Zari
ohodnotit

Adamova jablka

Adams æbler

Další název:
Adam's Apples; Adams Äpfel; Adamove jablká
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
94 minut
„Fanatický farář v roli Joba a jablečný koláč jako cesta k nápravě neonacisty.“
Popis / Obsah / Info k filmu Adamova jablka
Neonacista Adam přijíždí na venkovskou faru, kam byl přidělen v rámci veřejně prospěšných prací. Blouznivě věřící farář Ivan zadá Adamovi za úkol, aby upekl jablečný koláč z plodů farního stromu napadeného hejnem havranů. Vyprávění o konfrontaci protichůdných fanatických postojů má místy podobu až magického realismu, ale v duchu nadhledu a nadsázky typických pro skandinávskou kinematografii, jsou tyto momenty na hranici každodennosti a zázraku podané jako bizarní a nekorektně černohumorné situace. Díky tomu se také příběh o napravování agresivního extremisty nenese v duchu polopatické agitky, ale má podobu absurdního mixu komedie a dramatu. Festivalový hit natočil dánský scenárista a režisér Anders Thomas Jensen, který je podepsaný pod scénáři řady význačných dánských filmů, např. pod oscarovým Lepším světem (2010) Susanne Bierové. Jako režisér na sebe výrazně upozornil již debutem Blikající světla. Stejně jako v prvním filmu i v Adamových jablkách se hlavních rolí ujali přední dánští herci Ulrich Thomsen a Mads Mikkelsen, kteří jsou obsazováni také do zahraničních a hollywoodských filmů.
Česká televize


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Adamova jablka
Jeden z najúspešnejších a najzábavnejších dánskych filmov, ktorý uviedlo viac ako päťdesiat zahraničných festivalov. Neonacistu Adama v rámci konzultačnej služby pošlú na miestnu faru. Tu mu kňaz Ivan dá za úlohu upiecť jablkový koláč – z jabĺk zo stromu, ktorý rastie pred kostolom. Na jablkách sa však už podpísali vtáci, červy aj slnko. Ivan verí, že to ich testuje Diabol. Adam verí, že to je Boh, keďže zlo snáď ani neexistuje.
Verzia: v pôvodnom znení (dánsky) s titulkami
FebiofestSK 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Adamova jablka
Adam - neonacista ve výkonu trestu - přijíždí na faru, aby zde prováděl veřejně prospěšné práce, ke kterým byl odsouzen. Ujme se ho tamní farář Ivan, ale pro Adama je opravdu nesnesitelný. První úkol, který mu farář dá, je sezbírat jablka ze stromku na pozemku fary a upéct z nich koláč. Strom ale napadne hejno vran a podle faráře je to Boží trest, a je na Adamovi, aby v této zkoušce obstál. Adamovi je to upřímně jedno. Chce se odtamtud jenom co nejrychleji dostat. Když ale jednoho dne Ivan náhle zkolabuje, dozvídá se Adam od lékaře překvapivou novinu. Bizardnost celé situace mu však nedovolí odejít a je nucen čelit celé řadě podivných situací...


Autor: Defied_Master

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

70 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Prvních 72 hodin druhé světové...

13:15 - 14:00

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

13:40 - 14:40

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Návrat komisaře Rexe (2008) [T...

13:20 - 14:25

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama