Duben
ohodnotit

Bílá Masajka

Die Weisse Massai

Další název:
Biela Masajka (SK)
Rok:
2005
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
3.8.2006
„Sen o velké lásce se změnil v boj o přežití“
Popis / Obsah / Info k filmu Bílá Masajka
Na konci dovolené v Keni se Carola (Nina Hoss) setká s Lemalianem (Jacky Ido), válečníkem z kmene Samburu, který se svými zbraněmi a v tradičním kmenovém obleku působí strhujícím dojmem. Fascinovaná Carola se do něj bláznivě zamiluje, což má fatální důsledky. Impulzivně zruší zpáteční let a svého přítele (Janek Rieke) pošle domů samotného. V Keni se pak pustí do hledání Lemaliana. Po zničující cestě africkou divočinou potká v Maralalu Elisabeth (Katja Flint), s níž se spřátelí. Ve městě pak konečně najde také svého Lemaliana a následuje ho do jeho vesnice Barsaloi. Carola se rozhodne zapomenout na svůj předešlý život ve Švýcarsku a s obrovskou energií se snaží překonat všechny překážky odlišné civilizace a začít v Africe nový život. To, co považovala za největší lásku ve svém životě, se však změní v utrpení – v dobrodružství mezi nebem a peklem, v jehož průběhu si sáhne až na dno sil.

Film Bílá Masajka režisérky Hermine Huntgeburth (Das Trio) podle stejnojmenného bestselleru Corinne Hofmann vznikal přímo v keňských reáliích. Snímek vypráví skutečný příběh mladé ženy, která se snaží zdolat bezpočet překážek zvláštní a neznámé kultury, aby mohla dát průchod své životní lásce.

Dobrodružství, které Bílou Masajku provedlo rájem i peklem, trvalo čtyři roky. Odvážná a rozhodná žena, hrdý válečník a nádherný milostný příběh, odehrávající se ve strhujícím africkém prostředí – to byly ingredience, které knize napomohly k jejímu mezinárodnímu úspěchu. Byla přeložena do 16 jazyků a prodalo se jí více než 4 milióny výtisků. V České republice se kniha stala také velmi úspěšnou a prodalo se 20 000 výtisků.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Bílá Masajka
Carola je na dovolenke v exotickej Keni so svojim priateľom Štefanom. V deň pred odchodom do Svajčiarska Carola stretáva Lemaliana domorodcu z pastierskeho kmeňa Samburov. Lemalian a Samburovia žijú podľa trádicíí. Žijú v jednoduchých chatrčiach, pasú ovce, zachovávajú stáročné tradície, nosia luky, obliekajú sa podľa tradícii a tvár si farbia henou. Núkajú sa im možnosti civilizácie, ale oni ju odmietajú svojím štýlom života.

Lemalian a Carola si padnú do oka. Carola ho pozve na drink, čo sa však nepáči jej priateľovi Štefanovi, ktorí na neho žiarli. Samozrejme, že sa pre Lemaliana i niekoľko krát pohádajú. Tesne pred odchodom Carola povie priateľovi, že ho už nemiluje, lebo sa zamilovala do Lemaliana. Súčasne i zruší letenku domov. Carola si kúpi lístok na autobus, aby sa dostala k Samburom, čo je skoro 14 hodín cestou. Carola sa nenechá ničím odradiť. Zenie ju láska. Pomocou fotografie patrá po Lemalianovi, až kým sa nedostane do mestečka Maralalu. Tu vyhľadá belošku Elizabeth, ktorá je vydatá za jedného z domorodcov. Nakoniec je to Lemalian, ktorí jedného večera vyhľadá Carolu. Spolu zažijú noc plnú vášne. Na druhý deň zamilovaná Carola putuje s ním do jeho dediny. Napriek primitívnym podmienkam si Carola zvykne na život v osade. Tu má možnosť spoznať zvyky Samburov; napr. ženy sa nesmú kúpať v prítomnosti mužov, žena tu majú podradné postavenie. Lemalian a Carola sa do seba zamilujú, napriek veľkým civilizačným rozdielom.

