Duben
ohodnotit

Baader Meinhof Komplex

Der Baader Meinhof Komplex

Rok:
2008
Délka:
150 minut
Premiéra v ČR:
9.4.2009
„Cílem mladých radikálů je "lidštější" společnost.“

Obsah filmu Baader Meinhof Komplex

 
Píše se rok 1967 a významná levicová novinářka Ulrike Meinhofová píše o smrti nevinného studenta, kterého policie zastřelila při krvavých demonstracích v Západním Berlíně. Je šokována přístupem vlády a výkonné moci. Když si uvědomí, že její manželství je u konce, odstěhuje se se svými dětmi do Berlína a angažuje se v protikapitalistickém studentském hnutí. Silně na ni zapůsobí čin Gudrun Ensslinové a Andrease Baadera, kteří na protest proti vietnamské válce zapálí obchodní dům. Brzy jsou však vypátráni a zatčeni. Meinhofová, která přeruší veškeré vazby s dosavadním životem, a dokonce opustí své dvě děti, píše do novin obhajoby jejich činu....
 
Související odkaz
 
RECENZE: Baader Meinhof Komplex je výtečný thriller se spornými hrdiny

Jistým způsobem se německý film Baader Meinhof Komplex podobá americké Valkýře. V obou se výseč z dějin Německa líčí seriózně, až opatrně, pokud jde o fakta, dobové pozadí i výklad událostí. Pečlivé rekonstrukce odlišují dva rozdíly: Baader Meinhof Komplex má výraznější thrillerový styl a spornější hrdiny, byť sympatie k nim umně schovává. číst dál

Hodnocení: 70 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Uli EdelUli Edel  
hraje:
Moritz BleibtreuMoritz Bleibtreu.....Andreas Baader [36]   
Jan Josef LiefersJan Josef Liefers.....Peter Homann [43]   
Martina GedeckMartina Gedeck.....Ulrike Meinhof [46]   
Bruno GanzBruno Ganz.....Horst Herold [67]   
Johanna WokalekJohanna Wokalek.....Gudrun Ensslin [33]   
Hannah HerzsprungHannah Herzsprung.....Susanne Albrecht [26]   
Alexandra Maria LaraAlexandra Maria Lara.....Petra Schelm [29]   
Simon LichtSimon Licht.....Horst Mahler [41]   
Nadja UhlNadja Uhl.....Brigitte Mohnhaupt [35]   
Daniel LommatzschDaniel Lommatzsch.....Christian Klar [30]   
Stipe ErcegStipe Erceg.....Holger Meins [33]   
Vinzenz KieferVinzenz Kiefer.....Peter-Jürgen Boock [29]   
Joachim Paul AssböckJoachim Paul Assböck.....Günther Scheicher [42]   
Hannes WegenerHannes Wegener.....Willy Peter Stoll [27]   
Niels-Bruno SchmidtNiels-Bruno Schmidt.....Jan-Carl Raspe [32]   
Sebastian BlombergSebastian Blomberg.....Rudi Dutschke [35]   
scénář:
Bernd EichingerBernd Eichinger  
Uli EdelUli Edel  
námět:
Stefan AustStefan Aust.....stejnojmenná kniha (1985) a konzultace [61]   
hudba:
 Deep Purple Deep Purple  
Florian TessloffFlorian Tessloff  
Peter HinderthürPeter Hinderthür  
Stefan BuschStefan Busch.....dodatečná   
kamera:
Rainer KlausmannRainer Klausmann  
střih:
Alexander BernerAlexander Berner  
trailer
Distributor v ČR:
Bontonfilm Česká republika
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazykové verze:
německá, anglická, švédská, francouzská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno, s titulky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Baader Meinhof Komplex >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

