Jeden svět
ohodnotit

Big Lebowski

The Big Lebowski

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
23.5.1998
„Jeff Bridges a John Goodman v absurdní komedii bratří Coenů o výkupném a brčálově zelených nehtech.“

Komentáře k filmu Big Lebowski

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 59
SvoKar
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 4.10.2011
Mně to přijde jako kravina.   Kvůli koberci dělat takový   cavyky, až jde o život, tak   blbí snad nejsou ani   Američani. Asi měl totálně   vyhulenej mozek. Nejlepší   byl ten "rozptyl",   jak mu vlítl popel do xichtu,   ale to byl snad jedinej fór,   kterýmu jsem se zasmál.
curil
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.5.2010
Drsná komedie z bowlingového   prostředí s vynikajícími   představiteli hlavních   rolích. Co víc říct k   obsazení? Bratři Joel a   Ethan Coenovi a jejich   "Dude" Lebowski je   opravdu nejlepší z   devadetých let amerického   filmu.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 28.1.2014
Tohle není moje parketa.   Nudil jsem se a přejížděl   rychloposunem. Vizuálně jsem   nezaznamenal nic, co by mohlo   být něčím zajímavé.   Možná blbýma kecama, které   jsem poslouchal od začátku   asi třicet minut, než jsem   to vzdal. Odradila mne i   stopáž.

