Duben
ohodnotit

Obsah filmu Sláva

 
Glory není obvyklý válečný film - je to film o válce Severu proti Jihu, kdy černí Američané dostali jednu z prvních příležitostí podat důkaz o své hodnotě. Glory vypráví pravdivý příběh plukovníka Roberta Gould Shawa a jeho 54. pluku v Massachusetts. Tito muži nasadili v bitvě své životy, aby bojovali za práva na svobodu a rovné občanství pro sebe a své děti. Trip je zběhlý otrok, který se připojí k 54. pluku. Dopálený a rebelantní Trip přichází, aby ztělesňoval nezlomitelný výbuch energie a vznešenou snahu pro sebeurčení svých lidí. Glory je strhující a dojemný příběh černého pluku a jeho bílého plukovníka, který jednou galantní ztečí...
 
Související odkaz
 
Glory

Válka Severu proti Jihu není pouze příběhem Scarlett O'Hary a Rhetta Butlera. Byla to krutá válka, leč válka za svobodu. číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Edward ZwickEdward Zwick  
hraje:
Matthew BroderickMatthew Broderick.....plk. Robert Gould Shaw [27]   
Denzel WashingtonDenzel Washington.....Trip [34]   
Cary ElwesCary Elwes.....Cabot Forbes [26]   
Morgan FreemanMorgan Freeman.....Rawlins [51]   
Andre BraugherAndre Braugher.....Searles [26]   
John FinnJohn Finn.....seržant Mulcahy [36]   
Donovan LeitchDonovan Leitch.....Charles Morse [21]   
John David CullumJohn David Cullum.....Russell [23]   
Alan NorthAlan North.....guvernér Andrew [68]   
Raymond St. JacquesRaymond St. Jacques.....Douglass [59]   
Jane AlexanderJane Alexander.....pani Shawová [49]   
Bob GuntonBob Gunton.....gen. Hunter [43]   
Cliff De YoungCliff De Young.....plukovník James M. Montgomery [44]   
Ronreaco LeeRonreaco Lee.....matka chlapce [11]   
Jay O. SandersJay O. Sanders.....gen. George Crockett [36]   
Jihmi KennedyJihmi Kennedy.....Sharts   
scénář:
Kevin JarreKevin Jarre  
námět:
Lincoln KirstenLincoln Kirsten.....kniha Lay This Laurel [81]   
Peter BurchardPeter Burchard.....kniha One Gllant Rush; dopisy Roberta Goulda Shawa [68]   
hudba:
James HornerJames Horner  
kamera:
Freddie FrancisFreddie Francis  
střih:
Steven RosenblumSteven Rosenblum  
trailer
Distributor v ČR:
Lucerna film
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 18 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Sláva >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 7.8.2021
Jít do války byl pro chlapce vždy uznávaný   způsob, jak se stát mužem. Snímků jsme o tom   mohli vidět bezpočet. Třeba ´Na západní   frontě klid´ (1930,1979) nebo ´Narozen 4.   července´ (1989). Všechna taková zpracování   mají společné. Ohromné nadšení vstoupit do   armády, projít si tvrdým vojenským výcvikem a   účastnit se první kruté válečné bitvy,   která nezůstane bez ohromného počtu obětí.   Takovou dějovou šablonu má i tento snímek s   příběhem odehrávající v době americké   občanské války, známé jako válka severu   proti jihu. Tady jde však ale tentokrát o něco   navíc. Ti nadšení jsou Afroameričané, kterým   prezident Abraham Lincoln zrušil otroctví.   Rasové předsudky však u některých   důstojníků přeci jen stále přetrvávali a   tak nadšenci s tmavou pletí museli během   výcviku ukázat, že si jsou všichni lidé za   každých okolností plně rovni. A jednoduché to    samozřejmě vůbec neměli. Snímek tedy   vypráví příběh o vojenském pluku 54.   