Duben
ohodnotit

Lidice

Další název:
Lidice
Rok:
2011
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
2.6.2011
„Opravdu si myslíte, že znáte příběh Lidic?“

Obsah filmu Lidice




 
Příběh Lidic je příběhem obyčejných lidí, kteří se absurdní náhodou připletli do cesty "dějinám". Tvůrci nejdou cestou klasického válečného filmu, tragédii přiblíží skrz mezilidské vztahy, a to zejména lásku, která stojí na počátku celého příběhu.

Ne každý ví, že událost, jež otřásla celým světem, začala jako příběh obyčejného sukničkáře. Václav Fiala se zamiluje do Aničky ze Sudet, doma ho však čeká těhotná žena. Dopis, ve kterém Aničku lživě informuje, že "něco" podnikl a musí do ústraní, poslouží krátce po atentátu na Reinharda Heydricha jako záminka k vyhlazení Lidic. Skutečnou událostí je inspirovaný také příběh druhého hrdiny...
 
Související odkazy
 
Rozhovor: Adam Dvořák

Také producenta filmu Lidice jsme se před premiérou zeptali na několik otázek, abyste se o celém projektu dozvěděli více... číst dál

 
 
RECENZE: Lidice si zaslouží plná kina. Mají v sobě pokoru i odvahu

Dodnes mám v hlavě vzpomínku na křehký Kousek nebe, jímž se režisér Petr Nikolaev vypořádal s tématem komunistických křivd. Nyní se podobně intimně a bez nadsazených gest popasoval s traumatem jménem Lidice. Kousek nebe prošuměl kiny téměř nepovšimnut. Snad Lidice potká lepší osud. číst dál

Hodnocení: 80 %

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Petr NikolaevPetr Nikolaev  
hraje:
Karel RodenKarel Roden.....František Šíma [48]   
Zuzana BydžovskáZuzana Bydžovská.....Anežka Šímová [49]   
Roman LuknárRoman Luknár.....Vlček [45]   
Zuzana FialováZuzana Fialová.....Marie Vaňková [36]   
Veronika Khek KubařováVeronika Khek Kubařová.....Anička [23]   
Ondřej NovákOndřej Novák.....Karel Šíma [25]   
Marek AdamczykMarek Adamczyk.....Václav Fiala [23]   
Jan BudařJan Budař.....kasař Petiška [33]   
Mariusz OsmelakMariusz Osmelak.....Kowalski [50]   
Adam KubištaAdam Kubišta.....Eda Šíma [24]   
Bořík ProcházkaBořík Procházka.....farář Štemberka [80]   
Norbert LichýNorbert Lichý.....starosta [46]   
Robert NebřenskýRobert Nebřenský.....bachař Kučera [47]   
Jan VondráčekJan Vondráček.....bachař Zeman [44]   
Miroslav HanušMiroslav Hanuš.....bachař Zvolský [47]   
Sabina RemundováSabina Remundová.....farská Tonička [38]   
scénář:
Zdeněk MahlerZdeněk Mahler  
Alice NellisAlice Nellis.....spolupráce [40]   
námět:
Zdeněk MahlerZdeněk Mahler.....novela Nokturno [82]   
hudba:
James HarriesJames Harries  
Karel HeřmanKarel Heřman  
Michal HrůzaMichal Hrůza  
kamera:
Antonio RiestraAntonio Riestra  
střih:
Adam DvořákAdam Dvořák  
dvd obal trailer
Oficiální stránka:
www.filmlidice.cz/
 