mikee007
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.3.2018
V poslední době
mohu na německou kinematografii, kdysi tak   strašlivou, pět jenom ódy.
Baader Meinhof   Komplex je brilantní, velmi naturalisticky   natočený thriller, bez slabších míst.   Mrazivosti mu dodává právě fakt, že vše je   natočeno podle skutečných událostí z přelomu   šedesátých a sedmdesátých let minulého   století.
Sotva se německý národ trochu   vzpamatoval z toho, že ho všichni nenávidí   kvůli Hitlerovi, už se v jeho řadách objevily   další bezcitné zrůdy. Levicoví anarchisté   Andreas Baader, Ulrike Meinhofová a jejich parta   zabijáků.
A právě o tom, co stálo za vznikem   této rudé frakce a jak se německým   pořádkovým složkám podařilo tento problém   vyřešit vypráví tento 150 minut dlouhý   snímek, u kterého se ale, a to mi věřte, nudit   rozhodně nebudete.
Krom režiséra bych rád   ocenil též většinu herců v hlavních rolích   a výtečnou kameru.
mat.ilda
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.11.2015
Jak to tak vidím, každá generace vedla nějaký   ten protest, jen my nakupujeme... Vlastně není o   co stát, zápal bývá nebezpečný zvlášť ve   formě epidemií, lehce způsobí nejednu   oxymórní situaci, která vám dokáže, že   nejste lepší než ti, na které jste chtěli   káravým prstem (posléze káravou detonací)   ukázat. Autentickou akční kamerou dotvrzená   divoká léta radikální, která podcenila   hlášku o psu, který štěká... prý nekouše.   RAF!
thejduk
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 26.4.2014
Docela jsem schopen pochopit, že tento film   získal nominaci na Oskara. Nemusím být   přívržencem ani stávajících vlád ani   teroristů, prostě pravda není jen na jedné   straně. Oslavovat jen teroristy jako jediné   spravedlivé je nelze a schvalovat jejich činy   už vůbec ne. Jako filmové dílo hodnotím film   velmi vysoko, Zobrazuje dost realisticky vznik RAF   a boj hlavně německé policie proti nim.   Nechápu sice, jak se mohli ve vězení teroristé   scházet, ale třeba to v německém vězení je   možné. Vysoce hodnotím i zachycení zásadních   události - válku ve Vietnamu, mnichovská   olympiáda, únos průmyslníka Schleyera a proto   jsem ochoten vydržet i více než dvouhodinovou   délku filmu. Více takových filmů - jen ne   takovou skutečnost.
FLA
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.11.2011
RAF nebyly žádný ořezávátka a byla to krutá   banda schopná všeho! Film je stylově natočen,   úplně jste v těch letech kdy se odehrává.   Líbily se mě herci, drsná akce, kamera.   Znepokojující a reálný pohled na krvavé   řádění této organizace v Německu v 60. - 80.   letech.
slajd
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.5.2011
Jednoznačně jeden z nejlepších a   nejpreciznějších filmů z německé produkce.   Film podávající jedno z nejtěžších období   v Německu. I přes dvě a čtvrt hodiny je celý   film strhující a pro diváky naprosto   originální a nečitelný.
Pjotra108
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.11.2010
Naprosto výborný! Jsem unešená, i když to   trvalo 2 hodiny a některý závěrečný záběry   v celách mě ubíjely. Ale perfektní   rekonstrukce událostí a navíc mě příjemně   překvapilo, jak jsou protagonisti podobní svým   postavám. Nedá se tomu nic vytknout, prostě   super.
Zimmy871
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.9.2010
Pro me jeden z nejlepsich filmu, ktere Nemecko   mohlo kdy natocit. Ale nikdy jsem nenasel smysl   existence te skupiny. Komunisti v zapadnim   Nemecku? Tak kdyz se jim tak nelibilo tak proc   nesli do Vychodniho? Aha, ja zapomnel, ve   vychodnim by nemohli krast zbrusu nove porsche a   kourit zahranicni doutniky. Mam takovy poit, ze   reziser chtel misty zachytit i jejich stupiditu   jako napriklad kdyz tam mel nejakej typ projev s   tim, ze Americani vyuzivaji Nemecke pristavy k   zasobovani jednotek ve Vietnamu. Asi jsem usnul   pri zemepise, kdyz se probihalo poloha Vietnamu,   ale myslim si, ze lezi u ticheho oceanu a   Americani meli mnohem blizsi zakladny, ne? Pro   jednoznacne dosti emotivni snimek. ani vterina me   nenechala klidnym.....
Furat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 28.10.2009
Doporucuji
Film hodne zajimave mapuje jednu ze smutnych dejin   zapadniho Nemecka. Ukazuje zcela jasne, ze mezi   levicovym partyzanem, vrahem a islamskym   teroristou neni zadny rozdil, ideologie je proste   jen zaminka. Vyborne natoceny film ukazujici i   autenticke zabery z te doby, urcite je dobre ho   videt.
Neurosis
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 22.7.2009
Když jsem na tento film šel do kina něvěděl   jsem přesně na co jdu jestli na dokument , drama   nebo dokumentární drama, ale film mě naprosto   nadchl. Skvěle prolnul autentický dokument s   krimi dramatem a zase obráceně.Film má spád a   alespoň pro mne má i informativní hodnotu o   době o které moc nevím. Od dob Experimentu   další parádní Německý film.
Chrustyn
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.6.2009
Zatímco v roce 68 Českou republiku   "přátelsky" navštívil Sovětský   svaz pomocí tanků v sousedním Německu   probíhala řada protestů zaměřující se   převážně na zbytečnou válku ve Vietnamu. A   právě tato doba protestů a nespravedlnosti   pomohla ke vzniknu teroristické skupiny RAF. O   této skupině natočil režisér filmu   "Děti ze stanice Zoo" do detailu   přesný, zajímavý a hlavně výborný snímek.   Vše co se ve filmu odehrává vychází z   přesných historických reálií a díky této   přesnosti a režisérské preciznosti se z filmu   stává takřka dokumentární zážitek. Všechny   akce, které ve filmu skupina provede vypadají   naprosto reálně a když se ve filmu střílí   nebo něco vybuchuje opravdu to vypadá, že se   střílí a že to bouchá. Autentičnosti   dopomáhá i fakt, že převážná část   hereckého obsazení se skládá z neznámých ale   velice dobrých herců. Ostatní aspekty jako   hudba, kamera a převážně režie, také   fungují na výbornou a jediné co trochu kazí   výsledný dojem je stagnující kvalita filmu,   kdy se dokonalé scény střídají se scénami   slabšími. To je však malá piha na kráse této   strhující a zábavné lekce dějepisu.   Nejlepší německý film co jsem viděl.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih11492minih11492Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) 
Limonádový Joe aneb Koňská opera n
minih176569minih176569Základna (2019) 
The Outpost n
minih7225minih7225E.T. - Mimozemšťan (1982) 
E.T. The Extra-Terrestrial n
minih54481minih54481Pamětnice (2009) 
Pamětnice n
minih44056minih44056Zombi Holocaust (1980) 
La Regina dei cannibali n
minih5618minih5618Četník ve výslužbě (1970) 
Le Gendarme en Balade n
minih24710minih24710Svatej z Krejcárku (1969) 
Svatej z Krejcárku n
minih41351minih41351Supervulkán (2005) [TV film] 
Supervolcano n
minih21716minih21716Únos (1997) 
Breakdown n
minih116661minih116661Horalové (1980) 
The Mountain Men n


Hodnocení:n12345678910
Baader Meinhof Komplex (2008)Baader Meinhof Komplex (2008)Baader Meinhof Komplex (2008)Baader Meinhof Komplex (2008)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376382
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann