Duben
ohodnotit

Pamětnice

Další název:
Witness
Žánr:
Rok:
2009
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
5.11.2009
„Poslední školní sraz začíná. Poetický příběh o nepochybně posledním školním sraze a soužití dvou různých osobností.“

Obsah filmu Pamětnice




 
Poslední školní sraz začíná.Poetický příběh o nepochybně posledním školním sraze a soužití dvou různých osobností. Bývalí spolužáci se scházejí po šedesáti letech na školním sraze, nepochybně posledním, tváří v tvář spolužačce Milušce Bínové. Bínová, kdysi nejoblíbenější spolužačka, dnes přijíždí po letech do rodného města, rozhodnutá zjistit, který z jejích spolužáků jí kdysi zničil život. Bínová se ovšem nevrací pouze po letech do rodného města a ke spolužákům, ale musí si také najít cestu ke své rodině a vnukovi, který se pokouší sraz zorganizovat. Pamětnice však není filmem o pomstě, jak by se mohlo zdát, ale o životě dnešních seniorů,...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Vlado ŠtancelVlado Štancel  
hraje:
Libuše ŠvormováLibuše Švormová.....Miluška Bínová [73]   
Tomáš MagnusekTomáš Magnusek.....profesor Čížek [24]   
Stanislav ZindulkaStanislav Zindulka.....Vlastimil Hybš [76]   
Květa FialováKvěta Fialová.....Viola Vávrová [79]   
Eva FloriánováEva Floriánová.....sousedka Koudelková   
Jan SkopečekJan Skopeček.....Adam Perníkář [83]   
Miriam KantorkováMiriam Kantorková.....Eva Perníkářová [74]   
Lubomír LipskýLubomír Lipský.....Lubomír Augusta [86]   
Vladimír BrabecVladimír Brabec.....profesor Viktor Verner [74]   
Josef SomrJosef Somr.....Jára Niederle [75]   
Lubomír KostelkaLubomír Kostelka.....Stanislav Míšek [82]   
Jaroslav ČejkaJaroslav Čejka.....Max Rendl [72]   
Pavel VondruškaPavel Vondruška.....spolužák Kuřátko [83]   
Stanislav FišerStanislav Fišer.....spolužák Filla [77]   
Jan PohanJan Pohan.....spolužák Ďurač [78]   
Kamila MoučkováKamila Moučková.....spolužačka Kamila [81]   
scénář:
Tomáš MagnusekTomáš Magnusek  
námět:
Tomáš MagnusekTomáš Magnusek  
hudba:
Tomáš HájíčekTomáš Hájíček.....Píseň o životě; V Praze je blaze, Bába z Pekla,   
Michal PavlíčekMichal Pavlíček  
Sidney LippmanSidney Lippman.....Příliš mlád (Too Young)   
Sylvia DSylvia D.....Příliš mlád (Too Young)   
kamera:
Radek VolfRadek Volf  
střih:
Martin HubáčekMartin Hubáček  
trailer
Oficiální stránka:
www.pametnice.cz
 
 
Distributor v ČR:
SPI
 
 
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Zvuk:
Dolby Digital (SDDS/DTS)
 