Massachusetts složeného z afroameričanů, a o   boji za to, aby si příslušníci tohoto pluku   našli respekt nejen u bělochů, ale kupodivu i   mezi sebou. Scénář byl zpracován na základě   dopisů Roberta Goulda Shawa, z nichž je   vypravěčskou formou občas jakoby citováno, a   románu Lincolna Kirsteina ´Lay This Lauer´a   historické knihy Petera Burcharda ´One Gallant   Rush´. Film je sice smyšlenou etudou, navíc   samozřejmě z pohledu bílého osazenstva, ale i   tak je krásně poukázáno na danou problematiku   nevinnosti a pochybností. Připomíná, že byla   Amerika rozdělena kvůli otroctví a jak kvůli   předsudkům vznikaly konflikty, mnohdy   přesahující hranice války. Jak lidé   projevují nenávist jeden k druhému jenom proto,   že jsou vlivem odlišné barvy pletí lepší,   než ti druzí.  A co si budeme povídat, děje   se tak do dnes. Nejistá budoucnost spravedlnosti   v rámci lidského kolektivu nás pustoší dnes a   denně. Utlačovatel je špatný, utlačovaní   trpí a potom, někdy později, možná dojde k   vykoupení. Tématika sice jednoduchá, ale   snímek jako takový se naopak jeví přeci jen   složitěji, než jak na první pohled vypadá. Je   tu mnoho postav, každý se svou životní poutí,   takže charakterizovat dané jednotlivce není   zrovna jen tak. Příběh sice zpracovává   důležité téma, ale spíše o jednotlivcích si   tímto procházející a naopak si nevšímá   příčin. I tak se jedná o výborný film   probouzející jakékoliv emoce. Svoboda pro   otroky v tom nejbolestivějším osudu. Rovnost   prokázána nikde jinde, než na bojišti.
red.mann
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 30.1.2019
Zajímavý film z americké historie. Pojednává   o začleňování černošských jednotek ve   válce Severu proti Jihu. Solidně vystavěné   drama, které je zakončeno masakrem v bitvě o   pevnost Fort Wagner.
FLA
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 8.7.2015
Černejm klukům se během Občanské válce v   Americe, nechtělo už jenom makat pod bičem   otrokáře, tak se nějak nachomejtli k armádě a   začnete sledovat jejich vztahy mezi sebou,   výcvik, nelibost vedení i dalších, různé   překážky. Pak ale uběhne čas a jde se do   ostré akce, Edward Zvík natočil historické,   výpravné drama, které má ty slabší i   silnější scény a momenty - 60%.
Pitryx
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 20.5.2015
Hroznááá nuda. Hlavní hrdina nesympatický,   jednou ryba jednou rak, nechápal jsem ho a byl mi   protivný, jako většina postav filmu. Do konce   jsem vydržel silou vůle a s rychloposuvem. Za to   bych zasloužil medaili. Co jsem vlastně viděl??   Spousty dialogů, většina z nich hádek, a to   buď mezi černochy, nebo jejich bílým vedením.   To vše, abych na konci viděl deset minut boje.   Snad jen hudba stála místy za zmínku, ale to   skóre pro plusové body nevylepší. Navíc mám   silné pochybnosti o historických faktech.   2015051010541/12225
enejčel
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 1.9.2014
Americká občanská válka je pro mě dost   zajímavé téma, proto jsem zvědav na americká   zpracování, ale brzdí mě jedna představa, že   tyto filmy budou vlastenecké, zkrátka blbé, ale   tento film mě opravdu nadchnul a hodně mě   bavil. Snímek se místo typické války zaobejvá   spíše černošskou tématikou, respektivě   černochy, kteří touží bojovat za Unii proti   Konfederaci.
Z hlavních rolích se mi nejvíce   líbil Freeman. Washington také perfektní   výkon, ale bohužel Broderick mi přišel dost   slabý, řekl bych, že tu roli mohl zmáknout   lépe a co vedlejší Elwes? Skvěle sehraná   vedlejší role. Nejhorší jednoznačně   Broderick a nejlepší výkony dnešních   černošských hvězd. Pěkný film s výbornými   efekty a kostými, takhle nějak si představuju   peklo, které se odehrálo před více než 150ti   lety.
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 16.6.2012
Je to hodně silný emotivní válečný film z   dob občanské války v USA.Na dobu svého vzniku   se mi dost zamlouvaly bojové scény.
U   hereckého obsazení už to tak výborné   nebylo.Osobně nechápu, za co dostal D.Washington   Oskara, ale je to samozřejmě jenom můj   názor.
Také se mi moc nezamlouval M.Broderick,   ta role byla zahraná přinejmenším divně.
A   Morgan Freeman mohl mít víc prostoru.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.4.2011
Hodně filmů je zcela zbytečně a v nadprodukci   přivedeno na tento svět. Film Glory je dílem   hodnotným, natočeným v pojetí historických   skutenčostí generací, která zná historické   jednotlivosti již dosti mlhavě. Přes tento   fakt, mladí muži v pojetí mladé americké   herecké generace jsou velmi přesvědčiví.
Chrustyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.1.2011
Ještě v dobách, kdy byl Edward Zwick neznámý   zelenáč, natočil válečný velkofilm z dob   občasnké války, ve kterém předvedl všechny   atributy, které jsou v jeho filmech dodnes. Ani   by mi tolik nevadil hrdinský patos, potrhané   americké vlajky a možná bych i přežil téma   rasismu, vadí mi ale utahanost a taky fakt, že   občanská válka je v mých očích nezajímavým   konfliktem, který podle mě nejde natočit   natolik dobře a zajímavě aby zaujal člověka,   kterému je americká historie úplně ukradená.   V tomto směru je totiž film nadstandardním,   velkolepě vyhlížejícím bijákem s dobře   natočenými bitevními scénami, slušnou hudbou   ale bohužel nevýraznými herci. Pokud vás tento   válečný konflikt zajímá a překousnete   americký patriotsmus klidně si jednu nebo dvě   hvězdy přidejte.
pigal
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 10.12.2009
Pohlad do americkej historie
Film vychadzajuci zo skutocnych udalosti zaujme   hlavne vynikajucimi hereckymi vykonmi v podani   filmovych hviezd prvej velkosti.Trochu ma sklamala   rezia,ktora nedokazala z tak atraktivnej temy   vytazit este viac,ale niektore sceny boli velmi   emotivne /predovsetkym bicovanie Denzela   Washingtona/.Film mimochodom oceneny 3 Oscarmi   /kamera,zvuk,herec vo vedlajsej ulohe/ jednoznacne   doporucujem.
pataamat
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 9.5.2009
Výborný film z Občianskej vojny , skvelé   bojové scény a hlavne Broderick zahral neobvykle   dobre a Washingtonov zisk Oscara .
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih15440minih15440Pár správných chlapů (1992) 
A Few Good Men n
minih63215minih63215Kouzelný dům (1970) [TV film] 
Kouzelný dům n
minih55245minih55245Mrtvý princ (1971) [TV film] 
Mrtvý princ n
minih63596minih63596Dobrodružství ve spacím voze (1929) 
Berth Marks n
minih39767minih39767Ong-bak (2003) 
Ong-bak n
minih28109minih28109Flintstoneovi 2 - Viva Rock Vegas (2000) 
Flintstones 2: Viva Rock Vegas n
minih29480minih29480Téměř dokonalý zločin (2000) 
The Gift n
minih32700minih327008 žen (2002) 
8 femmes n
minih32104minih32104Kytice z tisíce a jedné noci (1974) 
Il fiore delle mille e una notte n
minih4074minih4074Bílý bizon (1977) 
The White Buffalo n


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Bohové a generálové (2003)

 Bohové a generálové (2003)
Bohové a generálové n
Gods and Generals
Žánr: válečný / historický / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: Ronald F. Maxwell

(pokračování)

Sláva (1989)Sláva (1989)Sláva (1989)Sláva (1989)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697752
Fotografií: 763812
Plakátů: 376392
Obsahů a biografií: 178214

Poslední komentáře

Jízda králů (1989) [TV inscenace...

Jízda králů
Jako rodáka z jižní Moravy   mě tady pár věcí   potěšilo, ale obecně vzato   si myslím, že tenhle   televizní kousek potěší   asi víc milovníky více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10