Alenka v zemi zázraků (2018)

Alenka v zemi zázraků
50 %
 
 
    Žánr: poetický / rodinný
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 8.2.2018        
    Délka: 110 min.
Explikace:

Poetické vyprávění malé dívky, která jako Alenka v říši divů putuje krajinou svého dětství jako kouzelným labyrintem a pozoruje a zaznamenává svět. Sny a realita se jí prolínají a vykreslují skrze její rodinu a svět slavností, kterými doslova protančí svým fantazijním viděním světa. Před očima jí ožívají tajuplné a legendární postavy Malého Prince, Jana Nepomuckého, Pražského Jezulátka, Anděla a dalších - na Malé Straně a v okolí Karlova mostu a také v Itálii, kde v kraji své babičky prožije kouzelné zážitky na karnevalu v Benátkách. Alence odejde její vysněný kamarád a s ním jí zemře její dětství. Pomocí „zázračné“ koule najde za zrcadlem střed labyrintu své duše a vzkřísí se do dospělosti.
Alenka v zemi zázraků je osobitou parafrází známé Alenky v říši divů.
Film je natočen podle stejnojmenné knihy autorky Jany K.Studničkové.

Poetický film pro celou rodinu, který vypráví o vzpomínkách dívky, která jako Alenka v říši divů putuje krajinou, ale v tomto příběhu krajinou svého dětství a pozoruje svět, který se jí jeví velmi fantastický. Své místo v něm má Malý Princ, Pražské Jezulátko, svatý Jan Nepomucký, Anděl a další postavy, které jí životem provázejí. Divák uslyší ve filmu Alenčin hlas již dospělé dívky čtoucí ve svých vzpomínkách jako v deníku, který akcentuje slavnosti a slavení v průběhu roku a svátosti v průběhu života: narozeniny, Dušičky, svatý Mikuláš, Vánoce, Silvestr, karneval, křest … a které jí směrují ke středu labyrintu své duše ke svému srdci, až na práh dospělosti, kdy se jí ztratí, odejde nebo zemře … její vysněný kamarád, který je takovým Malým Princem a jejím průvodcem a rádcem v její dušince. Alenčiným pověstným červeným klubkem a Ariadninou nití je její skleněná koule jako vesmír a zároveň planetka, či molekula jejího vnitřního světa. Jejím častým cílem jsou Benátky – snové město plovoucí na moři – symbolu nevědomí a z něj se vynořující karnevalové oslavy. Tam putuje s ukrajinským dědou (Bolek Polívka) ve své fantazii, pomocí jeho obrazů jako oken do jiných světů, pak s italskou babičkou (Veronika Žilková) na karneval a nakonec jako dospělá.

Ve filmu hrají také Jiří Dvořák, Jana Pidrmamová jako Alenčiny rodiče, Simona Postlerová jako babička Míca, Tereza Taliánová jako Alenčina sestra a další.

režie:
Jana Studničková, Otakáro Maria Schmidt
 
 
hraje:
Viktorie Stříbrná (Alenka), Bolek Polívka (ukrajinský děda), Veronika Žilková (italská babička), Jiří Dvořák (táta), Jana Pidrmanová (máma), Tereza Taliánová (Alenky starší sestra Michaela), Simona Postlerová (babička Míca), Mikuláš Matoušek (Pražské Jezulátko, Malý Princ), Jana Studničková (Dospělá Alenka, Panna Maria, Andělka), Otakáro Maria Schmidt (Renato), Michaela Studničková (teta), Jana Zvoníčková (sousedka a hokynářka), Adéla Stodolová (učitelka), Miroslav Herold (Jan Nepomucký, kněz), Petr Talián (kmotr), Marek Levíček (spolužák), Matěj Nechvátal (čert), Veronika Jílková (kmotra)
 
 
námět:
Jana Studničková (podle vlastní knihy Alenka v zemi zázraků)
 
 
scénář:
Jana Studničková, Otakáro Maria Schmidt
 
 
kamera:
Marek Jícha
 
 
hudba:
Jana Studničková (hudební režie), Vojtěch Komárek, Zdeněk Pololáník, Antonín Dvořák, Jan P. Muchow
 
 
kostýmy:
Jana Studničková, Daniela Chrastilová, Jana Truxová, Veronika Jílková, Jitka Taliánová, Veronika Žilková
 
 
střih:
Jana Studničková
 
 
zvuk:
Ladislav Greiner (a mix)
 
 
výtvarník:
Jana Studničková (výtvarná koncepce), Otakáro Maria Schmidt (výtvarná koncepce)
 
 
mluví:
Jitka Ježková (vypravěčka)
 
 
II. kamera:
Jiří Strnad
 
 
masky:
Jan Špilar, Iveta Jiřičková, Jana Studničková, Veronika Jílková, Martina Rodová, Jarka Kostková
 
 
asistent kamery:
Jiří Strnad, Josef Jícha
 
 
pomocná režie:
Jana Zvoníčková
 
 
fotograf:
Josef Řezníček, Daniela Chrastilová, Jana Studničková
 
 
spolupráce:
Michal Čeliš (Dron)
 
 
výkonný producent:
Otakáro Maria Schmidt
 
 
producent:
Otakáro Maria Schmidt, Jan Mrzena (JesuPrague Film)
 
 
asistent zvuku:
Martin Stýblo
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.