 
Přístupno:
od 12 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Pamětnice >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 15.10.2016
Poněkud nechápu. Stejné postavy jsou i ve filmu   „Školní výlet“. To neuměli vymyslet nové   nebo to byl úmysl? Ach tak, výše zmíněný   film byl variací tohoto filmu. Strašné no.   Nyní k tomuto snímku. Zde jde o takový   pamětnický kus. A taky zážitek. Bohužel dosti   nudný a v podstatě nic neříkající. Ovšem   babiččiny hlášky jsou to správné pepřové.   Míním ovšem, že jsou také jediné, co film   oživují, jinak je to děsná nuda. A závěr to   vůbec nevylepšil, spíše pokazil.
mikolasek
Hodnocení:
Přidáno: 8.7.2014
smutná realita
dojemný pribeh o stáří a ukvapenosti   odsouzení, který člověku připomene potřebu   nadhledu a lásky k okoli
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 5.2.2014
Jemný a klidný snímek o stáří a vyrovnání   se s minulostí. Herecký koncert především   výborné Libuše Švormové. Tomášovi   Magnusekovi se povedl vynikající kousek. A to   dostat do jednoho filmu herecké legendy   filmového plátna. Nejmladší Jaroslav Čejka a   nejstarší Zita Kabátová. Příběh je   jednoduchý s kapkou poetismu a jemného humoru.   Film vhodný především pro seniory a   pamětníky. Mladší divák tento počin zcela   nepochopí. Podle mého je dobře, že takový   snímek vznikl. Je to ohromná pocta všem těmto   hercům a herečkám. A nám divákům již jen   zbývá jim všem poděkovat za jejich role ať ve   filmu či v divadle, a že nám filmové záznamy   jejich činů stále dělají radost.
prediger
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 26.2.2011
Námět i záměr filmu je opravdu zajímavý.   Vtipné poznámky Tomáše Magnuska pobaví, ale   tady končím s jakoukoliv chválou. Pan   Magnuskovi něco k dokonalosti filmu chybělo.   Profesionálnější štáb, možná   propracovanější námět. Nebo jiný scénář.   Rozhodně tento film stačí vidět jednou a i   místa na poličce je pro něj škoda
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 11.12.2010
Pamětnice propadák příběh hodnocení, když   přidám tak dám 2,ale složil staré herce   české legendy a i když byl příběh úplně   nesmyslný oživil české Benga, kteří dlouho   nehrály .Body:2 za příběh a dal bych 4 za   herce,ale Magnusek hrát neumí zahrál by to   podle mě jinej herec lépe a proto strhnu bod a   mrzí mě to, že je to na puhém průměru 50   procent
argenson
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 1.10.2010
Každá kinematografie má čas od času potřebu   natočit film, který by vzdal hold staré   generaci herců ve stylu "dokud jsou ještě   tady". Pamatuju si, že když můj dědeček   byl v osmdesáti letech na maturitním srazu,   sešli se tam tři. To je podle mě realita,   takže poměrně početné seskupení vitálních   dědečků a babiček na mě působilo   nevěrohodně. Na druhou stranu Libuše Švormová   ke svému závěrečnému monologu obžaloby   potřebovala větší publikum, to je jasné.   Jinak je to ale natahovaný bakalářský   příběh, místy připomínající Kameňák.   Vysekávám ale poklonu paní Zitě Kabátové.   Její úsměvná snaha zahrát nemohoucí   stařenku na nemocničním lůžku se minula   účinkem, protože i v jejích úctyhodných 96   letech je vidět, že má energie mnohem víc.
Hortensie
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.6.2010
V duchu nostalgie...
...se nese celý tento snímek, který jsem měla   poprvé možnost vidět ze zakoupeného DVD. Mé   pocity po shlédnutí jsou velmi rozporuplné,   nicméně nemyslím, že by byly veskrze   negativní. Naopak, tento film se v mnoha ohledech   vymyká běžné české tvorbě posledních let.   Oceňuji v prvé řadě, že divákovi přináší   skutečně plejádu hereckých osobností z řad   uměleckých seniorů. Jejich role jsou větší   či menší, ba některé zcela maličké,   ale...jak se říká, není malých rolí. A i v   té malé roli se může zaskvít herecká   osobnost. Jedná-li se o nestorku českého   herectví, jakou je bezesporu paní Zita   Kabátová, s úctou a obdivem vnímáte   závěrečnou scénu filmu, v níž tato noblesní   dáma účinkuje. Smekáte však také před   přítomností pana režiséra Krejčíka a v   podstatě všech dalších hereckých legend. Ano,   v tomto směru je film opravdu hodnotný a je   velmi milé se setkat s Libuší Švormovou, Janem   Pohanem, Antonií Hegerlíkovou, Ninou Jiránkovou   a dalšími ve chvíli, kdy na nás z každého   českého filmu "vyskakuje" B. Polívka,   E. Holubová, A. Geislerová, T. Vilhelmová, I.   Trojan a jiné notoricky omílané tváře.  