 
Distributor v ČR:
Bioscop
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Lidice >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.3.2021
No a když už jsem v tomto období tak ještě   jednou. Tenhle film je ještě náročnější a   dlouho jsem ho vůbec komentovat nechtěl. Budu   tedy stručný. Filmařsky je to dobrá práce a   je k vidění i několik opravdu výborných   výkonů ale způsob interpretace těchto   událostí je pro mě prostě zcela   nepřijatelný!!!
radegaster
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 14.3.2021
Genocida
Lidice ,symbol nacistické perzekuce v období   Protektorátu.Heydrichiáda vrcholí,Němci   požadují odplatu za smrt kata českého národa   bez ohledu na to jestli je někdo vinen v této   věci nebo ne.Takové nosné téma. Je o tom tento   snímek? Ani omylem.Sledujeme příběh děvkaře   a opilce který si toto období odsedí v base ve   společnosti a za dohledu českého četnictva ,Po   propuštění se vrátí do "nikam" kde   spytuje svědomí s flaškou v ruce.Tohle mají   být Lidice?Drama lidských osudů smrsknuté do   alkoholické marnosti.Pokud by tuhle filmovou   zoufalostt vyprodukovali za velkou louží, tak by   mě to ani neudivilo. Natočit takový paskvil o   vlastních dějinách? Styďte se pane   Nikolaeve.Přepálená stopáž, minimum faktů a   způsob vyprávění je vlastně jen tak na efekt   zabalený do kulis Lidic o zcela jiném snímku.
Jarda.ftr
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 25.1.2020
Překvapivá slabota zabývající se spíš   určitou psychologií, ale absolutně vůbec   neukazující skutečnou obrovskou tragedii Lidic   spáchanou fašistickými tyrany. I tak by ovšem   film měli vidět všichni ti co odporně špiní   český národ v té hnusné frašce na německou   politickou objednávku Habrmanův mlýn. Jsou zde   špinění naši předkové, kteří prožili   všechna ta příšerná, zvrácená, dloholetá   zvěrstva fašistů včetně udavačů a vrahů z   řad sudeťáků(zajímavé, že se o tom ve   svobodě nesmí mluvit) , která snad ani filmově   nejdou vyjádřit. Dnes už je např. doloženo,   že lidické děti nebyly dány na převýchovu,   ale faěisté je vozili v uzavřené korbě   náklaďáku kam vyvedli výfukové plyny, které   děti ve věku 2 - 16 let postupně krutě   otrávily. V té psychlogii přeživšího   jediného muže by se tyto krutosti určitě   nestratily. Pro názornost mohu doporučit   FRANCOUZSKÝ film s Pierem Noiretem v hlavní roli   s názvem Stará puška.
argenson
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 28.7.2019
Lidice jsou strašně silnej příběh, kterej   toho nepotřebuje moc, aby na plátně zaujal.   Tím spíš zamrzí absence trochu   propracovanějších dialogů. Výborná Zuzana   Bydžovská, standardní Karel Roden. Pro mě   především objevnej případ Františka Saidla,   jehož story jediného přeživšího muže z   Lidic, co byl po válce společensky nežádoucí,   má grády.
muf.supermuf
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 28.2.2017
Vynikající film
Mě se film velmi líbil a rozhodně mě nijak   neurazil ani nepohoršil. Podle místních   obyvatel nových Lidic je film historicky velmi   věrný, co se týče událostí i jednotlivých   postav. Ve filmu Anička Maruščáková měla do   Lidic k Horákům přinést knoflík. To se prý   ale ve skutečnosti nestalo. Jinak je vše velmi   věrné. Některé scény, například ta z   masakru lidických mužů, jsou ztvárněny podle   fotografií.

Problém s podobnými notoricky   známými tématy, které jsou zdrojem naší   národní hrdosti, je ten, že si do příběhů   každý projektuje své vlastní představy.   Každý má velmi přesné představy o tom, jak   by měl film vypadat, ale film může být jen   jeden. :)

