Duben
ohodnotit

Hádej, kdo přijde na večeři

Guess Who's Coming to Dinner

Další název:
Hádaj, kto príde na večeru
Žánr:
Rok:
1967
Délka:
108 minut

Obsah filmu Hádej, kdo přijde na večeři

 
Mladá a krásná Joey se právě chystá představit rodičům muže, kterého si chce vzít. To, že je to schopný doktor s perspektivou rodičům řekla. Zamlčela ale, že je černý. Matce by to ani nevadilo, ale otec! Ani mužovi rodiče nejsou nadšeni. Obě rodiny musí překonat spoustu předsudků a překážek.

Joey Draytonová se zasnoubila s dr. Johanem Prenticem. Tento dr. Prentice byl černoch. Zasnoubeni způsobilo poprask v obou rodinách. Matky se postavily na stranu snoubenců, ale otcové považovali tento sňatek za - mime řečeno - neuvážený. Vždyf v mnoha státech USA by byl proti zákonu. V každém případe přinese řadu svízelných problémů. Na tento sňatek...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Stanley KramerStanley Kramer...... [53]   
hraje:
Spencer TracySpencer Tracy.....Matt Drayton [67]   
Katharine HepburnKatharine Hepburn.....Christina Drayton [59]   
Sidney PoitierSidney Poitier.....John Prentice [40]   
Katharine HoughtonKatharine Houghton.....Joey Drayton [22]   
Cecil KellawayCecil Kellaway.....monsignore Ryan [73]   
Beah RichardsBeah Richards.....pani Prentice [46]   
Isabel SanfordIsabel Sanford.....Tillie [49]   
Roy GlennRoy Glenn.....pán Prentice [52]   
Virginia ChristineVirginia Christine.....Hilary [47]   
Jacqueline FontaineJacqueline Fontaine.....zpěvačka [39]   
scénář:
William RoseWilliam Rose  
námět:
William RoseWilliam Rose  
hudba:
Frank De VolFrank De Vol  
kamera:
Sam LeavittSam Leavitt  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Hádej, kdo přijde na večeři >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 18.6.2020
Vynikající komediální drama Stanleyho Kramera.   Tvrdá facka do tváře americké společnosti kde   v roce 1967 bylo téma manželství (nebo   partnerství) mezi černými a bílými přes   všechny přijaté zákony stále hodně   diskutabilní a kontroverzní. Skvělé výkony   herců jimž dominovali Spencer Tracy, Katharine   Hepburn a Sidney Poitier jsou i po více než   půlstoletí opravdový požitek.
Akana
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 3.8.2013
Klasická konverzačka na ve své době stále   ještě velmi ožehavé téma, s nezbytným   slzopudným (to nemíním zle) Tracyho monologem v   závěru, ale taky velmi svižná a vtipná.   Divadelní sevřenost děje a herectví většiny   hlavních představitelů (je mi trochu líto   Katharine Houghton, že jí tu nikdo nezmiňuje,   ale ona je tam opravdu hlavně pro hezkou   tvářičku) unese i tu nadbytečnou trošku   moralizování.
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 21.6.2012
Plně chápu význam filmu, jeho závažnost.   Lze-li srovnat, jako by si bílý Čech chtěl   vzít cikánku nebo naopak.
V původním postoji   otců nevidím nepřejícnost vztahu, spíš to   berou praktičtěji a předem vnímají všechny   překážky, kterým budou muset   "mladí" čelit. Aspoň to tak na mě   působí. Závěrečný proslov Tracyho mi přijde   zpočátku hodně všeobecný, jako by mluvil   někde na sympoziu, ne k rodině. Synova výtka   otci, že se vidí jako černocha, zatímco on   sebe jako člověka, mi přijde jako jedna z   nejhorších možných urážek, co si   "barevní" mohou říct. Nařknout   někoho, že sebe nevnímá jako člověka, je na   mě hodně drsné.
Mé body jsou hlavně za   téma, které o cca 35 let později filmaři   otočili s B. Macem a A. Kutcherem v hl. rolích a   odlehčili (film se v originále i češtině   jmenuje podobně /Hádej kdo/ a má dokonce   stejnou stopáž).
mikee007
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 12.6.2012
Milý film. V podstatě jednoduchá   konverzačka,která by se mohla v pohodě hrát i   v divadle. Jedinou kulisou,nicméně úchvatnou tu   je panorama San Francisca.
V dnešní době,kdy   je v USA černošský prezident se zdá téma   smíšené dvojice poněkud nevýrazné,nicméně   v té době byla Amerika zcela jinou. A jak bylo   ve snímku řečeno manželství "černých a   bílých" bylo tou dobou v několika   amerických státech zákonem zakázáno.