Dále oceňuji fakt, že v tomto filmu není   násilně protlačována k divákovi politika.   Ano, hlavní zápletka, proč hlavní hrdinka   souhlasí se svou účastí na školním srazu,   vychází z udání v souvislosti s politickou   situací na sklonku 40. let. Narozdíl však od   filmů Hřebejkových, který má pocit, že   nebude-li ve scéně či dialogu cokoliv, co   nějak souvisí s politikou, je v tomto snímku   stará křivda hlavní hrdinky vkládána s mírou   a politicky zabarvené dialogy nejsou prioritou.   Pobavila mne i přítomnost mnoha   "neokoukaných" tváří v drobných   epizodních rolích (snad také neherci?), Tomáš   Magnusek v roli vnuka paní Milušky právě díky   své "neokoukatelnosti" působí   přirozeně a jeho roli poněkud bohémsky   žijícího středoškolského profesora mu   bezezbytku věříte. Libuše Švormová působí   jako velmi šarmantní dáma, Miloš Nesvadba je   kouzelný v roli spolužáka - faráře, dokonce   mi nevadí ani přítomnost Kamily Moučkové, k   jejímž fanouškům opravdu nepatřím, její   role je však natolik maličká, že na mne   nepůsobí nikterak rušivým dojmem. Poněkud   trapné mi přišly scény s paní sousedkou,   jíž babička Miluška "hraje" na   nervy. Zdály se mi zbytečné a nikterak vtipné.  

Dá-li se to tedy shrnout - v globálu jsem   při sledování filmu měla docela dobrý pocit.   Vnímala jsem ho trochu jako detektivku, byť   samozřejmě detektivní příběh to není, ale   kdo by nebyl z přirozené lidské stránky   zvědavý, jak to vlastně dopadne a kdo vlastně   otce paní Milušky udal na Státní bezpečnosti?   Asi jsem čekala defilé ve stylu Agathy Christie   a jejího "mon ami" Hercula Poirota.   Nechci prozravovat více pro ty, kdo film ještě   neviděli, ale zklamání nad uspěchaným   závěrem a jakoby useknutým koncem bylo   velké...byl to zcela jistě závěr tvůrců, ale   zatímco nudné a otravné bývají často   začátky filmů a pak se to tzv.   "rozjede", tak zde tomu bylo právě   naopak. S ohledem na ten nepovedený a uťatý   závěr bohužel dávám i o něco nižší   hodnocení, než by si film zasloužil....
hvezdyn
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.11.2009
Jedním z hlavních záměrů pro natočení   snímku Pamětnice bylo dát dohromady celou   plejádu hereckých legend a těch, kteří se   nějakým způsobem hereckým a pěveckým   uměním živili. To se zadařilo. To také   jediné dává snímku vysokou hodnotu.
Na   druhou stranu od něj nemůžeme čekat nic   dalšího, co by si zasloužilo vyšší   ohodnocení. Děj je poměrně jednoduchý - sraz   abiturientů. Při něm chce jedna z účastnit   ztropit skandál. Jaký, to se dá předem   odhadnou. Film je jinak složen z různých   drobných příhod, které dohromady skládají   jeden děj.
Film může být balzámem na duši.   Je určen nejen pamětníkům. Je určen i těm,   kteří si váží českých hereckých   osobností.

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih20763minih20763Ten svetr si nesvlíkej (1980) 
Ten svetr si nesvlíkej n
minih8716minih8716Hrbáč (1997) 
Le Bossu n
minih24490minih24490V trestném území (1950) 
V trestném území n
minih42538minih42538Píseň ohlašuje pomstu (1970) 
O´Cangaçeiro n
minih44429minih444293:10 Vlak do Yumy (2007) 
3:10 to Yuma n
minih21024minih21024Tichý běh (1972) 
Silent Running n
minih17218minih17218Touha smrti V (1993) 
Death Wish V - The Face of Death n
minih34531minih34531Trampoty pana Humbla (1997) [TV inscenace] 
Trampoty pana Humbla n
minih52032minih52032Les mrtvých (2009) [TV film] 
Les mrtvých n
minih39185minih39185Poprask v kabaretu (1954) 
Ah! Les belles bacchantes n


Hodnocení:n12345678910
Pamětnice (2009)Pamětnice (2009)Pamětnice (2009)Stanislav Fišer na premiéře filmu Pamětnice
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10