Na to že jde o dramatickou adaptaci   je film historicky velmi přesný, herecky,   dramaticky i řemeslně dobře zpracován. Já byl   spokojen.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.2.2017
Mně osobně se to zdálo zbytečně balené do   jiného příběhu. A herci se mohli snažit, jak   chtěli. Zatím jsem to viděl dvakrát, takže je   možné, že to zkusím i potřetí. Film má   totiž dost silných okamžiků a scén, ovšem   tyto jsou nacpány do půl hodiny filmu. Možná   měla být ta stopáž kratší.
dobes.pavel
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 8.6.2015
Lidice
Vynikající filmové zpracování možná vůbec   nejhorší hrůzy, která se kdy odehrála v   našich končinách. Příběh vypálení Lidic je   zde velmi pěkně fakticky popsán a jeho   atmosféra je působivá. Zejména scéna, kdy   jdou mladí muži na popravu, je hodně silná. Co   se týká vyznění filmu, tak nemám výhrady.   Moc se mi nelíbil samotný atentát na Heydricha.   Ta scéna byla trochu odbytá a vypadala spíše   směšně.
1cover
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 11.6.2014
Tenhle film mi totálně zkazil náladu! Konec,   tečka. Nemá smysl to dál   rozebírat......................
Frolíček
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.6.2014
Chvíli mi trvalo než jsem se k Lidicům   odhodlala. Právě proto, že jsem čekala, že se   tvůrci budou soustředit na hrocení známých   tragických událostí a rodinný příběh bude   někde v druhém plánu. Režisér Petr Nikolaev   měl možnost zvolit si tuto jednodušší cestu a   klást důraz na tragédii jako takovou. Avšak na   malém prostoru jedné rodiny ukázal v jakém   kontextu jí dokážou zasáhnout historické   události. Sice si původně tuto cestu vybrala   Alice Nellis díky panu Mahlerovi, ale tím spíš   je dobře, že jí od tohoto záměru Petr   Nikolaev neutekl. Takže samotná likvidace   vesnice dostala poměrně málo prostoru a byla   pojata účelně a rychle, na emoce se tlačilo   hlavně v případě likvidace dětí.
V druhém   plánu, vlastně v prvním, samotný příběh   rodiny je nosným příběhem, Karel Roden odvedl   svůj obvyklý standard, který je v porovnání s   ostatními nadstandardem, jeho počáteční   scéna se Zuzanou Fialovou docela drsná na film   začínající v osm večer na ČT1. Dále   vybočuje Zuzana Bydžovská a Roman Luknár,   mladíci a mladice dost naivní všichni, což v   dnešním kontextu se to soudí, ale kdyby tehdá   člověk věděl. Trocha zbytečné stylizace   (králíci), pro mě spíš rušivá. Poválečná   tryzna jasně naznačovala jak svým způsobem   bude tragédie Lidic využívána a zneužívána.
thejduk
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 9.6.2014
Prostě jen ten film vidět - to nejde. Příliš   patosu, proč nebyl film natočen černobíle,   proč neměl film premiéru v roce 2012 a takhle   by se dalo ptát na spoustu věcí. Podle mne se z   tohle filmu dělá film - modla, stejně jako z   Hořícího keře, ten mi však připadá o něco   lepší myslím si, že zase tak mimořádný   není, ale to je možná jen můj dojem, ano,   zaujal mne, ale ...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih22197minih22197Večer tříkrálový (1996) 
Twelfth Night n
minih28567minih28567Těžce zamilován (2001) 
Shallow Hal n
minih14915minih14915Okouzlená (1942) 
n
minih20204minih20204Šílený Max 3 (1985) 
Mad Max Beyond Thunderdome n
minih15757minih15757Petrolejový princ (1965) 
Der Ölprinz n
minih49312minih4931212 kol (2009) 
12 Rounds n
minih5572minih5572Červená řeka (1948) 
Red River n
minih44896minih44896Na vlastní nebezpečí (2008) 
Na vlastní nebezpečí n
minih32958minih32958Roky prelomu (1989) [TV minisérie] 
Roky prelomu n
minih37896minih37896I ve smrti sami (2004) [TV minisérie] 
I ve smrti sami n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Smrtihlav (2017)

 Smrtihlav (2017)
Smrtihlav n
HHhH
Žánr: historický / životopisný / válečný
Země: Francie / Velká Británie / Belgie / Spojené státy americké
Režie: Cédric Jimenez

(pokračování)

Anthropoid (2016)

 Anthropoid (2016)
Anthropoid n
 
Žánr: historický / válečný / thriller / životopisný
Země: Velká Británie / Česká republika / Francie
Režie: Sean Ellis

(spin-off)

Operace Silver A (2007) [TV film]

 Operace Silver A (2007) [TV film]
Operace Silver A n
 
Žánr: drama
Země: Česká republika
Režie: Jiří Strach

(spin-off)

Sokolovo (1974)

 Sokolovo (1974)
Sokolovo n
 
Žánr: válečný / historický / drama
Země: Československo / SSSR
Režie: Otakar Vávra

(remake)

Lidice (1965)

 Lidice (1965)
Lidice n
 
Žánr: dokument
Země: Československo
Režie: Pavel Háša

(spin-off)

Atentát (1964)

 Atentát (1964)
Atentát n
 
Žánr: válečný
Země: Československo
Režie: Jiří Sequens

(spin-off)

Lidice (1942)

 Lidice (1942)
Lidice n
 
Žánr: dokument
Země: Československo


(spin-off)

Lidická svatba Jaruš a Fialy - Fiala a Karel v kapele, v popředí patnáctiletý Toník:  Marek Adamczyk, Ondřej Novák, Ondřej HavelNatáčení v Terezíně - Růženka, Anežka a Tonička: Anna Kratochvílová, Zuzana Bydžovská, Sabina RemundováFrantišek Šíma v bývalých Lidicích -  Karel Rodenze soudu s Františkem Šímou -  Karel s maminkou Anežkou -  Ondřej Novák, Zuzana Bydžovská
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190568
Osobností: 697849
Fotografií: 763986
Plakátů: 376598
Obsahů a biografií: 178287

Poslední komentáře

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10

Mrtví muži nenosí skotskou sukni...

Mrtví muži nenosí skotskou sukni
Na tenhle film se dá dívat   pod různými zornymi úhly a   podle toho ho i hodnotit. Carl   Reiner byl většinou zárukou   docela originální podívané více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10