Bouře (1934)

Bouře (Groza)

Groza

Další název: Гроза, The Storm

    Žánr: drama
    Země: SSSR
    Délka: 78 min.
Obyvatelstvo Kalinova prožívá mezigenerační střety. Stará generace se brání jakýmkoliv změnám. Na pozadí tohoto střetu se odehrává tragický osud Kateřiny jejíž manžel Tichon Kabanov se jeví jako bezcharakterní slaboch, závisklý na vůli své matky, která snachu neustále trestá a ponižuje.

Kateřina se nečekaně zamiluje do Borise, mladého synovce kupce Dikého. Snaží se zabránit rostoucímu citu, ale to se jí nedaří. Po odjezdu manžela její švagrová Varvara zorganizuje setkání mezi Kateřinou a Borisem, které vede k úplnému odevzdání. Kateřina po návratu Tichona se zbavuje nečestného pocitu vůči manželovi tím, že se k svému hříchu přizná.

Tchyně za tiché podpory Tichona stupňuje tlak na Kateřinu. Boris plní vůli svého otce a odjíždí na Sibiř za obchody. Kateřina jej prosí, aby ji vzal s sebou a vysvobodil z prostředí, které je pro ní nesnesitelné. Boris nemá odvahu a ani peníze ke společnému životu s Kateřinou. Zoufalou situaci, když vidí bezvýchodnost ze své citové bídy a ponížení řeší Kateřina smrtí ve vlnách Volhy.  Autor: Erkul

režie:
Vladimir Petrov
 
 
hraje:
Alla Tarasová (Kateřina Petrovna Kabanová), Ivan Čuveljov (Tichon Kabanov)
 
 
námět:
Alexandr Ostrovskij
 
 
scénář:
Vladimir Petrov
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.