Tvůrci   se s problémem vyrovnali po svém. Do hlavní   role obsadili Sidney Poitiera a jeho postavu   obdařili asi patnácti doktoráty a povahou Mirka   Dušína. Myslím,že takového černocha (a to   fakt nemyslím ani trochu urážlivě)
by chtěl   mít v rodině každý.
Rovněž rodiče dívky   jsou ve filmu obsazeni dokonale.Spencer Tracy i   Katharine Hepburn jsou prostě úžasní. Dva body   trochu hnidopišsky ubírám za jistou   statičnost. Trošku větší filmová   rozmáchlost by snímku dle mého názoru   slušela.Také rodiče Sidney Poitera těm   dívčiným herecky nestíhali.
Ale jak říkám-   milý film.
vojtam
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 11.6.2012
Nádhera
Je ostuda, že jako filmový nadšenec jsem tohle   výborné dílo filmové klasiky viděl až teď.   Já budu jen chválit, snímek mě okouzlil. Na   dobu vzniku určitě ožehavé téma, dvojice   black and white, i když mám pocit, že takové   spojení dělá některým lidem problém i dnes.   Herecké výkony samozřejmě perfektní. A snad   nebude znít divně, ačkoliv v době natáčení   bylo Katharine Hepburn šedesát let, tak mi ve   filmu přišla jako šmrncovní kočka.Dávám 9   jak vyšitejch:)
Kanystr
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.6.2012
Film, který svou tématikou a protirasistickým   podtextem byl ve své době dosti aktuální.   Jenže on je aktuální i dnes a co víc, on to   svým způsobem věděl, že bude aktuální i   dnes. Kdo alespoň trochu dokáže ocenit poklady   kinematografie, ten na této straně nemůže   volit jiné než vysoké hodnocení.
A co že ho   dělá tak výborným? Poctivost ve všech   základech: herci, kamera, režie, scénář. To   vše vysoce kvalitní. A mluví za to i nominace   na oscary a posléze i dvě jejich polapení.   Hepburnová si ho tak trochu vyplakala, ale   naprosto po právu a původní scénář se může   pochlubit celostopážovou kvalitou bez jediného   špatného slova či záběru. A to byl vytvořen   během pěti týdnů. Lze samosebou snadno   poznat(podle počtu natáčecích lokalit) že   původní dílo jest divadelní, a to je to co mi   v soudobých snímcích chybí. Málokterý   dnešní snímek je dobrý, přičemž by se   odehrával jen v jednom domě.
a pak několik   zajímavostí:
Na divadle na otázku ,,Hádej,   kdo přijde k večeři?" Matt tematicky   odpovídal: ,,Kdo sám Martin Luther King?, ale po   atentátu na něho to ve filmu nesmělo   zaznít.
Dale pak Spencer Tracy byl v době   natáčení velmi nemocen, scény s ním se   natáčely vždy jen od 9 do 12 dopoledne, a   přesto se mu zde povedl neskutečný výkon,   ovšem mnohé scény kde je zezadu či z dálky   byly zaskakovány jiným hercem.
Pro Sidneyho   byla dvojce Hepburnová, Tracy natolik velkým   idolem, že ve scéně kdy jim měl odporovat,   musel hrát proti prázdným židlím, protože ze   sebe nemohl vydat ani slovo.
Tracyho zdravotní   stav byl nakonec tak vážný, že zemřel již   několik dnů po konci natáčení. O to víc   vyzní jeho sólo před večeří.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 12.8.2011
Film jsem viděl v roce 1968, takže lze pochopit,   že to bylo v době, kdy společnost měla jiné   problémy k řešení, ale přesto ohlas tohoto   filmu byl velký a i průměrný divák měl   pocit, že sleduje mimořádné dílo světové   kinematografie.
MichalVoska
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.7.2010
Klenot kinematografie zničený DVD podobou dabingu
Tento film je dle mého názoru naprostý klenotem   kinematografie. Jsem relativně mladý (26), ale   láska k tomuto filmu mi doslovně byla dána no   kolébky, miloval jej děda, máma a i já. Je to   nádherný, procítěný film s krásným a   příjemným hereckým obsazením, jenž probírá   aktuální téma rasismu i segregace a ukazuje   myšlenkové pochody mnohých zúčastněných.   Film je zakončen dlouhým monologem Spencera   Tracyho, který se všem, co tento film znají   musí vrýt do paměti, i slza ukápne...   Bohužel, mám doma na VHSce ještě starou podobu   natočenou z čt1, ale to, co vyšlo na DVD,   autorům překladů a dubingu bych zlámal kosti v   tělě, z takového filmu dokáže pár   nevhodných slov a vět udělat vulgární brak..  

