Duben
ohodnotit

Santiniho jazyk [TV film]

Žánr:
Rok:
2011
Délka:
90 minut
„David Švehlík v hlavní roli moderního mysteriózního filmu natočeného podle známého románu Miloše Urbana, odehrávajícího se na pozadí fascinující architektury Jana Blažeje Santiniho.“

Obsah filmu Santiniho jazyk

 
Filmově televizní zpracování známého románu Miloše Urbana organicky propojuje prvky thrilleru, mystiky a hermetické filozofie s poutavým historickým exkurzem. Na pozadí fascinující a znepokojivé architektury Jan Blažeje Santiniho, která světově unikátním způsobem mísí prvky baroka a gotiky, se rozvíjí příběh člověka, hledajícího na počátku nového tisíciletí ztrácející se pocit smyslu a životního naplnění. Nespokojený zaměstnanec reklamní agentury Martin Urmann je pověřen nesplnitelným úkolem, který má fakticky ospravedlnit jeho náhlý vyhazov ze zaměstnání. Martin úkol přijímá, ale je to spíše gesto vzdoru, než vážně míněná snaha zachránit...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jiří StrachJiří Strach  
hraje:
David ŠvehlíkDavid Švehlík.....Martin Urmann [39]   
Martin StropnickýMartin Stropnický.....Rops [54]   
Monika TimkováMonika Timková.....Tereza [20]   
Marek TaclíkMarek Taclík.....Kňour [37]   
Lucie MolnárováLucie Molnárová.....Viktorie [24]   
Petra MolnárováPetra Molnárová.....Aurelie [24]   
Viktor PreissViktor Preiss.....Max Unterwasser [64]   
Michal PavlataMichal Pavlata.....farář [65]   
Robert JaškówRobert Jašków.....kastelán [41]   
Hynek ČermákHynek Čermák.....správce [38]   
Stanislav FišerStanislav Fišer.....stařec [79]   
Zuzana KajnarováZuzana Kajnarová.....průvodkyně [28]   
Berenika KohoutováBerenika Kohoutová.....recepční [20]   
Martin HubMartin Hub.....řezník [47]   
Jolana VoldánováJolana Voldánová.....hlasatelka [42]   
Jiří StrachJiří Strach.....komparz [37]   
scénář:
Tomáš KončinskýTomáš Končinský  
Miloš UrbanMiloš Urban  
Jiří StrachJiří Strach.....spolupráce na scénáři [37]   
námět:
Miloš UrbanMiloš Urban.....román "Santiniho jazyk" (2005) [43]   
hudba:
Jan JirásekJan Jirásek.....+ hudební režie [56]   
Milan JaklMilan Jakl.....mix hudby   
kamera:
Martin ŠecMartin Šec  
střih:
Jan MattlachJan Mattlach  
trailer
Distributor v ČR:
Česká televize
 
 
Typ:
[TV film]
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Santiniho jazyk >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