2013112310739/1158
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.10.2011
Je to dobře udělaný zmatek   a Coenové věděli, že Jeff   a John to zvládnou. Něco   tomu filmu, ale chybělo.   Záplatka stála za.....,   velice levný a již   mnohokrát opakovaný   motiv.Místy zbytečný film,   ale to se dá odpustit, když   jinak hrají oba Jeff a John,   jako o život.
efCZa
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 8.1.2005
hlavne ber vsechno s   nadhledem...moc se   nevzrusuj...a plne se venuj   bowlingu...extra film
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 18.4.2017
Tento styl jde trochu mimo   mě, ale za vynikajícího   Johna Goodmana, Davida   Thewlise změněného k   nepoznání a vlasy Jeffa   Bridgese jsem ochotná dát   sedmičku. A pak ještě za   Johna Turturra v roli   Ježíše. Nakonec jsem v té   záplavě vulgárností,   trapností a výlevů o   Vietnamu dokázala najít   vtip, sarkasmus a pohled na   společnost jako takovou,   filozofické poselství hledat   nebudu a obraz od Julianne   Moore si taky nekoupím.   Katarze se nedostavila, konec   nakonec ano.
MARi0
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.1.2009
Big Lebowski
Patří mezi 501 filmů,   které musíte vidět.
Měli ho za   prachsprostýho sráče. A   měli recht.
Už jen   slogan filmu mě dostal a   přemluvil ke skouknutí.   Lebowski, tedy spíš Dude, je   člověk, kterej se jenom   protlouká životem, nic   nedělá (tedy kromě bowlingu   a kouření trávy), prostě   můj vzor.
Ale ještě   lepší než on je John   Goodman. Prostě tahle postava   nemá chybu. Vypadá   drsňácky, chová se   drsňácky, a když na to   přijde, je to opravdu velkej   drsňák. Nechtěl bych tohoto   veterána z Vietnamu něčím   naštvat:-) Nelze než   doporučit...
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2011
Vydařená komedie bratří   Coenů, hodně jsem se pobavil   a viděl vícekrát, skvělé   hlášky, herci i ti v těch   epizodních rolích, hudba.
pataamat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 30.3.2009
dude,walter a donny -trojka   ako sa patrí dude ma   pochcaní tepich,walter je   total magor a chudák donny   zomre -tak toto bomba film a   ešte dudeova halška ako ide   dráho a vpalý do kuželiek   no super
Petra.Barbie
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 23.5.2008
Body za jedinou scénu? Ale ano!
Když jsem na tohle šla do   kina, hořela jsem   zvědavostí - filmové   kritiky se předháněly v   superlativech, takže jsem   byla patřičně natěšená.   Komedie? Hm, ale nijak jsem   neměla pocit, že bych   sledovala vtipný film, sice   ne nejhorší, ale do komedie   to mělo dost daleko. A pak   přišla závěrečná scéna.   Dva přátelé si šli   vyzvednut urnu s popelem toho   třetího a hned narazili na   problém - neměli penízky na   urnu. A jestli by se dala   půjčit..."Tady není   žádná půjčovna,"   zněla odpověď pracovníka   pohřební služby.   Nezbývalo, než zjistit, kde   je sámoška, aby do piksly od   sušenek   "důstojně"   uložili svého kamaráda   "v prášku".   Černý humor jak vyšitý, ba   až morbidní, ale mně cukaly   koutky. Když pak stojí oba   přátelé na útesu a se   slovy: "Odevzdáváme tě   oceánu." vysypou popel   do moře, otočí se vítr a   jeden z nich má kamaráda na   obličeji. Nechtějte vědět,   jak se po mě všichni   otáčeli, když jsem celý   film seděla jak kakabus a v   závěru filmu u té   "pietní" scény   jsem na celé kino vypustila   salvu smíchu:-) A tak za tu   satisfakci na konec dávám 4   bodíky.
petrusmev
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.7.2010
Tento druh humoru jde naprosto   mimo mě. Velká pitomost,   zábava pro zábavu, film pro   film. Škoda 99 Kč za DVD.
volam.sa.pistik
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 8.3.2012
Príliš pohody
Ja teda neviem. Strašne   vychválené, ale mne to   nejako extra smiešne   nepríde. Priznám sa, ani som   sa moc teda nenasmial. Možno   by to chcelo pozrieť ešte   raz, ale i tak tomu veľkú   nádej nedávam. Príbeh o   jednom povaľačovi, čo nevie   čo bude robiť najbližších   desať minút a s obrovským   prehľadom okolo seba (myslím   to ironicky). Jeho chovanie a   rozhodovanie je vlastne   nijaké a s realitou to tiež   moc nemá spoločné (ja viem,   film, ale predsa...). He,   nihilista
enejčel
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 2.1.2015
Začátek byl hodně   zajímavý. Děj nás   seznámil s hlavními   postavami Jeffem Bridgesem a   Johnem Goodmanem, kteří bez   pochyby hráli. Jejich výkony   jsem jim věřil. Postupem   času však snímek začíná   omrzovat a to hlavně kvůli   stále opakujícímu   scénáři, který obsahuje   trapné hlášky a nesmyslné   výpady postav.
Chvílema jsem se i   ztrácel v ději a říkal si,   o co vlastně jde. Jednou jde   o Jeffa, podruhé zase o   někoho jiného.
Z   výkonů obou hlavních   představitelpů   neočekávejte žádné   Oscarové hlášky. Z tohoto   scénáře postavy nemůžou   hrát lépe.
Film není   dobrý a upřímně nechápu,   co na něm širší publikum   vidí.
Chrustyn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.10.2007
Jedna z mála komedií, která   si zaslouží 100%. Jeff   Bridges jako Dude je skvělý   ale ještě lepší je John   Goodman, který když něco   řekne tak to fakt stojí za   to. Rozhodně doporučuju film   v originálním znění   (spočítal někdo kolikrát   se ve filmu řeklo slovo   "fuck"). Skvělý   film se skvělými hláškami   a perfektními herci a   rozhodně jedna z nejlepších   komedií vůbec u které se   budete smát i když jí   vidíte po x-té. Jo a jestli   vám někdy, nějakej číňan   pomočí koberec radši   nezkoumejte proč. Nevíte do   čeho se namočíte.
mat.ilda
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 24.3.2012
Mnoho povyku pro nic :-( Už   při úvodní nekonečné   debatě o pochcaném tepichu   jsem zavětřila další   možný výskyt   těžkopádných dialogů i   situací, tahaných až z   paty, jedno, jestli Joela či   Ethana. Ačkoliv jsem se asi   třikrát zasmála, vyšší   hodnocení padlo obsazením   Johna Goodmana, na jehož   projev, grimasy a nechutné   otylácké pohyby jsem   alergická už od dob   "Roseanne", jako   plus vnímám znovuobjevení   hereckých kvalit Jeffa   Bridgese, kterému   neuvěřitelně sedne téměř   každá role.
Pecik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.2.2013
Zvláštní film s výbornou   zápletkou, skvělými   hereckými výkony a hrstkou   nadsázky. Mnoho vtipných,   ale i přehnaných situací,   které dotvářejí   prostředí. Celkově mi však   ve filmu chyběl spád, který   by mě zaujal a přitáhl -   spíše jsem neustále   očekával co ještě přijde,   co vymyslí a kdy bude konec.
roox
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.6.2015
Herecký koncert vzorného povalečství
Ani chvíli jsem se nenudil a   to hlavně díky bravurním   hereckým výkonům všech.   Nejlepší je zásadový,   neoblomný a cholerický   Goodman a samozřejmě vzor   dokonalosti flákačství   parádní "Dude"   Bridges. Škoda i štěstí   zároveň, že účelově   nedostal více prostoru   "shut the fuck up,   Donny" Buscemi. A už   dlouho jsem se tak nenasmál   jako u jedné z konečných   scén s urnou na pláži...   Krutě usměvná zároveň!
dobes.pavel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 27.10.2010
Big Lebowski
Povedená komedie, která   nabídne řadu výborných   humorných situací a   hlášek. Jedno malé   nedorozumnění s pochcaným   kobercem nastartuje sled   skvěle propracovaných   scének, jež na sebe dokonale   navazují v zběsile potrhlém   ději, který má vynikající   spád a nechybí mu   originalita. Dalším plusem   je pak rozhodně ústřední   dvojice hlavních hrdinů,   kteří díky svým   sverázným charakterům taky   u diváka bodují.
zuzana.shilla.novak
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 18.4.2011
Jeff Bridges je starý   lišák. Je něco jako   exemplář Jim Morrison   tohoto století. Je to   ďábel. Miluji ho
charlie1612
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.3.2018
„Daleko na Západě žil   chlapík, o kterým vám chci   vyprávět. Chlapík jménem   Jeff Lebowski. Teda, s tím ho   milující rodiče vypustili   do života. Ale jemu se to   jméno moc nezdálo. Lebowski   si nechal říkat Dude. Tam   odkud jsem, by si tak nikdo   říkat nenechal. Může to   totiž znamenat i vůl!“
Film plný absurdních   dialogů a scén je koncertem   tří hlavních protagonistů   Jeffa Bridgese, Johna Goodmana   a Steva Buscemiho. Je to   příběh ztroskotance, jehož   jedinou vášní je snad   bowling. A není to jen   hlavní hrdina, kterému se   ledacos vymyká z ruky, ale i   parta neschopných lotrů,   najatých na celkem   důležitou práci – získat   výkupné. Jenže se něco   trochu nepovedlo … a   příběh je   komplikovanější, než se na   první pohled zdálo!
hejtman
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.10.2006
Sorry,ale pro mě bída !
Bohužel bratři Cohenové a   jejich příběh mi vůbec   nesedl.Já nevím proč,ale   typ příběhu o pár   bláznech a zároveň i o   ničem mi poslední dobou   vůbec nesedí.Umělecky velmi   dobré,pár solidních   hlášek,ale jinak nuda.
Barney94
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 11.8.2020
Komedie dobrá, obsazení,   scény a hlavně hlášky   taky. Akorát jsem to podle   recenzí a hodnocení   představoval trochu jinak,   ale to nevadí. Že bych z   toho nějak hejkal nadšením,   to ani ne, ale na zabavení je   to ideální.
Máša13
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 10.2.2013
Big Lebowski
je zvláštní,ale zároveň   vtipný film, který ale   občas donutí i k   zamyšlení. Nelze snadno   popsat, ale nutno vidět, což   lze doporučit
karlosphonic
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.3.2009
Není komedie jako komedie
Ano,kdo čeká klasickou   komedii typu třeba Maléry   pana účetního,bude velmi   zklamaný.Tohle je   inteligentní komedie pro   fajnšmekry.Je to především   díky nezapomenutelným   "hláškám".Jeff   Bridges jako Dude je   fantastický   povaleč.Vypadá,jako kdyby se   opravdu tak narodil.Zdárně   mu sekunduje John   Goodman,který do jakéhokoli   rozhovoru plete Vietnam.A   nakonec filmově absolutně   kreativní herec Steve   Buscemi,který vzpomínané   dvojici dělá roztomilého   "otloukánka".Pro   mě film po letech zraje jako   víno.Když jsem před lety   viděl Lebowského   poprvé,líbil se mi   především závěrečný   "pohřeb".Ale čím   jsem snímek viděl častěji,   tak opravdu se člověk směje   skoro všemu.Nedovedu si ani   představit jinak vkusně   natočit komedii o   povalečích.
Nedávno   jsem byl ve video   půjčovně,že si půjčím   film.Když jsem slyšel z   televize "není to moje   přítelkyně,ale   šukačka.Já jsem její   inseminátor".Bylo   rozhodnuto,s kterým filmem   jsem odcházel domů.Big   Lebowski je BIG film!
Nasudr
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 25.1.2012
Určite nie špičkový film,   ale rozhodne zaujímavý a   pohodový. Dobré obsadenie   ešte nemusí byť zárukou   výborného filmu. Treba však   uznať, že aj keď v   niektorých okamihoch sa dej   občas javil ako nereálny,   film má dobrý spád,   množstvo nečakaných   situácií i vtipných   hlášok a teda celkový dojem   bol vcelku veľmi dobrý.
mildaaxe
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.11.2009
???Tak teda nevim,co zrovna na   tomdle všici vidí?Je pravda   že Bridges je veskrze   výbornej.Stejně tak se mi   líbili jeho kámoši,   obzvlášť Buscemi.Dobrý   byli taky nihilisti a pár   dalších scének, ale   celkově?Myslim že z tohohle   filmu možná mohlo něco   bejt, ale u mě to podělalo   totálně nudný vyznění   celý týhle historky, takže   sem zrovna moc nadšenej   nebyl...Spoustu scén je   akurát trapných a   zbytečných, scénář snad   ani neexistuje...Možná   kdybych to celý sestřihal do   maximálně 5 minutovýho   klipu, vážně bych se   skvěle bavil, ale takhle…A   to sem zrovna od tohohle   dílka čekal dost.Celou dobu   sem sám sebe přesvědčoval,   že to přece neni tak   špatný, že je to docela   fajn...Ale přece si nebudu   sám lhát.Opravdu sem se   nebavil...
