Duben
ohodnotit

Deváté srdce

Další název:
The Ninth Heart
Žánr:
Rok:
1978
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
13.4.1979
„Česká filmová pohádka o potulném studentovi, smutné Adrieně, zločinném astrologovi a čisté lásce.“

Obsah filmu Deváté srdce

 
Potulný student Martin se dozví o podivném panovníkovi a jeho starostech: princezna Adriena trpí zvláštní nemocí, ve dne je duchem nepřítomná, v noci odchází neznámo kam. Martin se dostane do vězení, odkud mu však pomůže kouzelný plášť. Přihlásí se jako dobrovolník, který má osvobodit princeznu. Od dvorního šaška se dozví příčinu jejího strádání. Před časem ji astrolog hrabě Aldobrandini prostřednictvím hypnotického spánku a nápojem z krve lidských srdcí očaroval. Chce jejím prostřednictvím získat bohatství a moc. Martinovi se podaří princeznu osvobodit. Je oslavován jako její ženich. Ale jeho srdce ho vede k Toničce, kterou poznal na...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Juraj HerzJuraj Herz  
hraje:
Ondřej PavelkaOndřej Pavelka.....Martin [22]   
Julie JurištováJulie Jurištová.....princezna Adriena [22]   
Josef KemrJosef Kemr.....otec Tončky [55]   
Juraj KukuraJuraj Kukura.....hrabě Aldobrandini [31]   
František FilipovskýFrantišek Filipovský.....šašek [70]   
Přemysl KočíPřemysl Kočí.....velkovévoda [60]   
Josef SomrJosef Somr.....hejtman [44]   
Lubomír ČerníkLubomír Černík.....policejní rada [53]   
Václav LohniskýVáclav Lohniský.....hospodský [57]   
Jan PřeučilJan Přeučil.....převozník [41]   
Augustín KubánAugustín Kubán.....převozník [56]   
Karel EffaKarel Effa.....komorník [55]   
Růžena RudnickáRůžena Rudnická.....velkovévodkyně [21]   
Vladimír JedenáctíkVladimír Jedenáctík.....flašinetář [72]   
Juraj HerzJuraj Herz.....hrabě Merlini, astrolog [43]   
Miro GrisaMiro Grisa.....cizí princ [31]   
účinkuje:
 Varieté Jung Varieté Jung.....role neurčena   
scénář:
Josef HanzlíkJosef Hanzlík  
námět:
Josef HanzlíkJosef Hanzlík  
hudba:
Petr HapkaPetr Hapka  
kamera:
Jiří MacháněJiří Macháně  
střih:
Jaromír JanáčekJaromír Janáček  
trailer
Distributor v ČR:
Ústřední půjčovna filmů
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Deváté srdce >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

mikee007
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 4.5.2018
Pro mne těžké rozhodování,
ale nejspíš zvolím negativní   komentář.
Nejprve ale zmíním klady této   pohádky. V první řadě, pokud tento film   uvidíte, asi na něj nezapomenete. Ať už je   důvod jakýkoliv...
Rozhodně vás také zaujme   tradičně krásná hudba Petra Hapky. Hlavní   hrdina je sympaťák, naopak postavě astrologa   Aldobrandiniho tradičně toporný herecký výkon   Juraje Kukury příliš neublížil. A to je asi   všechno.
A teď se vrátím do svého dětství.   Jednou mě maminka potřebovala na dvě hodinky   opustit. Už ani nevím kolik mi bylo, šest,   sedm... Posadila mě k televizi, pohladila po   vláscích (byl jsem opravdu rozkošné dítě) a   pustila pohádku. Ta pohádka se jmenovala   Deváté srdce. Kdyby chudák tušila, co   způsobila, že by bylo lepší mě zamknout do   sklepa ke krysám, nejspíš by zvolila jinou   možnost. Třeba by mi pustila Azimut, nebo   Všichni se ptají, komu to hrají.
Nicméně, po   hodince a půl se vrátila a našla místo   milovaného synka rozklepaný uzlíček   nervů...
Já si opravdu nejsem jistý, že   pohádky by měli primárně děti děsit,   eventuálně jim způsobit celoživotní trauma.   To asi není jejich pravý význam.
Jenže   právě toto pohádka Juraje Herze způsobuje. A   to je dle mého špatně. Po letech, už jako   dospělý jsem dal tomuto dílku ještě jednu   šanci. Už mě samozřejmě tolik neděsilo, ale   jeho temná atmosféra, ani děj mě příliš   nebavily.
Přesto dávám slušný počet šesti   puntíků, protože filmařsky jde o povedený   počin.
Nicméně svým dětem tenhle kousek   pouštět nebudu. To už raději Drákulu.
Hodnocení:
Přidáno: 25.2.2016
Pěkná pohádka
Tato pohádka se mi moc líbila,byla taková   neobvyklá. Nejvíce mě v Devátém srdci zaujali   hlavně kostýmy. Z herců mě zde pobavil Juraj   Kukura a to svým šilháním. A velkým   překvapením pro mě zde byl sám režisér Juraj   Herz,který na se objeví na konci jako nový   astrolog. Doporučuji všem co milují pohádky!
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 6.7.2013
Tohle jestli je pohádka, tak já jsem   astrolog.
Film, po jehož zhlédnutí má i   "dospělák" "depku"   (vydrží-li do konce), bych capartovi nepustil.   Ano, má svou hutnou atmosféru, podpořenou k   ději dobře napsanou hudbou, ale není to   pohádka. Spíš "měkčí" horor,   jemuž ale neberu určitou   "uměleckost".
Budou-li na můj   komentář reakce, že jsem nechápající barbar,   tak jsem, no. Ale dát to ve svátek v 10:30 mi   přijde "brutální":(
payo1555
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 27.4.2012
Tuto hororovou pohádku ocenˇuji.Všechno má   nádech romantického příběhu o lásce a je to   i strašidelné. Člověk je natěšený, jak to   všechno bude pokračovat a co ještě uvidí.   Panové v maskérně odvedli vynikající práci a   pan Juraj Herz se nezpronevěřil tomu, že umí   natáčet smyslné příběhy.
jmenuji.se.libor
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.10.2011
Hodně strašidelná pohádka
Když jsem byl malý kluk a viděl jsem tuhle   "pohádku" tak jsem se hodně bál.   Hrabě a jeho čáry a tajemné podzemní prostory   se síní času. Film má místy ponurou   atmosféru strachu a děsu, napjatého   očekávání jak to dopadne s potulným   studentem, je v něm ale i veselí na pouti.   Výtečná je hudba k filmu.

