Zari
ohodnotit

Beze mě: Šest tváří Boba Dylana

I'm Not There

Další název:
Partička B. D.
Žánr:
Rok:
2007
Délka:
135 minut
„Zamyšlení nad ţivotem Boba Dylana, ve kterém uslyšíme šest lidí hovořit o různých aspektech umělcova ţivota a jeho tvorby.“
Popis / Obsah / Info k filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Je vůbec možné, aby tradiční lineární vyprávěcí struktura a klasický formát životopisu dokázaly vypovědět o všech aspektech jednoho života a všech tvářích jedné velké osobnosti? Záporná odpověď na tuto otázku dovedla režiséra a scenáristu Todda Haynese k ojedinělému konceptu, jímž podal impresi klíčových desetiletí z života ikonického zpěváka Boba Dylana. Životní příběh je zde rozbit na malé střípky, z nich dohromady vyvstává barvitá mozaika. Jednotlivé podoby ústřední postavy, jež se odlišují pohledem na svět, definicí sama sebe i společenskou maskou ukazovanou navenek, ztvárnily herecké osobnosti odlišného věku, pohlaví, rasy i národnosti. Do kůže Boba Dylana tak současně vklouzává uznávaný mladý britský herec Ben Whishaw, charakterní hollywoodští představitelé Heath Ledger, Christian Bale a Richard Gere, ale také čtrnáctiletý broadwayský zpěvák Marcus Carl Franklin i herecky všestranná Cate Blanchettová, která za svůj výkon získala Zlatý glóbus a byla nominována na Oscara. Scénář navíc nakládá s fakty zpěvákova života maximálně volně a mísí je s fantazií, surreálními prvky a impresemi opírajícími se o jeho písně. Výsledný snímek, jenž se opírá o citát Arthura Rimbauda „Já je někdo jiný“, zrcadlí marnou touhu Dylanových fanoušků svůj idol uchopit a cele pojmout. Fenomenální herecký ansámbl, který vedle uvedených jmen doplňuje ještě Charlotte Gainsbourgová, dcera Serge Gainsbourga a Jane Birkinové, a Bruce Greenwood, byl spolu s režisérem ověnčen Cenou Roberta Altmana.

V anglickém znění s tiulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Film o životě a tvorbě Boba Dylana je velmi experimentální. Šest hlavních představitelů v něm ztvárňuje různé dekády a hudební žánry tohoto oblíbeného, světoznámého zpěváka. Boba Dylana tak hraje Woody, černošský kluk posedlý folkem, zpěvák a rebel v jedné osobě Jack Rollins, lyrický básník Arthur a Robbie, populární herec, jehož soukromý život se ocitne díky slávě v troskách, Billy, milovník starého folklóru a nakonec i Jude, představující divoká šedesátá léta plná drog, improvizace a společenských změn… Film má vynikající herecké obsazení.

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Film Todda Haynese o životě a tvorbě Boba Dylana je velmi
experimentální. Šest hlavních představitelů v něm ztvárňuje
různé dekády a žánry tohoto oblíbeného folkového zpěváka.
Boba Dylana nám tak odprezentuje Woody (Marcus Carl Franklin), černošský kluk posedlý folkem,zpěvák a rebel v jedné osobě, Jack Rollins (Christian Bale), lyrický poeta Arthur (Ben Whishaw), Robbie (Heath Ledger), populární herec, jehož soukromý život se ocitne díky slávě v troskách, Billy (Richard Gere), milovník starého folklóru a nakonec i Jude (Cate Blanchett), ztvárňující bouřlivá šedesátá léta plná drog a improvizace.Kromě těchto vynikajících herců ve filmu uvidíte i Julianne Moore, Charlotte Gainsbourg a Bruce Greenwood.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Velmi originální pojetí života folkové legendy Boba Dylana, podle režiséra Todda Haynese.
Od ostatních jednostranných životopistních snímků se líši faktem, že roli Boba Dylana ztvárňují
6 odlišných lidí kteří se objevují v různých etapách jeho života. Mezi nejvýraznější "Dylany" patří
Cate Blanchett a černošský chlapec Marcus Carl. Obsazení není skromné, dále uvidíme například Christiana Baleho,
Richard Gera,Heath Ledgera a Bena Whishawa.


Autor: luongovae

Popis / Obsah / Info k filmu Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
Unikátní „životopis“ slavného písničkáře Boba Dylana je pozoruhodný právě v tom, jak sám přiznává nemožnost filmového zachycení jedinečné postavy. V průběhu snímku se setkáváme s šesti různými podobami téže osoby, z nichž každá něčím Dylana trochu připomíná, zároveň ale nikdy nelze říci, že by jím zcela byla. Černošský chlapec Woody milující folk, jenž představuje zpěvákovy začátky, záhadná postava básníka Arthura Rimbauda, skromný hudebník Jack Rollins, slavný herec Robbie Clark, provokativní hudební hvězda Jude Quinn obsazený Cate Blanchettovou. Nakonec pak samotářský psanec Kid, milovník starého folklóru. Každý z nich představuje jednu z etap Dylanovy tvorby, přičemž v každém období je snímek inspirován i filmovými díly typickými pro dobový kontext. Cate Blanchettová získala za svůj výkon Zlatý glóbus za nejlepší vedlejší roli a Volpiho pohár za nejlepší herečku na MFF v Benátkách, zatímco Todd Haynes byl tamtéž oceněn Zvláštní cenou poroty.
18. Febiofest 2011


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Armin Mueller-Stahl

Mueller-Stahl Armin

Rozkoš je mým řemeslem (Pleasure Is My Business)

Rozkoš je mým řemeslem
Pleasure Is My Business

Uwe Dag Berlin

Berlin Uwe Dag

Naposled navštívené:
Armin Mueller-Stahl

Mueller-Stahl Armin

Rozkoš je mým řemeslem (Pleasure Is My Business)

Rozkoš je mým řemeslem
Pleasure Is My Business

Uwe Dag Berlin

Berlin Uwe Dag