Duben
ohodnotit

Ahoj, Terezko

Cześć Tereska

Další název:
Hi Tessa / Hi, Tereska
Země:
Rok:
2001
Délka:
86 minut
„V panelákové džungli se z nich staly malé zákeřné šelmy.“
Popis / Obsah / Info k filmu Ahoj, Terezko
Ceny (výběr): Festival polských filmů 2001: Zlatý lev (Gliński), Cena kritiky, Cena diváků, Polské filmové ceny 2002: nejlepší film, scénář, režie, herec (Zamachowski). MFF Karlovy Vary 2001: Zvláštní cena poroty, Cena FIPRESCI, MFF Denver 2001: Cena Krzysztofa Kieslowského

Natáčení filmu zpočátku provázely produkční těžkosti. Scénář po dlouhé čtyři roky odmítali všichni producenti. Režisér se rozhodl film realizovat na vlastní pěst a doslova v podmínkách „no-budget". Přesvědčil spolupracovníky, aby pracovali bez honoráře. Po několika dnech uvízlo natáčení na mrtvém bodě a vše nasvědčovalo tomu, že film nikdy nevznikne. Nakonec se však našel producent a do projektu také vstoupila státní televize. Snímek se nakonec podařilo natočit za normálních produkčních podmínek - a co víc! Stal se nejlepším filmem roku 2001.
Zachycuje příběh patnáctileté Terezy, jež si teprve hledá místo na slunci. Vyrůstá v bezútěšném prostředí varšavského sídliště a o dobrém rodinném zázemí nemůže být ani řeč. Její sen o povolání módní návrhářky se rozplynul nástupem do krejčovského učiliště. Ani zpívání ve sboru ji dostatečně nenaplňuje. Pochopení a podporu, které nenalézá doma ani ve škole, nakonec nachází u sebejisté spolužačky Renáty. Ta ji postupně zasvěcuje do tajů dospívání - první make-up, víno i polibky. Když ji nakonec zradí i její zdánlivě nejlepší kamarádka, rozhodne se Tereza pro pomstu. Za svou oběť si paradoxně vybere osobu, která s ní navázala nejvřelejší, i když dost podivný vztah.
Představitelky obou hlavních rolí byly v době natáčení chovankami dětského domova, bohužel ani jedna svůj úspěch ve filmu nezúročila. Aleksandra Gienterová byla roku 2004 odsouzena za účast na ozbrojeném přepadení a později za držení amfetaminů. Osudu druhé z dívek se věnuje režisérka Karolina Benderová v dokumentu Co dalej z toba, Karolinko? (Co s tebou bude dál, Karolínko?, 2003).
Tvůrci snímku se rozhodli pro paradokumentární formu. Mnoho záběru dlouhým objektivem vzniklo pouhým pozorováním prostředí varšavského sídliště. Surovost snímku umocnil rovněž černobílý obraz, pro který se režisér rozhodl až zpětně, po dokončení střihu. Gliński rovněž rezignoval na pevné dialogy i hudbu, která by podle něj „zabíjela pravdu".

Petr Vlček, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Ahoj, Terezko
Terezka žije se svými rodiči a mladší sestrou na jednom z mnoha panelákových sídlišť. Terezčina rodina ničím nevybočuje z průměru. Její otec je příležitostný alkoholik a věřící matka zcela viditelně upřednostňuje Terezčinu mladší sestru. Terezka sní o tom, že z tohoto prostředí odejde a že se stane módní návrhářkou. Začne se učit švadlenou a seznámí se se zkušenou Renatou. Ta zcela ovlivní její život – Terezka vyzkouší cigarety, alkohol, poprvé krade v obchodě a získává první nepříliš příjemné sexuální zkušenosti. Terezka samozřejmě ve společnosti Renaty a party sídlištních kluků nenachází city, po kterých touží. Jejím jediným spojencem je invalidní hlídač Edzio. Pouze s ním se chová spontánně a zdá se, že v jeho společnosti je občas šťastná. Ale nakonec je to právě on, koho Terezka trestá za citový chlad svého okolí. Film si získal porotu karlovarského festivalu především naprosto spontánním hereckým výkonem představitelek dvou hlavních dívčích rolí. Jejich představitelky byly vybrány na základě skutečnosti, že samy prošly podobným vývojem a velkou část svého dospívání strávily v různých výchovných ústavech. (Zdroj: katalog MFF KV)

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

40 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

13:05 - 13:50

5 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:40

45 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10