New
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 30.4.2020
???
Mám rád filmy, kde se proplétá minulost a   současnost, kde se něco tajemného v minulosti   stane a má to vliv na současnost a podobně. Ať   už se jedná o Návrat do budoucnosti, nebo Něco   je ve vzduchu, nebo třeba mystická serie s   profesorem Runou (I. Trojan). Mám rád filmy od   Jirky Stracha. V případě Santiniho jazyka jsem   se snažil nechal vtáhnout do děje a to i   opakovaným zhlédnutím. Ne, nepovedlo se to ...   Tohle se fakt Jirkovi Strachovi nepovedlo,   tajemství je vyvrcholením tajemství, ještě do   toho nepochopitelný vražby ... na konci jsem si   připadal tak blbě jak Taclík před smrtí ...   Holt si musím počkat, až se zase Jirkovi   Strachovi něco opravdu povede.
klasifikátor
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 9.4.2020
Tady se raději zdržím podrobnějšího   komentáře. Na jedné straně jde určitě o   jednu z nejslabších prací Jiřího Stracha ale   na tu druhou stranu jsem v posledních letech   viděl řadu horších filmů takže při   hodnocení mi z toho nakonec vychází průměr.
radegaster
Hodnocení: 3 / 10
Přidáno: 12.6.2017
Česká šifra
Santiniho jazyk je v podstatě kostelním bedekrem   ve kterém žádný velký smysl nehledejte.   Posbíráním některých historických postav   jako byl Jan Nepomucký (1340 asi -1393) Jan   Blažej Santini-Aichel (1677-1723) a faktů jako   jsou sakrální stavby a jejich zjevný i skrytý   význam .Jako dokumentární snímek by to nebylo   ani tak špatné ale Strach s Urbanem se rozhdli,   že z toho vytvoří za každou cenu mystery/krimi   .Pokud byl stavitel Santini obdařen můzou a   nesporným umem pak postavy v příběhu jsou   obdařeny idiotstvím,strojeností a   neumětelstvím.Rozvádět zde způsoby   uvažování a hlavně jednání hlavních postav   příběhu je zbytečné , tedy pokud nejste   psycholog který se zabývá infantilním   chováním dospělých.Oznamovací povinnost na   vraždu už dnes evidentně chápou i malé děti   .Pokud to byl Strachův pokus dát do protipolu   genialitu Santiniho a demenci postav ve filmu pak   tam chyběl humor.Pokud ne , pak je to   scénaristické peklo a diletantství.Šifra   mistra Santiniho je v tomto smyslu trošku (dost)   obšlehnutá podle známějšího snímku od Rona   Howarda ale na jedno kouknutí to ještě ujde.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 8.10.2016
To byl pokus o co? Šifru mistra Indinajonese? Ne,   to bych Indyho hluboce urazil. Tady se jen kecá a   to celý film, ke kterému bych já potřeboval   vysvětlivky. Hlavně na konci. To jako co? Jako   kdyby nic nenašli tak by ty kostely spadly?   Začala by nukleární válka, nebo co, co, co, co   sakráááá. Hodnotím film za to, že jsem ani   jednou nepřeskočil a dodíval jsem se do konce.   Sám nevím proč, ale v tom případě má ten   filmík pravděpodobně něco málo do sebe. Asi   hudbu, k té sem tam atmosféře. A cením také   to, že mne snímek donutil si o Santinim něco   málo nastudovat.
Neo1tex
Hodnocení: 1 / 10
Přidáno: 12.12.2013
Neskutečný
Kniha, podle které je to natočeno, je strašná   blbost. Ovšem Strach tohle blbost pozdvihnul na   úplně novou úroveň a udělal z toho mega   stupiditu.
Superbus
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 29.12.2012
Tour po sakrálních stavbách v ČR
Film vychází vstříc příznivcům módních   mysteriozních thrillerů a nabízí ryze domácí   téma, plejádu známých herců a hlavně scény   z nejhezčích sakrálních staveb v Čechách a   na Moravě, které vyniknou zejména pokud   sledujete film v HD na velkoplošné   obrazovce.

Co bohužel zaostává, je   scénář, který sice není úplně nudný, ale   je velmi vyumělkovaný až bizarní, takže mu   těžko někdo uvěří a vnímá ho spíš jako   crazy-komedii. Na druhou stranu chápu, že napsat   scénář, který by byl uvěřitelný a napasovat   do něj cestování po Santiniho stavbách, není   příliš možné.

Celkově i kvůli   vizuálům za shlédnutí stojí, i když dějově   je spíše pod průměrem.
MildaX
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 28.12.2011
Strach opět boduje
Ani tentokrát mě práce Jiřího Stracha   nezklamala. Pravda, Ďáblova lest byla trochu   akčnější kousek, ale i Santiniho jazyk mě   potěšil. Urbanova románová předloha byla ale   o poznání těžší oříšek a dostat ji do   scénáře se neobešlo bez kompromisů... ale tak   už to bývá a i tentokrát sem se velmi dobře   bavil.
Frolíček
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Namlsána Strachovou Ďáblovou lstí, kterou jsem   viděla již podruhé, očekávala jsem něco   podobného od Santiniho.
Opět se mi potvrdilo,   že divák nemá raději nic očekávat, aby byl   spíše mile překvapen.
Především byl   naprosto nešťastný výběr hlavních   představitelů. Sledovat Stropnického,   Švehlíka mladšího s Taclíkem v hlavních   rolích pro mě znamená sledovat Kriminálku   Anděl. Tato záležitost mě velmi mátla a   rozhodně nepřidala nic na tom, že příběh   mohl být tajemný, zajímavý i herecky slušný,   kdyby nebyl nahuštěn do 90 minut. Dále jsem asi   moc pragmatická, ale po první mrtvole bych   rozhodně volala policii, Santini, neSantini,   chování víceméně všech hlavních postav mi   připadalo značně nerealistické, stále jsem se   nemohla zbavit pocitu, že bylo daleko delší   zpracování sestříháno násilně na těch   uvedených 90 minut. A to je škoda pro Santiniho   i pro Stracha.
jitush.b
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Poněkud překombinovaný příběh o honbě   pracovníka reklamní agentury za univerzální   větou. Chvilkami nesmyslné, chvilkami nechtěně   vtipné dílo, které zachraňují kamerou   nádherně nasnímané Santiniho stavby a   smysluplný závěr.
green-tea
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 6.12.2011
Pokud měl být Santiniho jazyk jakýmsi   duchovním poselstvím, pak se přiznávám, že   jsem ho nepochopila. Nijak zvlášť na mě   nezabral ani jako proklamovaný thriller, plný   bizarních vražd. Jediné, co mě snad opravdu   oslovilo, byly hezké záběry staveb mistra Jana   Blažeje Santiniho-Aichla, což se mi ale na   celovečerní film nedokumentárního stylu zdá   docela málo. Zkrátka a dobře - myticismus   "Santiniho šifry po česku" u mě   tentokrát nějak nefungoval! Škoda...
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih143697minih143697Raw (2016) 
Grave n
minih54842minih54842O Všudybylovi (1976) [TV inscenace] 
O Všudybylovi n
minih123615minih123615Kamarádi (1973) [TV seriál] 
Kamarádi n
minih176907minih176907Bellinzonova pyramida (1974) [TV film] 
Bellinzonova pyramida n
minih120101minih120101Signál z neznáma (2014) 
The Signal n
minih40981minih40981Děti mají zpívat (1977) [TV inscenace] 
Děti mají zpívat n
minih41245minih41245Pobuda (2005) 
Boudu n
minih2315minih2315...ani smrt nebere (1995) 
...ani smrt nebere n
minih56136minih56136Experiment profesora Rousse (1988) [TV inscenace] 
Experiment profesora Rousse n
minih72121minih72121Tady hlídám já (2012) 
Tady hlídám já n


Hodnocení:n12345678910
Petra MolnárováSantiniho jazyk (2011) [TV film]Miloš Urban, Jiří Strach, David ŠvehlíkPetra Molnárová
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190542
Osobností: 697828
Fotografií: 763956
Plakátů: 376533
Obsahů a biografií: 178269

Poslední komentáře

Bitva pohlaví (1998) [TV epizoda...

Bitva pohlaví
Bitva pohlaví je podle mně   spíš "obyčejněší" díl,   ale pár hlášek a scének   zabaví. Nejlepší je závěr   s telefonováním a se stolem   u Formanů:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Nesnáším chlupy (1998) [TV epizo...

Nesnáším chlupy
Blíží se příjezd   prezidenta a každej se na   něj chystá po svém. Někdo   ho chce vřele uvítat, někdo   kuje klukoviny, Bob Pinciotti   s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Příšerná chvíle (1927)

Příšerná chvíle
Jedná se o strhující   filmové dílo, které   obstálo ve zkoušce časem a   i v dnešní době dokáže   přinést mrazivé napětí a   strhující příběh. více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Studené štěstí (1992)

Studené štěstí
Nečekejte žádný filmový   skvost, ale když na tenhle   titul narazíte, uvidíte   docela zajímavý film,   natočený podle velmi   solidní více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Dračí princ (2015)

70%? To jako vážně? :-D

Dračí princ
Po dlouhé době bude mé   hodnocení úplně jinde, než   u zbytku uživatelů. Cca 70%,   tedy nadprůměr, je opravdu   velký přestřel. Ruská   verze více >

Autor: Karius | Hodnocení: 2 / 10