weisz, to byl herecký   koncert. Civilní,   uvěřitelný a citlivý   výkon, Rachel zraje jako   víno, je půvabná a   křehká. Roli vystihla na   jedničku a její kolega   také. Pro Rachel 100% pro   film tak 50%, celkem 70% ;)
wolvie95
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 27.6.2014
Má to byť Bournov odkaz,   teda by to malo doterajšie   udalosti Jasona Bourna   niečím obohatiť, dať im   nový nadhlad posunúť dianie   predchadzajúcich filmov   niekam a ukázať dôsledky   ... Samostatná zápletka je   fajn, aj keď v porovnaní s   predchádzajúcimi dielmi je   slabšia. Ale čo mi   prekážalo v Bournovom odkaze   bolo práve to prepojenie s   dianím predchádzajúceho   dielu- film totiž príliš   veľa nového neukáže v   kontexte s predchádzajúcimi   filmami. Film zobrazuje   udalosti Bournovo ultimata a   meno Jason Bourne sa tu   spomína pomerne často, ale   svojím spôsobom som sa   nedozvedel nič podstatné k   následnému dianu, ktoré   malo vyplývať z konca   Bournova ultimáta. Navyše   film práve týmito   vysvetlovačkami stráca na   už pomalšom tempe.   Nevravím, že film je úplná   nuda, to nie. Ale chýbala mi   tu práve tá dravosť,   dynamika a vysoké tempo,   ktoré charakterizovalo   Greengrassove diela. Btw   Renner ako Cross je výborný,   a postava Rachel Weisz ako   vedkyňa tiež skvelá.   Akčné scény výborné, len   škoda, že ich nebolo viac   (hlavne osobných súbojov).   Dávam 60%.
rybiz
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.12.2012
Tento film mě totálně   zklamal.Všechny tři díly s   Matt Damonem mám moc rád a   viděl jsem je snad desetkrát   ale tohle je totální   aušus..Ještě možná kdyby   to nebylo pokračování   trilogie tak možná ale   očekával jsem od toho asi   moc a výsledek je totální   zklamání...
warflyer
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 13.8.2012
To snad ne ...
Jsem jeden z těch, co po   informaci o odmítnutí   nabídky Greengasse a Damona   na další pokračování   "Bourna" prohlásil,   že se na čtvrtý díl   nepodívá ani koutkem oka,   jelikož jsem velký fanda   této pro mne bohužel zatím   jen "trilogie".   Nicméně nedalo mi to a   vzhledem k tomu, že tam role   Jasona je jen okrajově   zmíněna a jedná se o jiný   program Outcom a agenta Aarona   Crosse, na film jsem šel.
Vážení přátelé, to   jsem neměl dělat. Začátek   jsem akceptoval s vizí, že   se něco začne dít, jak bylo   u předchozích dílů zvykem.   Místo toho nastoupily   bezduché hrozně tajné   dialogy, které měly asi u   diváka nabudit dojem   záhadnosti…? Místo toho   nastoupila nuda, za kterou   nemohl Jeremy Renner ani nikdo   jiný z herců. Pár   ucházejících pasáží by   se našlo, ale můj celkový   dojem z filmu to nenapravilo.   Pasáž s bezpilotním   letadlem, s agenty z domu   vědkyně, honička po   střechách v Manile, honička   na motorkách a pár   ojedinělých zákroků   Jeremyho.
Osobně jsem   ze snímku velice zklamán, a   z mého pohledu kvalitativně   poškozuje celou sérii   Bourne. Rukopis Greengrasse je   zásadní, stačí kouknout na   Green Zone. Mělo se to   jmenovat jinak. Dávám 3*.
Tajně doufám, že   Greengrass a Damon napraví v   dalším díle toto   zklamání. Hned tento týden   si pustím celou trilogii v   kuse, abych na tento zážitek   zapomněl.
mates05
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.2.2016
Bohužel sklamání už to   zdaleka není ono,mělo to   skončit ve trojce,nejvíc mi   vadilo změna hl.postavy,akce   je tam hodně,dokonce sem se i   zasmál
paras77
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.2.2014
Jako fanoušek Bourna nemůžu   jinak, bohužel. Bourne měl   zůstat pouze jeden, takhle   zprznit odkaz skvělých   filmů totálním paskvilem si   nezasloužil.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih163693minih163693Závažná stopa (1972) [TV film] 
The Bull of the West n
minih85292minih85292Nejšpinavější hra na světě (1970) 
The Dirtiest Game n
minih86170minih86170Mocný vládce Oz (2013) [2k digital] 
Oz: The Great and Powerful n
minih47989minih47989Dům milosrdných sester (1983) 
The House on Sorority Row n
minih70661minih70661Znamení koně (2011) [TV seriál] 
Znamení koně n
minih151187minih151187Pobřežní hlídka (2017) 
Baywatch n
minih8699minih8699Hranice (1982) 
The Border n
minih44309minih44309V řetězech (2006) 
Black Snake Moan n
minih189530minih189530Ruby záchranářka (2022) 
Rescued by Ruby n
minih154133minih154133Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017) [DCP] 
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Jason Bourne (2016)

 Jason Bourne (2016)
Jason Bourne n
 
Žánr: akční / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Bourneovo ultimátum (2007)

 Bourneovo ultimátum (2007)
Bourneovo ultimátum n
The Bourne ultimatum
Žánr: akční / thriller / drama / špionážní
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Bournův mýtus (2004)

 Bournův mýtus (2004)
Bournův mýtus n
The Bourne Supremacy
Žánr: špionážní / thriller / akční
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo
Režie: Paul Greengrass

(pokračování)

Agent bez minulosti (2002)

 Agent bez minulosti (2002)
Agent bez minulosti n
The Bourne Identity
Žánr: špionážní / akční / thriller / drama
Země: Spojené státy americké / Spolková republika Německo / Česká republika
Režie: Doug Liman

(pokračování)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376390
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10