Predsa život Caroli sa nekončí láskou na slepo. Musí ešte si zariadiť veci doma, ako predať obchod a povedať rodičom, že sa bude vydávať. Lemalian je napätý z toho, či sa jeho láska vráti, alebo nie. Carola sa nakoniec vrátila do Samburu, aby sa mohla vydať za neho. Všetci sú šťastní, Carola sa oblečie do bielych šiat. Mesiace plynú a Carola čaká dieťa. Napriek manželovmu nesúhlasí si zriadi obchod s potravinami. Dochádza medzi nimi k prvým hádkam. Podľa tradície Samburov, je neslušné, keď sa žena pozerá mužovi priamo do očí, lebo tým mu dáva jasne najavo, že ho zvádza. Problém sa nejako ututlá a život pokračuje dalej.

Po dovršení dvoch rokoch Lemalian opäť obviní Carolu, že je pobehlica. Dokonca ju i fyzicky napadne. To už je na Carolu priveľa. Oznámi manželovi a príbuzným, že chce ukázať dcéru svojim rodičom. Lemalian vie, že Carola sa už s dcérou nikdy nevráti. Robí zo začiatku drahoty, ale nakoniec ako otec dieťaťa dá súhlas, aby manželka mohla s dcérou z krajiny odísť. A pri rozlúčke to i Carole povie.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu Bílá Masajka
Před časem byl u nás uveden první masajsky mluvený film Masajové – Bojovníci deště (2004, FP 12/2005), v němž se francouzští dokumentaristé snažili prostřednictvím jednoduchého příběhu co nejvíce přiblížit život afrických domorodců v jejich přirozených podmínkách. – V masajské vesnici se odehrává rovněž děj filmu německé režisérky Hermine Huntgeburthové Bílá Masajka, jenž vznikl podle autobiografického bestselleru Švýcarky Corinne Hofmannové a jenž líčí peripetie milostného vztahu bělošky a masajského bojovníka z kmene Samburu. Autorka knihy podlehla při dovolené v Keni kouzlu urostlého „muže svého života“; rozhodla se opustit civilizaci a žít s ním. Po čtyřech letech se však i s dcerkou vrátila do Evropy. Nedokázala zvládnout těžký život v buši, ale hlavně narůstající spory s manželem, jenž byl až příliš zakotven v přísných tradicích a jemuž vadila její emancipovanost. Oproti knize jsou změněna jména protagonistů a je také zjednodušen hrdinčin životní příběh. – Tvůrci usilovali o autenticitu, natáčeli v přirozených podmínkách (štáb dokonce bydlel ve stanech) a snažili se o citlivé pochopení střetu odlišných civilizací, jež nedokáže překonat ani velká láska. Představitelem Lemaliana je herec Jacky Ido, pocházející z Burkina Fasa a žijící v Paříži, titulní hrdinku ztvárnila neměcká filmová a divadelní herečka Nina Hossová. – Corinne Hofmannová napsala po nečekaném úspěchu první knihy pokračování Zpátky z Afriky (česky Ikar, Praha 2005).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

65 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Příběhy divočiny

12:50 - 13:45

45 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:30

0 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

10 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190561
Osobností: 697848
Fotografií: 763975
Plakátů: 376588
Obsahů a biografií: 178280

Poslední komentáře

Sud (1998) [TV epizoda]

Sud
Spíš nadprůměrnej díl,   ale pobavilo duo Ničitel &   Vraceč určitě   přejmenování Kelso na Blbso   to mě rozbilo! Holt párty se   sudem piva se nakonec vyvinula   drobek jinak.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Erikova první práce (1998) [TV e...

Erikova první práce
Díl začne normálně, pak to   jede na plný plyn. Poté co   Eric Forman získá práci ve   Fatso Burger a nemá na nic   čas, nestíhá ani párty   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10