Mimochodem, zaslouží si víc, než 431   pozici v žebříčku nej filmů, ale chápu,   mnozí jej ani nepochopí a po 5 minutách   vypnou...
pataamat
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 10.5.2009
Dcéra ide predstaviť rodičom svojho priateľa ,   lenže ten je černoch , výborné výkony   starnúcich hviezd , len škoda , že Tracyho   posledná po tomto filme zakrátko zomrel .
davidek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.11.2007
Nádherný protirasistický film z dob amerického   hledání. Velmi dojemný film. Viděl jsem ho   kdysi dávno ve filmáči a pak se mi poštěstilo   ho mít ve své filmotéce. Patří mezi moje top.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih57403minih57403Dva na silnici (1929) 
Bacon Grabbers n
minih86163minih86163Světová válka Z (2013) 
World War Z n
minih12665minih12665Mlčení šunek (1993) 
Il silenzio dei prosciutti n
minih125587minih125587Hovory H (1968) [TV pořad] 
Hovory H n
minih10820minih10820Krokodýl Dundee 2 (1988) 
Crocodile Dundee II n
minih58858minih58858Otec jednotek Kamikaze (1974) 
Aa kessen kókútai n
minih19083minih19083Smažená zelená rajčata (1991) 
Fried Green Tomatoes At The Whistle Stop Café n
minih24627minih24627Příběh dušičkový (1964) [TV film] 
Příběh dušičkový n
minih21246minih21246Tramvaj do stanice Touha (1951) 
A Streetcar Named Desire n
minih23001minih23001Vůně cibule (1975) 
Cipolla Colt n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Hádej kdo? (2005)

 Hádej kdo? (2005)
Hádej kdo? n
Guess Who
Žánr: komedie / romantický
Země: Spojené státy americké
Režie: Kevin Rodney Sullivan

(remake)

K. Hepburn a S. Tracy jako Christina a Matt DraytonoviS. Poitier (John Prentice) a K. Houghton (Joey Drayton)Hádej, kdo přijde na večeři (1967)Hádej, kdo přijde na večeři (1967)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190548
Osobností: 697846
Fotografií: 763972
Plakátů: 376574
Obsahů a biografií: 178276

Poslední komentáře

Santa je úchyl! (2003)

Santa je úchyl!
Tohle opravdu není pro   diváky, kteří nezvládají   drsnější a svéráznější   humor, který se ještě   navíc opírá o vánoční   atmosféru. Období, více >

Autor: Karius | Hodnocení: 8 / 10

Etiketa (2004) [TV seriál]

Etiketa
Opravdu hodně povedený a   hlavně velmi užitečný   dokumentární cyklus o tom,   co by měl vědět každý z   nás, ale většina z nás to   buď neví, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10