Astenický syndrom (1989)

Astenický syndrom (Astěničeskij sindrom)
52.9 %
 
 

Astěničeskij sindrom

Další název: Астенический синдром; Astenicheskiy sindrom

    Žánr: drama / společensko-kritický
    Země: SSSR
    Premiéra v ČR: 15.4.1998        
    Délka: 153 min.
Dva příběhy o rozkladu osobnosti pod vlivem tíživé reality, která dokáže proměnit normálního člověka v neadekvátního jedince. Syrová freska o stavu sovětské společnosti v období bující perestrojky získala Zvláštní cenu poroty na Berlinale (1990) a patří k nesporným vrcholům světové kinematografie.
Režisérčin zrestaurovaný opus magnum, jehož název označuje neadekvátní psychické chování, je klinicky přesnou diagnózou společnosti v období perestrojky. Důmyslnou fresku „přestavované“ doby tvoří dva volně propojené příběhy: jednak černobílé drama o lékařce, která právě pochovala milovaného muže a bolestivá ztráta ji odsuzuje k agresi vůči pokryteckému okolnímu světu, jednak barevně natočený příběh učitele, který se touží věnovat literatuře, ale v nové, neklidné době se nedokáže koncentrovat a na projevy znepokojivé reality reaguje „mrtvolným spánkem“. Alegorickou rovinu filmu Muratovová prolíná drsnými naturalistickými záběry, jejichž nesnadné sledování vykoupí hluboká divácká reflexe. Ačkoli v době dokončení filmu už v Sovětském svazu cenzura de jure neexistovala, snímek nedostal kvůli kontroverzní finální scéně povolení k distribuci. Na Berlinale, kde získal Zvláštní cenu poroty (1990), tak musel být nelegálně vyvezen přes Pobaltí.
Kamila Dolotina
MFF Karlovy Vary 2015

režie:
Kira Muratova
 
 
hraje:
Sergej Popov (Kolja), Olga Antonová (Nataša), Natalja Buzko (Máša-bruneta), Galina Zachurdajeva (Máša-blondýna), Alexandra Svenská (učitelka), Pavel Poliščuk (Junikov), Natalja Ralleva (matka), galina Kasperovičová (Koljova žena), Viktor Aristov (ředitel školy), Nikolaj Semjonov (psychiatr), Naděžda Popovová (žena ve vlaku), Oleg Školnik
 
 
scénář:
Kira Muratova, Sergej Popov, Alexandr Čornych
 
 
kamera:
Vladimír Pankov
 
 
výprava-architekt:
Oleg Ivanov
 
 
kostýmy:
M. Brodkina
 
 
střih:
Valentina Olejnik
 
 
zvuk:
Jelena Děmidovová
 
 
vedoucí produkce:
Naděžda Popovová, Gegam Taščan
 
 
titulky-česká verze:
Jana Klusáková (Linguafilm)
 
 
dramaturgie:
N. Někrasova
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.