Zimmy871
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 15.11.2009
Hluboka temnota obklopila   Duda, temnejsi nez buvoli   prdel uprostred preriini noci   bez hvezd. Jeff Bridges ve sve   zivotni roli.
Akana
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.10.2011
Tak už můžu mezi lidi -   viděl jsem Big Lebowského.   Ačkoliv té ostudě, že jako   fanoušek bratří Coenů jsem   se k němu dostal až teď,   stejně neuniknu. Tak co k   tomu... Jeffa Bridgese za   odměnu posouvám do herecké   Top 10 (stejně už tam měl   našlápnuto), Coenové v té   režisérské dávno jsou.   Dost možná je to   nejbláznivější film v   jejich filmografii a ani   maximální možná   očekávání z mé strany   (díky kultovní pověsti   filmu) mi nezabránila abych   si ho maximálně užil. Fargo   u mě sice pořád vede, ale   on je to taky mnohem   černější šálek kávy.   Big Lebowski je čirá,   nespoutaná zábava (což   nijak vevylučuje přítomnost   mnoha životních mouder),   kvanta nápadů, absurdit a   poťouchlostí. A taky   herecký koncert pro Bridgese,   Goodmana, Buscemiho   (ultimátní kreace!),   Mooreovou, Hoffmana a další   včetně čertíka Fley. Mažu   svůj největší rest,   těším se na další   domácí projekci a při   nejbližší příležitosti   chvátám na bowling.
cerfik
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 26.6.2012
O bowlingu, o životě nebo o nás?
Big Lebowski je filmem, který   snad můžu vidět znovu a   znovu, vždy se skvěle   pobavím a vždy tam něco   nového najdu. Na první   pohled by se mohlo zdát, že   se jedná o prapodivný   slepenec neuvěřitelných   příběhů totálního   ztroskotance Duda, ale ta   parodie ad absurdum různých   společenských vrstev   americké společnosti v   jednotlivých scénkách je   prostě boží a upřímě   řečeno je to nádherná   komedie o malosti a   rozličných povrchních   touhách v nás samých.   Jednoznačných 100%
Ostrovan
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.4.2021
Co se to ku*va kolem mně   děje? Vždyť já chtěl jen   čistej tepich v obýváku.   Skvělá oddychovka od Coenů!
Out-Of-Way
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2010
Moc originální film, stejně jako Dude.
Nemůžu Duda označit za   totálního flákače (rád   bych věděl co to vlastně   je), pro mne je to osobnost,   ne jako ti pitomečci, co se   pořád za něčím pachtí a   musí mít něco jen proto,   že to mají druzí. Dude je   osobnost a žije si svůj   život tak jak se mu to   líbí. A právě proto se mi   moc líbí tento film.
Doudis19
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.11.2011
Záměna jmen, únos,   vydírání, bowling,   němečtí nihilisté,   vaginální umělkyně.. to   všechno na vás čeká v   kultovní komedii bratří   Coenových o pobudovi, který   se umí nachomýtnout na ta   nejhorší místa v nejhorší   chvíli - ale vždy si   zachovává klid a hlavně   vtip.
Naki
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.1.2013
Konečně přišel den, kdy   jsem se dokopal k filmu,   který splnil vše po čem   jsem zrovna prahl. Stačí   mít správné herecké   zastoupení, originální   zápletku a pochcaný teppich,   v kterém najdete kouzlo jako   v celém filmu. Dude se pro   mne stal další legendární   filmovou postavou, kde mohu   napsat pouze BRAVO a   zatleskat. Coenové... máte   mé uznání.
Snape
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 22.8.2010
Při pohřbu Buscemiho jsem   málem umřel. Už kvůli   téhle scéně je to zdaleka   nejlepší film Coenů. A   nejsem nějakej jejich   zvláštní fanoušek.
AlCapone
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.4.2007
"Dude"-Jeffrey   Lebowski je nej povaleč na   losangeleským   pobřeží,který žije jen   pro bowling..Povedená komedie   s dobrým hereckým obsazením   :)
B.Butch
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.7.2006