Síň času a v   ní svíce našich životů, které nám hoří.   Kolik nám asi ještě zbývá? v jedné písni   se zpívá: "Naše životy hoří jako svíce   a mrtví milovat nemohou". A o tom je   vlastně tento film. O lásce kterou našel   potulný student u jedné krásné dívky. Dřív   než ji ale najde a získá, musí se utkat s   děsivým hrabětem, který ovládá...

Vřele   film doporučuji (ale ne malým dětem) ke   zhlédnutí.
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 8.6.2011
Zpočátku to bylo docela veselé,ale jak už to   někdy bývá,potom to hodně   "zvážnělo".Řekl bych že až moc.To   ovšem neznamená,že by jsme se na tento kousek   neměli dívat.Naopak,protože výkony českých a   slovenských herců ( např.: Juraj Kukura ) jsou   skutečně famózní.Hodně se mi líbil Josef   Kemr jako šéf herců a komediantů a v   neposlední řadě F.Filipovský v roli   velkovévodského šaška.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 1.1.2009
Patří mezi nejlepší filmy J. Herze...
...spolu s Petrolejovými lampami (ty považuji   jednoznačně zcela za nejlepší), dále   Morgianou, Dnem pro mou lásku a filmem Panna a   netvor. Ačkoliv v jeho filmech není takové   množství dialogů, což je fakt, který mi   běžně příliš nevyhovuje, u Herzových   režijních počinů to vnímám jinak. Snad je to   právě tím netypickým jeho rukopisem z let 70.,   kdy do popředí dává magickou hudbu, v rámci   jejíhož podbarvení se nese celý děj. Panna a   netvor také není přímo klasickou pohádkou,   obsahuje hororové prvky, ale jde o něco naprosto   mimořádného, o velmi působivou adaptaci   Krásky a zvířete. V podobném duchu se nese   také neprávem opomíjené Deváté srdce, kde   rozhodně exceluje Juraj Kukura, jehož   protipólem je něžný prvek v podobě Julie   Jurištové. Ač se u filmu nebojím a nikdy jsem   se nebála, právě to tajemno a působivá hudba   ve mně vždy vyvolávaly zvláštní pocity,   možná až trošku depresivní. To však není   zápor, naopak. Film splňuje svůj účel se   vším všudy, zasloužil by si určitě být   častěji uváděn v TV.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 27.11.2008
Deváté srdce
Jeden z nejlepších Herzových filmů.Je to film   mého dětství.Od začátku až do konce je   člověk napnutý jako struna a k tomu krásná   melodie z pera Petra Hapky-není co dodat.snad jen   to,že pohádka je docela strašidelná a řekl   bych,že obsahuje prvky horroru,takže se budete   občas bát.Herecké obsazení je   skvělé,zazářili zde čeští i slovenští   herci.Škoda jen,že se film už dlouho neobjevil   na našich programech.Nebylo by špatné vidět   jej třeba o vánocích,nebo ne?
Wish
Hodnocení:
Přidáno: 7.8.2008
film, který se tváří býti pohádkou, ale   pohádkou zdaleka není, i když pohádkové prvky   v něm jsou - nechybí zde sice princezna, šašek   (i když ten představuje spíš druhou tvář   šašků - tedy tu smutnou a strhanou) a   šťastný konec, ovšem dějově se to spíš   přibližuje k ponurému hororu, po kterém vám   děti 100% spokojeně neusnou:)
Hugin
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 10.5.2008
V mých očích jedna z nejlepších českých   pohádek. Krásně depresivní atmosféra   podtržená stejně krásnou depresivní hudbou.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih28333minih28333Návštěvníci (1983) [TV seriál] 
Návštěvníci n
minih25857minih25857Tenká červená linie (1998) 
The Thin Red Line n
minih21951minih21951V pravé poledne (1952) 
High Noon n
minih39646minih39646Walk The Line (2005) 
Walk The Line n
minih15228minih15228Outsider (1986) 
Outsider n
minih16046minih16046Podezření (1990) 
Presumed Innocent n
minih2544minih2544Addamsova rodina 2 (1993) 
Addams Family Values n
minih48041minih48041Den, kdy se zastavila Země (2008) 
The Day the Earth Stood Still n
minih19744minih19744Strakonický dudák (1955) 
n
minih28774minih28774Mystery, Aljaška (1999) 
Mystery Alaska n


Hodnocení:n12345678910
Deváté srdce (1978)Deváté srdce (1978)Deváté srdce (1978)Deváté srdce (1978)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10