Billy Elliot (2000)

Billy Elliot
83 %
 
 
    Žánr: psychologický / komedie / drama / balet / taneční
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 1.2.2001        
    Délka: 111 min.
„Z boxerského ringu mezi baletky“
Drsný "macho" otec /Gary Lewis/ jedenáctiletého Billyho /Jamie Bell/ se rozhodne, aby se synek pochlapil, že ho pošle do kurzů boxu v místním sportovním středisku. Billy se snaží proniknout do tajů tohoto drsného sportu, když se ale vedle v sále roztočí sukénky malých budoucích primabalerin, učarován ladností jejich pohybů, zůstává jako přilepený na místě a hlavou mu víří myšlenky typu "co by tomu řekl jeho otec, co by tomu řekl jeho militantní bratr". Touha je ale silnější než on a tak se domluví s paní Wilkinsonovou /Julie Walters/, která má na starosti baletní potěr, aby ho zařadila mezi dívky. Po krátké době Billy objevil nový svět a bylo jasné, že jeho talent je obrovský a tak na nátlak paní Wilkinsonové zaplatí otec Billymu hodiny na prestižní baletní škole. Neprohloupí..

"Billy Elliot" je oslnivým debutem divadelního režiséra Stephena Daldryho. Jeho film měl na festivalu v Cannes takový úspěch, že diváci aplaudovali vestoje. Nabízí se srovnání s filmem Do naha! Nejde jen o podobnost životních stylů tehdejší doby, jde o podobnost ve vytvoření emocionálního náboje filmu, který je u Billy Elliota mnohem působivější. Příběh o chlapci, který jde za svým snem být novým Nurejevem, je zasazen do velmi dobře vykresleného tatcherovského období 80. let. A Jamie Bell zazářil nejen jako dětská filmová hvězda, ale i jako brilantní tanečník.

režie:
Stephen Daldry
 
 
hraje:
Jamie Bell (Billy), Julie Walters (paní Wilkinsonová), Gary Lewis (otec), Jamie Draven (Tony), Jean Heywood (babička), Adam Cooper (dospělý Billy), Stuart Wells (Michael), Mike Elliot (George), Billy Fane (Braithwaite), Nicola Blackwell (Debbie), Carol McGuigan (knihovnice), Joe Renton (Gary Poulson), Colin MacLachlan (pan Wilkinson), Janine Birkett (zemřelá matka), Patrick Malahide (ředitel baletní školy), Barbara Leigh-Hunt (zástupkyně ředitele), Charlie Hardwick (Sheila Briggsová)
 
 
scénář:
Lee Hall
 
 
kamera:
Brian Tufano, Robert Shipsey (dodatečné záběry)
 
 
hudba:
Stephen Warbeck, Nick Angel (supervize), Petr Iljič Čajkovskij (výňatek z baletu Labutí jezero)
 
 
výprava-architekt:
Maria Djurkovic
 
 
kostýmy:
Stewart Meacham
 
 
střih:
John Wilson
 
 
zvuk:
Mark Holding, Peter Eusebe
 
 
produkce:
David M. Thompson, Jonathan Finn
 
 
titulky-česká verze:
Lenka Pospíchalová
 
 
dabing:
Martin Písařík (Tony)
 
 
choreografie:
Peter Darling, Lynne Page
 
 
zvláštní efekty:
Stuart Murdoch
 
 
II. kamera:
Robert Fabbri
 
 
koordinátor kaskadérů:
Lee Sheward
 
 
vizuální efekty:
Double Negative
 
 
výkonný producent:
Natascha Wharton, Charles Brand, Tessa Ross
 
 
kaskadér:
Neil Finnighan
 
 
casting:
Jina Jay
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.