Když jsem tenhle film viděl   poprvé, tak jsem nevěřil   vlastním očím a sluchu.   Pustil jsem ho podruhé a   umíral smíchy, což trvá   dodnes, kdykoli se na něj   podívám. Skvělé herecké   výkony, hlášky a zápletky,   které by ani Troška   nevymyslel. Nevím, marně   pátrám v paměti, jestli už   jsem někdy viděl tak   vydařenou taškařici. Stojí   za to vidět Jeffa Bridgese v   jeho skoro bych řekl   životní roli somroidního,   zhuleného Duda Lebowskiho.   Ser na to Dude, jdeme na   bowling.
artcrime
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.2.2005
nejpohodovější film co kdy   byl
Didinka
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 28.6.2016
Chápu vysoké hodnocení
Ten film je nekonvenční a   neslušný, proto ho spousta   lidí obdivuje. Mě se moc   nelíbil. Hodně různých   postav bez vlivu na děj a   bohužel bez pointy.   Roztříštěný děj a mnoho   nechutného   "humoru". Nicméně   kladné hodnocení je za   slibný rozjezd, pokus o něco   originálního a za obsazení,   negativní hodnocení za   rozplizlou zápletku a osudy   postav, které se během filmu   rozptýlí jako popel nad   oceánem.
Stegr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.4.2008
Brilantně natočená komedie!   Svižná, plná skvělých   hlášek, nezapomenutelných   dialogů (slovo Teppich mi   bude v hlavě hučet ještě   hodně dlouho) a samozřejmě   výborných hereckých   výkonů s králem Bridgessem   v hlavní roli...
Kanystr
Hodnocení:
Přidáno: 28.12.2011
Bratři Coenové jen tak něco   nezkazí, či naopak hodně   vyšperkují. Tenhle film   působí navenek tak levně a   suše, že si o něm každý   před shlídnutím udělá ten   nejhorší obrázek, i já   jsem nebyl vyjímkou, ale pro   mě neobyčejně lákavý   faktor je Jeff Bridges a Steve   Buscemi, abych ale nehanil   herecké výkony Goodman je   zde taky skvělý. Nicméně   po shlídnutí první scény   Duda v obchoďáku zjistíte   že všechny ty suchařský a   laciný představy jsou   naprosto realistycký, ale   božský. Kultovní film,   aspoň z poloviny tak trochu   noir, pobaví situacemi,   hláškami a nebo i ničim.   Prostě podívaná jak má   bejt.
Mimochodem   zkoušel jsem jít na bowling   v županu a způsobili jsme   poprask gigantických   rozměrů, Dude je prostě   svůj.
JohnCoffey
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.10.2009
Když jsem si tenhle film   pouštěl, hořel jsem se   zvědavostí. Opravdu to bude   inteligentní, a ne vulgární   a trapné? Jo! Ne že bych se   smál úplně všemu,   chvílemi mi to přišlo i   křečovité, ale když jsem   to dokoukal, došlo mi, co   jsem právě viděl za klenot.   Výběr herců a jejich   charakterů byl dokonalý -   Jeff Bridges jako povaleč,   který zbožňuje svůj   koberec, John Goodman jako   agresivní Žid, který mluví   jen o Vietnamu a jako vždy   dokonalý, ale tentokrát   zastrčený do pozadí Steve   Buscemi, který je až moc   upřímný a tudíž   odstrkovaný kámoš téhle   dvojky. Hláška střídá   hlášku a vy si říkáte, na   co ti Coenovi nepřijdou. A   když zase uslyšíte slovo   tepich, pochopíte, že   ačkoliv je to jen báchorka o   flákači, co se připlete   díky záměně jmen k únosu   a k nihilistům, je téměř   dokonalá.
mirhasik
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Originální komedie to sice   je, nicméně občas trochu   nudí, což je u komedie   poměrně podstatná chyba.   Zejména začátek je pomalý   a rozvláčný. Nicméně   "dude" to svým   charismem a pohodovým   lajdactvím v klidu táhne na   60%
SNCIS
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 20.3.2018
90%.
"Co děláš, když   odpočíváš?" -   "Nic zvláštního. Hraju   bowling. Jezdím autem. Sem   tam si připomenu výlety s   LSD." Vágusák Jeff   Bridges, odhalená Julianne   Moore, jeden pochcaný koberec   a unesená pornohvězda.   "Co je za den? Já už   nepracuji, takže se   nezlobte.” Mne nejvíc   bavili momenty, kdy si   ústřední dvojka povídá   před nezasvěceným Stevem   Buscemim. Soundtrack tvoří   covery písní jako Hotel   California či Viva Las Vegas,   které jsou povedené. Snímek   je originální a celkově   zábavný. "Vždyť ty   ani nejsi žid, Waltere."   - "Co to tady sakra   kecáš?" - "Jsi   přece polskej katolík."   - "Hovno. Leda   hovno." - 90%.
