Duben
ohodnotit

Babí léto

Další název:
Autumn Spring
Rok:
2001
Délka:
95 minut
Premiéra v ČR:
27.9.2001
„O věčném snílkovi, který se odmítá smířit s údělem stáří a pro kterého je každý den báječnou příležitostí k novému dobrodružství“

Komentáře k filmu Babí léto

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 25
klasifikátor
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.5.2020
Hodně hořká komedie (až se   tohle slovo ani nechce   použít). Je to dobře   natočeno a perfektně   sehráno od tria Brodský,   Zindulka a Zázvorková.   Režisér Michálek nenatočil   mnoho lepších věcí.
SvoKar
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 22.10.2011
Rozhodně nemůžu upřít   herecké výkony, dokonce i   občasnou komiku, ale z filmu   padá spíš deprese, nebo   aspoň na diváka mého věku.   Divák ve věku postav to   možná bere jinak, jenže do   toho (a bohužel i obliby   tohoto snímku) mám ještě   daleko...
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 16.10.2008
Dle instrukcí jednoho z   předchozích příspěvků se   od teďka můžu považovat za   ignoranta. Protože scéna u   rozvodového soudu mě   nedojala. Pro mě to bylo   celé unavený, únavný a   unavující příběh, který   mi nic nedal. Každý velký   herec má svůj poslední   film, málokterému se ale   dostalo takové publicity. V   případě Babího léta je   podle mě medializace   nadhodnocená. A skládat ódy   na Vlastimila Brodského   (kterého si jinak vážím)   jenom proto, že to byl jeho   poslední film, se mi zdá   pokrytecké. Stejně tak   Český lev udělený ve stylu   "rychle ho musíme   ocenit, co kdyby brzo   zemřel". Sporadicky   zajiskřil jen herecký projev   Stelly Zázvorkové. Hm.
curil
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 22.4.2010
Od filmu jsem čekal daleko   více. Mám rád velice pana   Brodského, ale připadalo mi,   jako bych už všechno někde   ve filmu nebo v televizi   viděl. Zvláště různé   televizní projekty mi to   připomínalo. A celkově film   na mě působil spíš   takovým smutným dojmem.   Nemístné žertování o   konci života, a to mám rád   černý humor.
Pitryx
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 11.7.2019
Zpočátku taková skoro   komedie, ale pak se to zlomí   a na deprese to je úplně   super. Tedy jen když si ji   chcete ještě více   prohloubit. Je to škoda,   protože pak už to vůbec   není sranda, ale spíše k   pláči. Navíc mi jistě   prospívá každá zmínka o   tom, že za chvilku budu   „hore diferákom“. Ach jo,   ten život je ale svině. Co   dál napsat? Že nedávám   více právě kvůli té   druhé půli filmu, ale to   neznamená, že je špatná.   Právě naopak. Je tak hnusně   sugestivní, až to bolí. Au,   au.
green-tea
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 13.12.2020
Až na samou dřeň jdoucí   herectví ústřední trojice   Brodský-Zázvorková-Zindulka   v Hubačově hořkosladkém   příběhu o stáří,   životě a smrti. Hodně   smutný, ale citlivě podaný   film s dojemnou pointou,   okořeněný notnou dávkou   černého humoru. Asi ten   nejlepší o sklonku lidského   života.
Hortensie
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 7.7.2009
