Bandité (1984) [TV film]

Obrázek není k dispozici.
62 %
 
 
    Žánr: hudební / adaptace
    Země: Československo
    Délka: 142 min.
„Jedno z nejpůvabnějších televizních zpracování klasické operety - Offenbachových Les Brigands (opéra-bouffe) z roku 1869“
POZOR, SPOILER

Mezi skalami cvičí vojáci. Po jejich odchodu se sem nahrnou bandité. Ti se na povel ukryjí a pozorují nějakého mnicha, který sem přivedl mladé dívky. Když ten však odhalí svou totožnost, je to vůdce banditů Falsacappa. Ten zde vládne tvrdou rukou, ale právě nyní je zde náznaky vzpoury. Do toho přichází vůdcova dcera Fiorella. Je to sice mladá dáma, ale protože chtěla otci vyrovnat to, že se mu nenarodil syn, umí vše, co umí i většina mladých mužů.

Tato dcera předává otci dar a také se mu vyzná z toho, že se asi zamilovala do mladého muže, kterého banda přepadla minulý týden. A hle, tento mladík jménem Fragoletto se objevil zde. Je jat - a i on se vyznává z lásky k Fiorelle. Vůdce tím nadšen není, proto jej bere s sebou na zkoušku, zda by mohl být také banditou.

Jeho pobočník Pietro je určen, aby zde počkal s Fiorellou. Stane se a tu se objeví jiný mladý muž, zjevně hodně bohatý. Ona mu řekne, kdo je a ukáže mu podle mapy cestu pryč.

Se slávou se vrací Fragoletto, protože se mu podařilo zajmout vládního posla. Ten veze list, ve kterém se píše o princezně z Granady, která se má vdát a ten, kdo ji přivede, má dostat tři miliony. A tu dostává šéf bandy nápad a slibuje jej zítra uskutečnit. Nyní se však musí chystat večerní oslava. To se slaví přijetí Fragoleta do bandy, když se sem blíží četníci. Celá banda se ukryje a četníci nikoho nenajdou.

Na hranici Mantovy a Granady se usadí nový hospodský. Otevírá si Hospodu na hranici. První hosté jsou žebráci. Ale jsou to samozřejmě jen převlečení bandité. Ti se chtějí účastnit setkání obou delegací, tedy té z Mantovy a z Granady. Ovšem svým způsobem. Nejprve se tedy zbaví majitele hospody a jeho lidí. A to už je tu delegace z Mantovy. Vede ji baron de Campotasso. On i jeho suita je odsunuta do vinného sklepa a jejich šaty jsou jim pak odebrány. A již jsou zde i lidé z Granady. Převlečení bandité je přivítají, ale pak se to trochu zvrhne, a tak je nutno celou delegaci zajmout. A nyní je nejvyšší čas vypravit se tam, kde bude předána princezna. Místo ní to bude samozřejmě Fiorina.

A už jsme přímo v paláci, kde je celá delegace očekávána, a hlavně samozřejmě princezna, samotným princem. Ten netuší, že jeho pokladní skoro všechny státní peníze zpronevěřil. A začíná myslet na sebevraždu. A to už je delegace zde, samozřejmě jsou to zase převlečení bandité. A hned po příchodů Fiorina zjistí, že Mantovský princ je ten muž, kterému kdysi vyzradila, kdo je, ukázala mu mapu a cestu. Překvapení je oboustranné a zdá se, že bude veselo. Zvláště když má pokladník vyplatit ony tři miliony, které zpronevěřil, a bandité začnou krást hodinky. Do toho navíc přichází pravá delegace a pro bandity to vypadá velmi špatně...  Autor: Pitryx

režie:
František Filip
 
 
hraje:
Josef Abrhám (vůdce banditů Falsacappa), Ilja Racek (Barbavano), Dagmar Havlová (Fiorella, Falsacappova dcera), Oldřich Kaiser (Fragoletto, mladý sedlák), Petr Kostka (Domino), Václav Sloup (vychovatel Pablo), Jaroslav Mareš (bandita), Jaroslav Moučka (Pipo), Petr Haničinec (Pietro), Carmen Mayerová (princezna z Granady), František Němec (princ z Mantovy), Václav Postránecký (baron de Campotasso), Luděk Sobota (pokladník vévody mantovského), Petr Nárožný (kapitán Bramarbassa), Kateřina Macháčková (vévodkyně z Mantovy), Petr Štěpánek (granadský ministr Gloria Cassis), Ljuba Krbová (markýza z Mantovy), Stella Zázvorková (Pipova žena), Karel Augusta (Carmagnolla), Julie Jurištová (kuchtička), Jan Ježek (páže princezny z Granady), Taťjana Medvecká (Zerlina), Zuzana Šavrdová (Cincinella), Jana Bermanová (Bianca)
 
 
námět:
Henri Meilhac, Ludovic Halévy
 
 
scénář:
František Filip
 
 
kamera:
Jiří Kadaňka
 
 
hudba:
Jacques Offenbach
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zpěv:
Miroslav Frydlewicz (Falsacappa), Josef Heriban (Pietro), Jiřina Marková (Fiorella), Vratislav Kadlec (Fragoletto), Rudolf Jedlička (Domino), Jindřich Jindrák (vychovatel Pablo), Jaroslav Horáček (Pietro), Pavla Břínková (princezna z Granady), Miroslav Kopp (princ z Mantovy), Pavel Horáček (Bramarbassa), Jan Hlavsa (baron de Campotasso), Božena Effenberková (vévodkyně z Mantovy), Anna Bortlová (Zerlina), Dagmar Pecková (Bianca)
 
 
překlad:
Eva Bezděková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.