sarf
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.5.2008
"Tak kde jsou sakra ty   prachy?"
"Možná jsou v tom   hajzlu, ještě se tam   podívám."
Film,   příjemnou, ale nijak   vyjímečnou kriminální   komedii Chandlerovského   střihu , povyšuje na   nevšední zážitek životní   výkon Jeffa Bridgese, jehož   salámista Lebowski, chlápek   bez perspektivy, který si ale   nedělá z ničeho vrásky, je   ztvárněn s tak hřejivým   člověčenstvím, jakoby   sám herec v civilu neměl na   nájem, vyhýbal se práci a   věnoval se jen válením   kuželek se sobě podobnými   ztroskotanci.
Michal1667
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.10.2006
Jízda
Tak na tenhle film si pamatuji   velmi dobře byl jsem na něm   kdysi dávno v kině a byla to   výborná podívaná, celé   kino se řezalo smíchy po   celou dobu. Takže jsem   neodolal a dal si ho po letech   i na DVD a účinek opakoval.   Vynikající komedie. Scéna   kdy BIG LEBOWSKI rozváží   pizzu v autě a při tom   kouří konopí, přičemž mu   spadnutý horký popel do   rozkroku zapálí sedadlo a   při pokusu uhasit plameny to   napere do domku je tak   nakažlivá že si ji   zopakujete několikrát.   Dobré řemeslo a pokud se   chcete bavit na ujetých   lidech je to film pro Vás.
Svarcneger
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 25.2.2018
Svarcneger
Vyborna komedie, americka   klasika, paradne sem se bavil   ovsem jen s puvodnim znenim   jako vzdy! Lebowski a jeho   Bilej medved a bowling. Film o   typkovi, kterej se flaka a   chce jen klid a hrat bowling,   jenze vsechno se zasmodrcha,   protoze ma stejne prijmeni   jako jeden padouch, pak se   rozjede estrada udalosti,   ktere bud clovek pochopi a   bavi se, nebo jen tupe cumi a   ceka asi na Batmana nebo jinou   akcni ptakovinu. Tohle je   americkej nezavislej film a   kdo tyhle snimky nesleduje,   tak at se radeji nediva ani   ted. A vo tepich tu fakticky   nejde :)))).
pravo
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.3.2008
Herecky i režijne tomu niet   čo vytknúť, ibaže mňa   proste nezaujal príbeh i   humorné pasáže mi   nepriniesli potešenie. Dávam   za 6 a možno, keď sa dám na   bowling a hádzanie guľou sa   mi zapáči, tak zdvihnem   hodnotenie. Odporúčam si to   kuknúť, ale nečakať   bohviečo.
PinPrick
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 7.1.2008
Tahle kriminální komedie   patří k těm nejlepším v   daném žánru. Big Lebowski   disponuje svělým příběhem   a perfektně zvládnutými   hereckými výkony. John   Goodman a jeho neustálé kecy   o válce ve Vietnamu a   peskování Donnyho mě   opravdu dostaly, jeho postava   však nebyla jen k zasmání,   ale i k zamyšlení. Ostatní   herci jako Jeff Bridges podali   taky skvělé výkony, ale   Goodman je prostě   nepřekonatelný.
korzybski
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 23.5.2007
nechápu
O tomhle filmu se neshodnu.   Všichni lidi, který mám   rád, tuze si jich vážím a   se kterými hodně sdílím,   to pokládají pomalu za   nejlepší dílo všech dob.   Ale nikdo mi nevysvětlil,   proč zrovna mne Big Lebowski   totálně míjí. Pro mě   skoro nic k zasmání, samý   banality, velkohubost, nuda,   chcíplá nálada. Lebowski   (jeden jak druhej) je mi   ukradenej, jeden jeho kámoš   je fašistickej sociopat a   zbabělec zároveň a druhýho   je mi prostě jen líto.   Nepoznal jsem, co je poutá k   sobě. (Třeba je to ten   důvod, proč nechápu?). Snad   jen odbočka do světa Maud   dávala naději, že se začne   něco divnýho dít, ale   vytratí se do nikam.
Jasněže přeháním -   Big Lebowski nepochybně je ke   koukání: jen já jsem   uvnitř nic nenašel. Pro mě   ztráta času.
Worech
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.3.2012
Juhuuuuuuuuu!!!