Jsem v rozpacích. Film Babí   léto ve mně nechal dost   rozporuplné pocity. Na jedné   straně je obrazem stáří,   výpovědí o plnění si   lidských tužeb, nesplěných   přání z mládí, nechybí   zde nostalgie i velmi smutná   realita v podobě nátlaku   syna a jeho rodiny, aby   staří rodiče uvolnili byt a   sami šli do domu s   pečovatelskou službou. Na   straně druhé si troufám   tvrdit, že celé zpracování   byť s dobrou myšlenkou je   dost nezáživné. Hodně   špatně je snímaný zvuk   (resp. postsynchron). Dialogy   jsou často takové bezbarvé,   jakoby jim cosi chybělo.   Celý příběh pak působí   dost nezáživně. Po   zvážení všech pro a proti   dávám průměrné   hodnocení, podložené   zejména mým obdivem k panu   Brodskému, paní Zázvorkové   a také k paní Kabátové,   jejíž role je sice malá,   ale je doslova perlou celého   snímku.
lucymat
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 5.7.2010
Už název napovídá, že   Babí léto nebude žádná   švanda. V přírodě toto   období slouží k   rozloučení s létem, v   lidské realitě se životem.   Depresivní vtípky občas   nefungují tak, jak by měly,   stejně tak herecká   spolupráce   "vedlejšáků". Ale   pohled na pana Brodského a   paní Zázvorkovou stojí za   to vydržet až do konce.
Omnibus
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 23.4.2014
„Vážená paní soudkyně.   Život s odpůrcem je hrozný.   Nechodí na pohřby, nepíše   kondolence a ze smrti si   dělá legraci! A ze   smutečních oznámení dělá   vlaštovky!“ Pan herec,   plachý tragéd i   melancholický komik Vlastimil   Brodský, svou životní rolí   dal naději a ukázal způsob,   jak se vzepřít depresi ze   stáří a nemohoucnosti. V   Babím létu se vydal koupit   zámek, pak se s noblesou   sobě vlastní uklonil a   zamával do publika. O rok   později si smířlivě řekl:   „Bylo to krásné a bylo   toho dost“, odešel ze   scény a tiše za sebou   zavřel dveře. Bylo   vytištěno jeho vlastní   parte a já jen doufám, že   někdo jiný, nějaký jeho   kamarád, známá z divadla   či jeho dávná láska vzali   to parte, udělali z něj   vlaštovku a pustili ji po   větru. Při tom zašeptali:   Leť, Bróďo, leť, ještě   naposledy a z té výšky si   vyhlídni nějaký krásný   zámek...
Yontalcar
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.5.2012
Novodobé české filmografii   popravdě moc neholduji.   Nevidím v ní nějaký   zvláštní přínos.   Většinou se natáčí   takové filmy, aby se   zalíbily, co nejširšímu   spektru publika. Stává se z   toho jakýsi náš národní   zvyk. Proto mě taky mile   překvapilo, že Babí léto   si na nic nehraje a nesnaží   se vetřít do divácké   přízně. Humor je zde   nenápadný až téměř   smělý, ale to propletení s   morbidností konce života je   podáno tak elegantně a s   nadhledem, že to působí   skoro až přívětivě. Téma   stáří a smíření se s   vyhlídkou smrti bylo   zfilmováno už několikrát,   ale dosud ještě ne tak   procítěně a pravdivě, jak   je tomu v případě Babího   léta. Sice do věku hlavních   postav mám hodně daleko, ale   díky silné empatii si   dokážu představit,   přiblížit i pochopit   různé situace. Zároveň mi   ale nezbývá než souhlasně   přikývnout na slova pana   Zindulky: ,,Člověk by měl   umřít mladej." Zní to   velice trpce, leč je tomu   tak. Stáří je období,   které v sobě nese hořkost   zmizelých dnů a   nenaplněných šancí.   Jediný lék, který na to   existuje, je právě černý   humor. S ním a lehkým   nádechem smutku snímek   získal vše potřebné k   tomu, aby se stal českým (i   když svým způsobem poněkud   nedoceněným) filmovým   klenotem.

