Berenika stříhá vlasy (1998) [TV inscenace]

Berenika stříhá vlasy
40 %
 
 
    Žánr: příběh
    Země: Česká republika
    Délka: 56 min.
„Berenika a Marjorie bojují o lásku a společenský úspěch. Všemi prostředky! A k tomu jim hraje swing.“
Amerika 20. let, období hospodářské recese. Je úžasné být v tom čase mladý, být Američan a být bohatý. Večírek střídá večírek, odpoledne se tráví na golfu nebo kroketu a dopoledne v posteli. Jedinou opravdovou starostí je vypadat odpočatě, cítit se báječně a oslňovat ve společnosti bonmoty, vyčtenými z jinak obvykle nudných knih. Ale opravdu napínavé je, zda mne dnes večer k tanci vyzve krasavec Warren McIntyre, kluk o něhož stojí všechny, nebo Charley Paulson nebo dokonce legrační Hubert, řečený Angrešt. Ale i kdyby nepřišel ani jeden z nich, bude i tak úžasné povečeřet humrový koktejl a pak tančit s těmi ostatními báječnými mladými gentlemany se slibnou budoucností právníků nebo bankéřů...
Hrdinkami příběhu jsou dvě dvacetileté sestřenice – krásná, sebevědomá a společenská Marjorie a „ošklivé káčátko“ Berenika, dívka provinčního formátu s neuvěřitelnou schopností nudit každého tanečníka k smrti. Marjorie vláčí Bereniku do společnosti přátel jako vězeň kouli na noze. Nakonec se jí nemožné dívky zželí a zasvětí ji do všech ženských fíglů a triků, které spolehlivě přinášejí úspěch a zájem mladých pánů. Berenika naroste, efekt je okamžitý. Kluci se o ni perou. Ale Berenice to nestačí. Touží pokořit Marjorii, paradoxně za to, co pro ni udělala dobrého… V jazzovém opojení se mezi mladými řeší jakoby nanečisto konflikty a emoce, které mají později naplno propuknout dospělém světě.

Televizní inscenace vznikla podle povídky klasika americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda. Je v něm skvěle zachycena atmosféra dvacátých let okouzlených jazzem.

režie:
Viktor Polesný
 
 
hraje:
Martina Venigerová (Berenika), Lucie Vačkářová (Marjorie), Jana Švandová (role neurčena), Matěj Hádek (role neurčena), Roman Zach (role neurčena), Ladislav Špiner (role neurčena), Tomáš Masopust (role neurčena), Radim Koliba (Jim), Petr Prokeš (role neurčena), B. Šmejdovcová (role neurčena)
 
 
námět:
F. Scott Fitzgerald
 
 
scénář:
Jana Knitlová
 
 
kamera:
Josef Špelda
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.