Film s ambicemi na   "klasiku"! Jednak   hlášková záležitost,   jednak biják povinný všem,   kdo kouří, chlastají   bílýho medvěda,   sjíždějí podivné modrosti   a hrají bowling. Dude je   fajne chlap a jeho příběh   stojí za zkouknutí. Tak si   to užijte.
xjert02
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.11.2004
Pohoda
Naprosto pohodová komedie   odehrávající se   převážně v bowlingovém   klubu. 2 chlápci, co spolu po   večerech bowling, se dostanou   omylem do problému, kdy jim   půjde o život. Budete-li   někdy na...,tak si zkoukněte   právě tenhle film a úsměv   Vám z tváře nezmizí   ještě dlouho poté.
Soused89
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 15.4.2008
Nikoli Big Lebowski, ale Big   Sobchak. Na tomto militantním   vietnamském veteránovi,   který po svatbě konvertoval   k zidovství, je postavena   většina vtipných scének.   Ty, kde se někdo pokouší   vystavět vtip bez něj, jsou   někdy spíše nudné az   trapné.
Hesiona
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.7.2011
Knox
Nechat si kvůli několika   minutám ve filmu oholit   hlavu, to dokáže asi jenom   opravdu zapálený herec, což   o Davidu Thewlisovi mnohé   vypovídá.
Melory_Nox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 14.6.2006
Takovýho typíka bych ráda   poznala
cold
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 14.1.2004
White russian please
Ha ha ha jinak se okomentovat   ani nedá. Jedna hláška za   druhou. Co zde provádí trio   Bridges, Goodman a Buscemi je   three men show (použil bych   jiné slovo na pr..., ale to   se zde nesmí) od začátku do   konce. Jde na tento film   koukat pořád a pořád a   stejně vás neomrzí, ba   naopak najdete v něm něco   nového. A kdo by tomu   věřil, že únos,tepich   vietnam a bowling dají   dohromady The Big Lebowski   tedy dude.
dravgunov
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.9.2004
Stojí zato to shlédnout.
sidheig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 21.4.2009
neni o com davam jednoznacne   10.nenuteny film ktory sa da   pozerat asi x krat po sebe a   stale vas bude bavit....
komediant
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 2.3.2010
Fantastický film...čo už   len môže byť lepšie ako   ležať na svojom milovanom   koberci a počúvať zvuk   zrážajúcich koliek.Ale   scéna s Donnyho popolom je   naozaj krutá.
nouvellevague
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 19.4.2010
Pro mě nejlepší Coeni   a dost možná jedna z   nejlepších komedií   vůbec. Smekám před   představivostí tvůrců,   protože postavit film na   pochcaným koberci už   vyžaduje kapku imaginace.   Ale je fakt, že se do toho   pokoje fakt hodil.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih67880minih67880Zaspala nevěsta (1984) [TV inscenace] 
Zaspala nevěsta n
minih61204minih61204Album Supraphonu 1963 (1963) [TV pořad] 
Album Supraphonu 1963 n
minih141200minih141200Sniff a zloděj (2010) 
Snuf de hond en de ijsvogel n
minih38567minih38567Dveře ke slávě (2000) 
Les portes de la gloire n
minih18527minih18527Scény vášně (1990) 
La strana voglia n
minih25952minih25952Očovské pastorále (1973) 
Očovské pastorále n
minih43500minih43500Labyrint (2012) [2k digital] 
Labyrint n
minih46356minih46356Odstřelovač (1998) 
Sweepers n
minih80770minih80770Kazatel Kalašnikov (2011) 
Machine Gun Preacher n
minih11566minih11566Lord Jim (1965) 
Lord Jim n


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Léta s Jaromírem Hanzlíkem

10:05 - 11:25

36 minut již uběhlo
44 minut zbývá do konce

ČT2 - Boží vojáci: Obléhání Malty

10:10 - 11:05

31 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

NOVA - Zlatá labuť (2023) [TV seriál]

09:35 - 10:55

66 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

10:35 - 11:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190272
Osobností: 697372
Fotografií: 762979
Plakátů: 375675
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10