P.S.:   Malá zajímavost na okraj.   Před měsícem, když jsem   jel vlakem do Prahy na   koncert, čirou náhodou jsem   si přisedl do kupé, kde byl   jeden z hereckých kolegů   pana Brodského. Samozřejmě   jsem neodolal a dal se s ním   do řeči. A po chvíli jsme   se dostali právě k panu   Brodskému. Dotyčný pan   herec mi nepřímo (a možná   i nevědomky) prozradil pravý   důvod úmrtí tohoto herce.   Podle něho pan Brodský   údajně spáchal sebevraždu   proto, že se nedokázal   smířit s tím, že ho   tvůrčí síly nadobro   opustily. Nevím, zda je tomu   doopravdy tak, ale je známo,   že mnoho umělců právě z   tohoto důvodu si sáhlo na   život. Berte to ale prosím,   jen jako námět k úvaze,   nikoliv k spekulacím!
lebowski
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 9.12.2004
Poslední a nejlepší film   V.Brodského.
Snape
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 1.7.2008
Nic moc to neni, Brodskeho mi   byloo az lito, jak utrpne   vypadal. Treba Vratne lehve   jsou mnohem smypatictejsi.
AcidBurn
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.6.2008
Tento film nemá v dnešní   době konkurenci, svými   kvalitami, realismem a   melancholií drtí Vratné   lahve i se Svěrákem na   prach. Takhle totiž vypadá   stáří, pane Svěráku. Film   je skvěle obsazen a triu   Brodský, Zindulka,   Zázvorková nelze nic   vytknout. Jen více podobných   filmů.
bouncer
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.9.2003
Babí léto
A pak že se v Čechách   netočí kvalitní   filmy...chtěl bych mít   stejné staří jako v této   idilické komedii
artcrime
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 24.2.2005
prilis melancholicka komedie   usita namiru panu brodskymu   narozloucenou
basi
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 31.5.2007
Sladkobolný film ve, kterém   excelují přední čeští   herci.Vlastimil Brodský jako   stárnoucí pan Hána   ukazuje,že stáří jde brát   s humorem a nadhledem.Ve   vedlejších rolích mu   zdatně sekundují Stella   Zázvorková jako jeho   realisticky smýšlející   manželka,která chodí   uklízet jejich vlastní hrob   a šetří na pohřeb.A   neméně skvělý je i   Stanislav Zindulka jako   Hánův kamarád, který je   pro každou špatnost.   Vlastimil Brodský zase   ukázal, že je pan herec.
ondrech
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 5.11.2008
Paráda! Brodský,   Zázvorková, Zindulka hrají   prostě nádherně.   Příjemná komedie o   stáří, která nenudí a   kamera, obzvláště v   metru(Rajská zahrada mě tak   nadchla, že jsem se tam musel   jet při návštěve Prahy   podívat) a konec v balóně.
alus
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.2.2008
Je to především herecký   koncert Zázvorkové a   Brodského. Scéna z   rozvodového soudu je   kouzelně dojemná. Film o   starých lidech, který musí   bavit i mladé.
Tatule
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.11.2007
Brodský a Zázvorková   předvedli herecký výkon par   excellence. Michálkova volba   těchhle dvou herců byla   skutečnou trefou. I když v   zásadě nemám nic proti   hereckému umění pánů   Zindulky či Vetchého,   dělali co mohli, ale přesto   se stávají vedle obou   hlavních protagonistů nutně   pouhými statisty. Koho   nedojalo alespoň rozvodové   stání dědečka a babičky   Hánových, je ignorant :)
insomniac
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.9.2007
Takto by mala tragikomédia   podľa mňa vyzerať - smiech,   trochu smútku, výborný   scenár, výborní herci a to   všetko spolu skvele uvarené   dokopy. Pán Brodský s pani   Zázvorkovou sú skvelí a   Česi majú opäť o jeden   vynikajúci film viac.
kedar6
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 16.5.2007
Vlastimil Brodský a Stela   Zázvorková se sešli ve   vynikající hořkosladké   komedii, ve které chce   V.Brodský ukázat, že   stáří není ničím, co by   nás mělo omezovat a svazovat   konvcencemi a že i stří   lidé mohou mít užasný   současný humor. Herecké   výkony všech aktérů,   včetně pana Zindulky jsou   vynikající!
Melory_Nox
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.6.2006
Jaký to bude, až budem   starý?...
Dexfree
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.4.2007
Film je jemný a natočený   velice mile. Herecký výkony   jsou na jedničku s   hvězdičkou... tenhle film   zahřeje na duši. Opravdu   "Labutí píseň"   úžasného a   nenahraditelného pana   Brodského.
Kangarooh
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.11.2012
Výborný český film s   vynikajícím Vlastimilem   Brodským a Stelou   Zázvorkovou.Tento film jsem   viděl již několikrát,a   vždy mě dokáže příjemě   a upřímě rozesmát,ale i   vyvolat soucit a dojetí.
jirmo
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 7.12.2008
Ale jo!
Čekal jsem to sice   lepší,hlavně když tam   hráli p.Brodský a   p.Zázvorková.Nakonec se na   to dalo koukat.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih38586minih38586Paměť stromů (2003) [TV seriál] 
Paměť stromů n
minih35412minih35412Pán prstenů: Návrat krále (2003) 
The Lord of the Rings: The Return of the King n
minih16928minih16928Pretty Woman (1990) 
Pretty Woman n
minih12313minih12313Městem chodí Mikuláš (1992) 
Městem chodí Mikuláš n
minih6542minih6542Dobrodružství barona Prášila (1988) 
The Adventures of Baron Munchausen n
minih13678minih13678Návštěvníci (1993) 
Les visiteurs n
minih25465minih25465Big Lebowski (1998) 
The Big Lebowski n
minih180705minih180705Friendsgiving (2020) 
Friendsgiving n
minih155884minih155884Plán B (2016) 
Plan B: Scheiß auf Plan A n
minih52171minih52171Mrtvé oči Londýna (1939) 
The Dark Eyes of London n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... na houbách

17:00 - 17:30

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

10 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

30 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10